BANCI | Analiza

Care sunt tipurile de credite cu cele mai mari valori acordate de banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-07 00:45

Creditele de trezorerie, adica imprumuturile pe termen scurt, de pana la 1 an, obtinute de firme pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditati necesare pentru plata salariilor, pentru achitarea impozitelor, a facturilor sau altor datorii urgente, sunt finantarile cu cele mai mari valori acordate de banci, reiese din datele BNR.

Valoarea creditelor de trezorerie s-a ridicat la finalul lunii februarie la suma de 75,7 miliarde lei, mai mare decat intregul volum de imprumuturi acordate de banci companiilor private, care era de 51,7 miliarde lei. Ponderea mai ridicata a creditelor de trezorerie se explica prin faptul ca si marile intreprinderi de stat, nu doar cele private, se imprumuta pe termen scurt de la banci.

Pe locul doi in topul celor mai populare imprumuturi se afla creditele de consum contractate de populatie, a caror volum s-a ridicat la 45,2 miliarde lei in februarie, in scadere fata de luna precedenta.

Creditele pentru achizitia de echipamente acordate firmelor sunt pe locul trei, cu un volum de 41,8 miliarde lei in februarie, in usoara crestere fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi luna a anului precedent.

Ultimele doua locuri sunt ocupate de creditele pentru investitii imobiliare, cu un volum de aproape 38 miliarde lei, precum si creditele ipotecare, cu 36,3 miliarde lei. Impreuna, finantarile pentru sectorul imobiliar se ridica asadar la 74,2 miliarde lei, aproape de nivelul creditelor de trezorerie.

De notat este faptul ca ambele tipuri de credite au fost in crestere in februarie: creditele ipotecare au avansat cu 146 milioane lei, in timp ce creditele pentru investitii imobiliare s-au majorat marginal, cu doar 78 milioane lei.

Fata de aceeasi luna a anului precedent, creditele ipotecare au crescut cu 2 miliarde lei iar creditele pentru investitii imobiliare cu 1 miliard de lei. Comparativ, creditele de consum au crescut cu doar 150 milioane lei in ultimul an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii