BANCI | Analiza

Care banci au acordat cele mai multe credite noi in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-02 00:44

Conform datelor BNR, bancile au acordat in 2014 credite noi in valoare de aproape 50 de miliarde de lei. Pe de alta parte, sistemul bancar a facut curatenie generala prin dulapuri si la indemnul BNR a scos din bilanturi credite neperformante de miliarde de lei, in timp ce alte zeci de miliarde de imprumuturi fara probleme au fost rambursate integral de catre clienti, la scadenta.

Astfel ca dupa ce s-a tras linie la finalul anului, sistemul bancar a inregistrat o scadere a soldului de credite cu 7 miliarde lei, de la 21,8 miliarde in decembrie 2013 la 21,1 miliarde in decembrie 2014.

Dinamica imprumuturilor acordate de sistemul bancar sectorului privat a ramas astfel si in 2014 in teritoriu negativ, cu o scadere anuala de 3,1%, dupa ce in 2013 s-a redus cu 3,1%. Pentru acest an insa, prognozele sunt optimiste: guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca in aceasta vara creditarea va reveni pe teritoriu pozitiv iar Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza pentru 2015 o crestere a creditarii sectorului privat cu 3,5%.

Topul bancilor cu cele mai multe credite noi

Sa vedem acum care banci au acordat in 2014 cele mai multe credite noi. Pe podium se afla bancile mari, cum este si firesc: prima este Banca Transilvania, a doua BCR si a treia Raiffeisen Bank.

Astfel, Banca Transilvania a acordat in 2014 un numar de 146.000 de noi credite persoanelor fizice si companiilor, in valoare totala de 9,1 miliarde lei. Din aceasta suma totala, persoanele fizice au obtinut credite in valoare de 2,1 miliarde lei, restul fiind atribuit companiilor, prin cele 22.000 de noi finantari obtinute de acestea.

La finalul lui 2014, soldul creditelor BT era de 20 de miliarde de lei, in crestere cu 5,3% fata de anul precedent.

Liderul sistemului bancar, BCR, s-a confruntat cu un an de curatenie generala a creditelor neperformante, consecinta fiind o reducere a stocului de credite din bilantul bancii de la 38 la 32,5 miliade lei.

Banca a reusit insa sa acorde in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, dintre care 4,7 miliarde lei pentru populatie: volumul creditelor ipotecare s-a triplat iar creditele de consum au avansat cu 61%.

La Raiffeisen Bank, volumul de noi imprumuturi pentru populatie si firme s-a ridicat in 2014 la 6,2 miliarde lei, dintre care 40% sunt credite pentru persoane fizice.

Stocul total al creditelor din bilantul bancii a crescut cu 4%, in 2014, pana la 3,81 miliarde euro.

Dintre bancile mai mici, Piraeus Bank a anuntat ca a acordat in 2014 credite noi echivalentul a 300 milioane euro, in crestere cu 50% fata de anul precedent. Valoarea totala a creditelor din bilantul bancii este de peste 1,4 miliarde de euro, in usoara scadere fata de anul 2013. Creditele acordate companiilor au crescut cu 21%, in timp ce creditele retail au ramas pe un trend descrescator.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii