BANCI | Profil

Carpatica s-a intors la fosta iubire Nextebank, dupa ce a fost parasita de americanii de la JC Flowers

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-05 11:08

Carpatica a anuntat ca a primit de la Nextebank o oferta de preluare neangajanta si conditionata, in urma invitatiei pe care a adresat-o acestei banci dupa esecul negocierilor cu fondul american de investitii JC Flowers, care nu a reusit sa cumpere Piraeus Bank, astfel ca a renuntat si la Carpatica.

Carpatica s-a reintors la “fosta iubire” Nextebank, controlata de un alt fond de investitii, Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, condusa de Horia Manda, dupa ce pe parcursul ultimilor doi ani a mai avut trei tentative de a se marita cu Nextebank, esuate insa din cauza impotrivirii fostului actionar majoritar, Ilie Carabulea, patronul Atlassib, iar ulterior in contextul ofertei primite de la noul petitor, fondul JC Flowers.

Carpatica se intoarce astfel spasita la fostul petitor, a carui oferta ar putea-o accepta, de data aceasta, fara prea multe mofturi, intrucat se afla intr-o situatie financiara destul de delicata, in conditiile in care anul trecut banca din Sibiu avea o rata de capitalizare aproape de minimul legal de 8%, iar din 1 ianuarie 2016 tuturor bancilor li se impune o rata a capitalului de baza mai mare decat anul trecut.

Rata de adecvare a capitalului (solvabilitatea) la Carpatica a scazut la 8,6%, la finalul lunii septembrie 2015, de la 10,8% la finalul lui 2014, ca rezultat al pierderii operationale din primele 9 luni si al majorarii provizioanelor RAS, dupa cum a anuntat banca.

Carpatica si-a redus anul trecut capitalul social cu 65%, echivalentul a 204 milioane lei, de la 314 la 110 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti, aproband in acelasi timp o majorare de capital tot cu 110 milioane lei, prin emiterea de noi actiuni ce urmau a fi cumparate de fondul de investitii JC Flowers, la un pret de 0,1001 lei pe actiune, aproape de valoarea nominala a unei actiuni BCC (0,1 lei).

In septembrie anul trecut, J.C. Flowers a semnat un Acord de vanzare-cumparare cu un grup de actionari, printre care si Carabulea, care detin impreuna 57% din actiunile BCC, anuntase banca.

Carpatica detine un capital social de 110 milioane lei, aferent celor 1,1 milioane de actiuni.

In prezent, valoarea la BVB a unei actiuni BCC este 0,1040 lei, astfel incat valoarea la bursa a bancii (capitalizarea) este de 114 milioane lei.

Ilie Carabulea detine 41% din capitalul Carpatica, insa BNR i-a suspendat dreptul de vot in banca la inceputul lui 2014, dupa ce a fost arestat pentru fapte de coruptie.

Carpatica are active duble in comparatie cu Nextebank 

Nextebank avea la finalul lui 2014 un capital social de 268 milioane lei, la care se adauga alte rezerve de aproape 100 milioane lei. Insa in acelasi an, banca a acumulat pierderi de 22,2 milioane lei, dupa ce in 2013, cand a fondul lui Manda a cumparat MKB Romexterra, pierderile au fost de 89 milioane lei.

Pierderile cumulate al Nextebank in perioada 2011-2014 se ridica la 131 milioane lei, jumatate din capitalul social.

In aceste conditii, totalul capitalurilor proprii ale bancii se ridicau la 230 milioane lei, astfel incat totalul datoriilor si capitalurilor proprii erau de 1,039 miliarde lei, cat valoarea activelor. 

In raportul financiar pe 2014, banca mentioneaza ca “in conformitate cu strategia bancii si planul de activitate elaborate pentru perioada 2015-2018, banca va inregistra profit incepand cu anul 2017”.

Nextebank avea la finalul lui 2014 active de 1 miliard de lei, insa numai sub o treime dintre acestea, respectiv 300 milioane lei, sunt credite acordate clientilor, cele mai multe active fiind reprezentate de titluri de stat, in valoare de aproape o jumatate de miliard de lei.

Carpatica avea la finalul lunii septembrie 2015 active in valoare de aproape 3,1 miliarde lei.

Pe de alta parte, totalul datoriilor bancii se ridica la 2,9 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii sunt de 188 milioane lei.

Anutul BCC privind oferta primita de la Nextebank:

Directoratul BCC a transmis catre Nextebank SA o invitatie de a subscrie actiunile BCC ramase nesubscrise ca urmare a exercitarii dreptului de preferinta...in data de 31.12.2015 Directoratul BCC a primit de la Nextebank SA o oferta neangajanta si conditionata prin care Nextebank isi exprima interesul neangajant de a subscrie actiuni emise de BCC in urmatoarele conditii:

a. Realizarea de catre Nextebank a unui due diligence asupra BCC pentru perioada 31.05.2014 – 31.12.2015, urmand ca procedurile de due diligence sa fie finalizate pana la data de 22.01.2016, sub conditia ca informatiile solicitate sa fie disponibilizate in timp util;

b. Acordarea unei exclusivitati in favoarea Nextebank pana la data de 26.01.2016, in sensul in care BCC nu va intreprinde masuri active de identificare a altor investitori; in cazul in care investitori interesati in a investi in actiunile noi emise de BCCcontacteaza Directoratul BCC, acestia vor avea posibilitatea sa realizeze proceduri de due diligence si/sau sa formuleze o oferta ferma si angajanta de a subscrie actiunile noi, caz in care Nextebank va avea un drept de prim refuz. Astfel, Nextebank va avea dreptul de a subscrie cu prioritate si in conditii egale, prevazute in Hotararea privind Majorarea, un numar de actiuni noi cel putin egal cu numarul de actiuni pentru care investitorul interesat care a contactat Directoratul BCC a formulat o oferta ferma si angajanta; in cazul in care Nextebank nu exercita dreptul de prim refuz, atunci actiunile noi vor putea fi plasate catre investitorul interesat care a contactat Directoratul BCC. Nerespectarea obligatiei de exclusivitate si/sau a obligatiei de a implementa subscrierea ferma a Nextebank va atrage obligarea BCC la plata unor penalitati;

c. Pana la expirarea perioadei de exclusivitate, BCC isi va desfasura activitatea in cursul normal al acesteia, consistent cu practica din ultimele 12 luni si se va abtine de la orice actiune care ar putea afecta negativ in mod semnificativ valoarea BCC.

O eventuala investitie a Nextebank in actiuni noi BCC este conditionata inclusiv de obtinerea aprobarilor/autorizarilor impuse de lege.
Nextebank are dreptul de a renunta oricand si fara vreo motivare la intentia neangajanta de subscriere.

In data de 04 ianuarie 2016, Directoratul Bancii Carpatica a acceptat Oferta neangajanta si conditionata a Nextebank.

Comentarii

observ...
o observatie dl jurnalist
Oferta de la FONDUL AXXESS CAPITAL care doreste fuziunea celor doua banci. Nextebank e de doua ori mai mica decat Carpatica ..... atentie la detalii domnilor scriitori....

Nestbank
spetit nu spasit
Domnilor de la oficiosul BNR. Mai usor cu spasitul.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii