BANCI | Revista presei

Ce strategii au bancile din Ucraina?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-28 14:23

Băncile străine şi-au redus treptat expunerea la Ucraina în ultimii ani, însă actuala criză le-ar putea forţa să aleagă între reducerea pierderilor şi menţinerea activităţii, pentru a-şi majora cota de piaţă, transmite Reuters.

În timp ce prezenţa băncilor ruseşti pe piaţa ucraineană este puternică, unele instituţii europene de creditare şi-au retras operaţiunile din acest stat, la începutul crizei financiare din 2008.

În condiţiile în care moneda ucraineană s-a depreciat la un nivel record în ultimele zile, unele bănci ar putea aştepta să vadă direcţia în care se îndreaptă noul Guvern de la Kiev.

'Trebuie să iei o decizie, dacă îţi asumi pierderile sau te retragi, ceea ce ar putea provoca pierderi şi mai mari', susţine un bancher.

Printre băncile care şi-au redus din 2008 expunerea în Ucraina se regăsesc Commerzbank (Germania), Erste Group Bank (Austria) şi Swedbank (Suedia). Grupul italian Intesa Sanpaolo a anunţat în ianuarie vânzarea subsidiarei sale din Ucraina.

Băncile străine prezente în Ucraina şi-au redus activele.

'Singurele care se extind în Ucraina sunt băncile ruseşti şi chiar şi viitorul lor în acest stat este sub semnul întrebării', explică analistul Timothy Ash, de la Standard Bank.

Şi Raiffeisen Bank International, al doilea mare creditor din Europa emergentă, ia în considerare retragerea de pe piaţa ucraineană.

Printre băncile care ar putea rămâne în Ucraina se află OTP Bank (Ungaria) şi Unicredit (Italia).

Îngrijorările privind o posibilă criză bancară în Ucraina au crescut după ce Banca Naţională a anunţat că depozitele bancare s-au diminuat cu aproximativ 7% în doar trei zile.

Noul guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a informat, miercuri, că rezervele valutare au scăzut până la 15 miliarde de dolari, de la 17,8 miliarde de dolari la data de 1 februarie. De asemenea, depozitele bancare au scăzut şi ele cu 7% până la 30 de miliarde hryvna (3,3 miliarde de dolari) în perioada 18 - 20 februarie, când violenţele din Kiev au atins punctul maxim.

O serie de instituţii financiare care operează în Ucraina au închis unele sucursale şi au impus limite cu privire la retragerile de fonduri. De exemplu, grupul bancar italian Unicredit a închis, temporar, opt sucursale, în timp ce alte sucursale au funcţionat conform unui program scurt şi au limitat retragerile de fonduri de la ATM-uri la 1.500 de hryvna pe zi în cazul clienţilor Unicredit şi la 500 de hryvna pe zi pentru clienţii altor bănci. Aceste limite au fost ridicate luni, dar una dintre sucursale este în continuare închisă.

În schimb, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, a anunţat că nu mai acordă noi împrumuturi, dar că nu a limitat retragerile de lichidităţi de la ATM-uri. La rândul său, o altă mare bancă rusească, VTB, a anunţat şi ea miercuri că a încetat să mai acorde credite în Ucraina. Anterior, VTB a informat că are o expunere de 20 de miliarde de ruble (560 de milioane de dolari) pe Ucraina, însă aceasta este concentrată pe o serie de mari companii private dintre care unii sunt exportatori.

Directorul general de la VTB, Andrei Kostin, a precizat că operaţiunile din Ucraina reprezintă 2 - 3% din operaţiunile totale ale băncii adăugând că VTB are o strategie pe termen lung în Ucraina.

Moneda ucraineană, hryvna, s-a depreciat, miercuri, cu 4% atingând un nou minim record de 10 hryvna pentru un dolar, ceea ce înseamnă că de la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu 19%.

Comentarii

Geo
slavona rusa
Sa invete alfabetul chirilc rusesc, nu doar cel ucrainean. Tzara aluneca in scindare intre pro-U.E. si pro-Rusia!!! E dur si trist, dar este o realitate!

mihai
va urma
In UKR va urma razbunarea Rusiei, aceasta fiind sustinuta tacit, de la distanta, de China.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii