Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Ce este politica monetara si cum se aplica?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-19 17:53

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie.

Care sunt deciziile de politica monetara ale BNR?

Cea mai importanta decizie de politica monetara a BNR este stabilirea ratei dobanzii de politica monetara, care este utilizata pentru a imprumuta bancile.

Modificarea dobanzii BNR influenteaza, asadar, si dobanzile aplicate de banci pentru imprumuturile acordate populatiei si firmelor.

In acest fel se realizeaza transmiterea politicii monetare. Cu cat dobazile sunt mai mari, cu atat volumul de bani scade si implicit se reduce inflatia, si viceversa.

Care sunt operatiunile utilizate de BNR in relatia cu bancile?

BNR foloseste dobanda de politica monetara in cadrul diverselor tipuri de imprumuturi si de depozite in relatia cu bancile, descrise drept operatiuni de piata monetara, a caror scop este „ghidarea ratelor de dobanda, gestionarea lichiditatii si semnalizarea orientarii politicii monetare”, conform BNR.

Operatiunile repo (imprumuturi garantate cu titluri de stat, pe o perioada de o saptamana) sunt in prezent cele mai importante tranzactii utilizate de BNR, destinate furnizarii de lichiditati pentru bancile care au nevoie de fonduri. Cand bancile au bani in exces, exista operatiunea BNR de atragere de depozite.

Ce alte instrumente de politica monetara foloseste BNR?

Alaturi de dobanda de referinta, BNR utilizeaza si alte doua instrumente de politica monetara:

- facilitatile permanente de creditare si de depozit, modificate odata cu dobanda de politica monetara;

- rezervele minime obligatorii, adica resursele de bani mentinute de banci la BNR.

Care este scopul politicii monetare?

Potrivit statutului său (Legea nr.312/2004), Banca Naţională a României are ca obiectiv fundamental asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, adica urmarirea unei inflatii de 2% pe an, cu o marja de 1 punct in plus sau minus.

In consecinta, atunci cand inflatia creste mai mult decat tinta BNR, banca centrala majoreaza dobanda de referinta, cu scopul scaderii inflatiei. (Vezi aici de ce a majorat BNR dobanda la 6,75%)

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  banca  credite neperformante  Educatie financiara  inflatia  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii