BANCI | Ultima Ora

Ce spune FMI in raportul despre sustenabilitatea datoriei Greciei: un haircut este necesar doar daca reformele nu se realizeaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-12 13:35

In recentul raport privind sustenabilitatea datoriilor Greciei publicat de catre FMI si invocat adesea de diversi oficiali europeni sau greci se arata ca statul grec a ajuns in situatia de a avea nevoie de noi resurse de finantare importante, estimate la aproximativ 75 de miliarde de euro, din cauza faptului ca nu si-a respectat, pe parcursul ultimului an, programul de finantare incheiat in noiembrie 2012.

Motiv pentru care acum are nevoie nu numai de noi finantari importante, ci si de prelungirea substantiala a termenelor de rambursare, mai exact de o dublare a acestora. Iar un haircut (reducerea unei parti din datorii) va fi necesar doar daca in continuare Grecia isi va relaxa si mai mult planul de reforme si nu-si va creste execedentul bugetar primar.

Iata concluziile raportului FMI:

La ultima revizuire din mai 2014, datoria publică a Greciei a fost evaluată in revenire pe o traiectorie spre sustenabilitate (durabilitate), deși a rămas extrem de vulnerabilă la șocuri. La sfârșitul verii 2014, cu rate ale dobânzii în continua scadere, se parea că nu mai era nevoie de alte facilitati pentru plata datoriei in cadrul acordului incheiat in noiembrie 2012, daca programul ar fi fost pus în aplicare așa cum a fost convenit.

Dar din cauza schimbarilor semnificative ale politicilor din perioada urmatoare - excedente primare mai mici și un efort de reformă slab, care va afecta creserea economica si privatizarea – este nevoie de noi finantari substanțiale.

In plus fata de datoria foarte mare din prezent, noile nevoi de finanțare fac dinamica datoriei nesustenabila.

Aceasta concluzie ridica problema daca trebuie examinat stocul datoriei în cadrul acordului de imprumut din noiembrie 2012 sau atentia trebuie indreptata spre plata (serviciul) datoriei si a nevoilor brute de finantare.

Pentru a se asigura că datoriile sunt sustenabile cu o probabilitate ridicata, politicile Greciei trebuie sa revina la cusul stabilit initial, dar, de asemenea, cel putin scadența creditelor existente acordate de institutiile europene vor trebui să fie extinse semnificativ, în timp ce noul program de finanțare europeană necesar pentru a satisface necesitățile de finanțare a Greciei în următorii ani va trebui să fie furnizat în condiții preferențiale similare.

Dar dacă pachetul de reforme este în continuare slăbit, în special prin continuarea scăderii țintelor de excedent primar și chiar mai slabe reforme structurale, va fi necesara taierea datoriei (haircut).

Un surplus bugetar mai mic de 2,5% din PIB si o crestere a PIB-ului real mai mica de 1% vor necesita nu doar reduceri al poverii datoriei, cu rate fixe ale dobanzii pana in 2020 precum si dublarea scandelor si perioadelor de gratie la datoria existenta, dar si o reducere semnificativă a datoriei, de exemplu, un write-off complet al stocului de credite primite prin facilitatea GLF, in valoare de 53, miliarde de euro sau alta operatiune similara.

Ponderea datoriei în PIB va scădea imediat, dar va ramane ulterior aplatizata, pe fondul creșterii economice scăzute și a unor excedente primare reduse.

Vezi aici raportul FMI

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii