BANCI | Stirea Zilei

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-06 19:58

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din Calculatordecredite.ro.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, este in medie de 9,81%, fata de 6,12%, cat era in luna iunie 2022.

Cresterea dobanzilor pentru credite este consecinta majorarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in vederea stavilirii inflatiei. BNR a majorat dobanda de politica monetara, pe parcursul anului 2022 pana in ianuarie 2023, cu 5,25 puncte, de la 1,75% la 7% in prezent. In consecinta, si-au luat avant si dobanzile pietei interbacare si cele pentru credite.

In prezent, DAE la un credit ipotecar pleaca de la 8,87% la un credit cu dobanda fixa pe 5 ani la Banca Transilvania si ajunge la 14,36% pentru un credit la BCR cu dobanda fixa pe 10 ani.

Care sunt bancile cu cele mai ieftine credite

Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit ipotecar sunt, in ordine:

1. Banca Transilvania (BT) cu o DAE de 8,87% pe an la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani, de 7,9% variabila ulterior, de 9,06%, compusa din marja fixa de 3,35% plus IRCC.

2. Garanti BBVA, cu o DAE de 8,96% la creditul cu dobanda variabila, formata din marja fixa de 2,85% plus IRCC

3. First Bank, cu o DAE de 9,08% la creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani de 7,8%, ulterior variabila, alcatuita din marja fixa de 3,14% plus IRCC.

4. CEC Bank, cu o DAE de 9,09% la creditul cu dobanda variabila (marja de 2,5% plus IRCC).

5. Credit Europe Bank, cu o DAE de 9,10% la creditul cu dobanda variabila (marja de 3% plus IRCC).

Cel mai ieftin, dar si cel mai scump credit, sunt cu dobanda fixa

E important de mentionat ca cel mai ieftin credit ipotecar, de la Banca Transilvania, e unul cu dobanda fixa introductorie pe 5 ani, de 7,9%, mai redusa cu peste un punct fata de dobanda variabila, de 9,06%.

Si al treilea cel mai ieftin credit, de la First Bank, este de asemenea cu dobanda fixa pe 5 ani.

Trebuie subliniat, insa, ca si cel mai scump credit, de la BCR, este tot cu dobanda fixa, pe 10 ani, dar de 10,2%, in timp ce dobanda fixa pe cinci ani, tot la BCR, este 9,28%, cu peste un punct mai ridicata decat la BT.

De altfel, majoritatea creditelor cu dobanzi fixe, pe perioade intre 3 si 10 ani, au dobanzi mai mari decat creditele cu dobanzi variabile.

BRD ramane, in continuare, singura banca la care gasim un credit cu dobanda fixa, de 10,66%, pe toata perioada de creditare.

Au fost luate in calcul doar dobanzile standard la creditele ipotecare, conform datelor Calculatordecredite.ro.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Credit Europe Bank  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  Eximbank  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii