BANCI | Analiza

Ce dobanzi la depozite si ce comisioane pentru contul curent aplica primele 10 banci romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-21 08:43

BNR a cerut bancilor sa elimine cazurile in care un client retrage mai putin bani decat a depus dintr-un depozit, iar presa a facut niste calcule din care rezulta ca la unele banci mari, precum BCR, Raiffeisen sau UniCredit, cei care au un depozit pe trei luni ajung sa retraga o suma mai mica de bani decat au depus, din cauza comisioanelor de administrare a contului si de retragere a banilor de la ghiseu.

De aceea, am analizat ofertele de depozite la trei luni ale primelor 10 banci romanesti, precum si comisioanele aferente unui cont curent, pentru a vedea despre ce este vorba.

Mai intai, am observat ca unele banci mari (BCR, Raiffeisen, UniCredit, ING, Bancpost) au redus dobanzile la depozitele in lei pana la niveluri de 2,5% pe an, in timp ce concurentele lor, BRD, BT, CEC, Volksbank si Alpha Bank au dobanzi cu 1 punct mai mare, in jur de 3,5% sau chiar 4% in cazul Volksbank.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste costurile unui cont curent, acestea sunt aproape identice in ceea ce priveste comisionul de retragere a banilor de la ghiseu: 0,5% din suma retrasa.

Diferente substantiale exista la comisionul lunar de administrare a contului curent, care este 0 la o singura banca, Banca Transilvania (BT) si ajunge la 7,5 lei in cazul UniCredit. In medie, acest comision este de 3 lei lunar.

In cazul retragerii banilor cu un card, la ATM-ul bancii, comisionul se injumatateste (0,2%) sau chiar se anuleaza, la BT, ING si Volksbank.

Conform calculelor noaste si subliniate si in presa, daca cineva isi deschide un cont curent si un depozit la trei luni si depune in acesta 1.000 de lei, la scadenta va retrage, de la ghiseu. mai putini bani, din cauza comisioanelor pentru contul curent. Cu exceptia unei singure banci: BT. Daca banii se retrag de pe un card, alte doua banci, Volksbank si Alpha Bank, ofera propriilor clienti castiguri minime.

Insa acest calcul, de asociere a comisioanelor la cont cu dobanda la depozite, nu este corect din perspectiva costului real al unui depozit. Din simplul motiv ca un cont bancar nu este folosit doar pentru a retrage bani dintr-un depozit, ci si pentru alte servicii oferite de banci, precum utilizarea unui card, internet banking, plati, servicii platite din acelasi comision lunar.

Cu alte cuvinte, cineva care are deja un cont bancar si vrea sa-si faca un depozit, nu va trebui sa-si deschisa un cont, asadar nu va avea cheltuieli in plus cu respectivul depozit. Iar daca facem astfel calculul, eliminand comisionul de administare a unui cont, vedem ca la toate primele 10 banci, cu exceptia uneia, ING, un depozit in lei pe 3 luni aduce castiguri.

Comentarii

Andreea
Primele 10 banci?
Care este criteriul dupa care au fost alese cele 10 mai bune banci?

Bancherul.ro
Top 10 banci
Sunt top 10 banci dupa cota de piata in functie de valoarea activelor.

andreea
Analiza bancherul.ro
Analiza nu este una corecta si informatia e trunchiata. Sunt banci care nu au intrat in topul dvs (chiar unde gasesc topul bancilor, dupa cota de piata, pe bancherul.ro) dar care au dobanzi mai mari si comisioane mai mici decat ale bancilor "din top 10"

Bancherul.ro
Analiza comisioane banci
Andreea, ai dreptate, analiza nu e completa. Vom face una noua, care sa acopere toate bancile, si cele mai mici.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii