BANCI | Analiza

Ce ascunde Banca Transilvania sub publi-interviuri?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-05 00:28

La cateva zile dupa ce Banca Transilvania a anuntat rezultate dezamagitoare, cu un profit net in scadere cu 9,5%, dupa o stagnare la jumatatea anului, in presa au aparut interviuri in stil publicitar cu noul sef al bancii, Omert Tetik, titrate astfel: „Nu avem schelete în dulap. O să iasă la suprafaţă doar rezultate şi mai bune” sau “Putem accelera cresterea”. Iar intertitlurile suna cam asa: “Pot sa arat ceva, nu doar sa gestionez”, “Misterul ratei scazute a creditelor neperformante”, “In decembrie deschidem la Roma, urmeaza Spania”.

Sa vedem insa ce incearca banca sa ascunda sub aceste laude in presa.

In privinta cresterii creditarii cu 5%, primul element cu care se mandreste banca in rezultatele la T3, daca ne uitam cum s-au reflectat noile imprumuturi in contul de profit si pierdere al bancii (vezi documentul in FISIERE), observam, in realitate, o scadere atat in privinta veniturilor din dobanzi cat si a celor din comisioane.

Scadere substantiala a veniturilor din comisioane, stagnare a veniturilor din dobanzi

Astfel, la veniturile nete din comisioane vedem un minus destul de substantial, de 55,1 milioane lei (259,1 milioane lei in septembrie 2013 fata de 314,2 milioane in septembrie 2012).

In privinta veniturilor din dobanzi, reducerea este destul de mica, in jur de doar 1 milion de lei. Marele noroc al bancii a fost ca si-a diminuat substantial cheltuielile cu dobanzile platite pentru depozite, ca efect al diminuarii dobanzilor. Astfel ca banca a facut economii de 103,1 milioane lei, cheltuielile cu dobanzile scazand de la 798 milioane lei in septembrie 2012 la 694 milioane lei in septembrie 2013.

In concluzie “performanta” majorarii veniturilor operationale ale bancii cu 3%, asa cum a anuntat banca in comunicat, s-a datorat, de fapt, scaderii dobanzilor pe care le plateste banca pentru depozite.

Problema este ca, dupa cum a avertizat recent si guvernatorul Isarescu, bancile au cam sarit calul cu aceste dobanzi (vedem de ce), pe cand de cele la credite au cam uitat (fireste), ceea ce inseamna ca Banca Transilvania, ca si alte banci dealtfel, si-au cam epuizat resursele de reducere a cheltuielilor cu dobanzile.

Provizioanele pentru credite neperformante vor mai creste

In aceste conditii, singura resursa importanta de castiguri raman veniturile de credite. De aceea, in spatele frazelor bombastice de tipul “angajamentul bancii de a finanta economia” sta de fapt obligatia de a acorda credite ca singura alternativa pentru obtinerea de venituri.

Mai ales ca, dupa cum recunoaste si Tetik, cheltuielile bancii cu provizioanele vor continua sa creasca, in timp ce la alte banci concurente au inceput sa scada.

Provizioanele din activitatea de creditare a Bancii Transilvania au urcat in acest an cu 243,4 milioane lei si cu 280 milioane lei din septembrie 2012, la un total de 2,354 miliarde lei.

In concluzie, reducerea semnificativa a veniturilor din comisioane si stagnarea veniturilor din dobanzi, in paralel cu cresterea provizioanelor pentru credite neperformante, reprezinta o amenintare serioasa pentru “modelul de business adecvat contextului economic actual”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii