BANCI | Analiza

Ce s-ar intampla cu bancile romanesti daca economia intra iar in recesiune iar cursul valutar creste cu 20%: nicio problema! spune BNR in Raportul de Stabilitate Financiara 2013

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-21 16:08

BNR a lansat Raportul asupra Stabilitatii Financiare editia 2013, in care arata ca a efectuat asupra bancilor romanesti un stress-test din care rezulta ca acestea, cu exceptia "catorva banci mici", nu ar avea nicio problema de solvabilitate in cazul in care economia romaneasca si cea europeana reintra in recesiune iar leul se prabuseste cu 20% fata de euro.

BNR mentioneaza ca a derulat un exercitiu de testare la stres a solvabilitătii sectorului bancar, „care relevă pe ansamblu o bună capacitate de a face fată unor eventuale socuri macroeconomice”.

Testul de stres a avut in vedere perioada T3 2013-T3 2015, in conditiile urmatorului scenariu advers: o depreciere puternica a leului, de peste 20%, recesiune economica, recesiune in zona euro si deprecierea euro fata de dolar, precum si cresterea semnificativa a costurilor de finantare.

In aceste conditii, a aratat testul de stres, indicatorul de solvabilitate al bancilor romanesti ar scadea cu circa 4 puncte, de la 14,6% in iunie 2013 la 10,8% in iunie 2015%, asadar cu peste 2 puncte peste nivelul minim legal, de 8%, dar si usor mai mare decat pragul impus de BNR in prezent unor anumite banci cu probleme.

Si asta in ciuda faptului ca provizioanele pentru credite neperformante pe care bancile ar fi nevoite sa le constituie in conditii adverse ar creste cu 27% in cazul creditelor populatiei si cu 31% la finantarile pentru companii.

Totusi, se mentioneaza in raport, „un numar redus de banci mici s-ar confruta cu probleme de solvabilitate”.

Creditele neperformante si reducerea expunerilor bancilor straine raman principalele probleme

In raport se subliniaza ca "stabilitatea financiară s-a menținut robustă" pe parcursul ultimului an, insa nivelul ridicat al creditelor nepeformante si reducerea expunerilor bancilor straine raman principalele probleme care impiedica relansarea creditarii "in conditii sustenabile".

"Principalele vulnerabilități care caracterizează sectorul bancar – nivelul important al creditelor neperformante și accelerarea procesului de dezintermediere financiară, adica reducerea expunerilor bancilor straine in Romania – rămân în limite gestionabile", se arata in raport.

"Sectorul bancar are rezerve adecvate de solvabilitate, provizioane și lichiditate pentru a face față fără dificultăți majore unor eventuale evoluții nefavorabile de intensitate moderată", se arata in raportul BNR.

Dupa cum se vede si in graficul publicat de BNR (foto), solvabilitatea sistemului bancar romanesc este apropiata de cea a Poloniei, insa mai redusa decat in alte tari, precum Bulgaria, Ungaria sau Austria.

In raport se mai arata ca principalele provocări la adresa stabilității financiare pentru perioada următoare sunt similare celor de la nivelul majorității țărilor UE:
• reluarea creditării în condiții sustenabile, pe fondul continuării și chiar al intensificării procesului de dezintermediere financiară transfrontalieră
• gestionarea adecvată a creditelor neperformante

Vezi aici raportul publicat de BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii