BANCI | Ultima Ora

Bulgaria pune la dispozitia bancilor un ajutor de stat de 1,7 miliarde euro pentru evitarea unei crize bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-30 18:05

Cozile formate de bulgari in fata sediilor First Investment Bank (Fibank) din Sofia pentru a-si retrage banii din banca s-au mai subtiat astazi dupa ce autoritatile au anuntat ca au primit aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unei linii de credit in valoare de 1,7 miliarde euro pentru sistemul bancar amenintat de criza.

Bulgarii au continuat in aceasta dimineata sa formeze cozi in fata Fibank, a treia mare banca locala, care vineri la pranz si-a inchis pana astazi sucursalele in urma asaltului deponentilor ingrijorati de zvonurile privind problemele prin care ar trece aceasta banca.

Vineri, in prima parte a zilei, au fost retrase din banca peste o jumatate de miliard de dolari, respectiv 10% din activele bancii, detinute de doi finantisti locali.

In urma cu o saptamana, statul a preluat in administrare o alta banca locala, a patra ca marime din tara, Fibank (MKB), controlata de un mogul bulgar, Tsvetan Vassilev, dupa ce clientii acesteia, printre care si in politician din coalitia de guvernare, au retras aproximativ 20% din fondurile bancii. Fibank a fost preluata de banca centrala a Bulgariei urmand a fi nationalizata.

Criza celor doua banci din Bulgaria a izbucnit dupa aparitia informatiei, confirmata de banca centrala a Bulgariei, ca viceguvernatorul responsabil cu supravegherea este anchetat pentru modul in care a supravegheat bancile si chiar de posibile legaturi cu Fibank.

Saptamana trecuta s-a descoperit ca unii indivizi au lansat atacuri la adresa cele de-a treia banci din Bulgaria, prin trimiterea de mesaje clientilor acesteia sa-si retraga banii din conturi. Acest fapta a dus la ingrijorari cu privire la lichiditatea bancii respective cu riscul de contagiune la alte banci, in ciuda faptului ca sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat si are niveluri ridicate de lichidate comparativ cu instituţii de credit similare din alte state membre”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene transmis astazi.

"Ajutorul de stat furnizat de Bulgaria prin accesul la această linie de credit are ca scop asigurarea de lichiditate suficientă în sistemul bancar în anumite circumstanţe. Bulgaria a luat această măsură preventiv, pentru a creşte lichiditatea şi pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", mai precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Patru bărbaţi au fost arestaţi la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat duminică Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională.

Bărbaţii reţinuţi sunt acuzati ca au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail şi reţelele sociale, între care Fecebook şi YouTube, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Potrivit autoritatilor, unii dintre aceşti bărbaţi ar datora băncilor sume mari de bani.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii