BANCI | Stirea Zilei

Brexitul inseamna comisioane bancare mai mari pentru transferurile de bani si folosirea cardurilor in Anglia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-03 21:42

Brexitul (iesirea Angliei din Uniunea Europeana) din 1 ianuarie 2020 inseamna comisioane bancare mai mari pentru romanii care fac transferuri de bani catre conturi din aceasta tara sau care folosesc carduri pentru retrageri de numerar.

Asta pentru ca regulile SEPA (zona unica de plati in euro) impuse de UE presupune ca se aplica aceleasi comisioane pentru conturi si carduri bancare in toate tarile UE ca cele existente in tara natala.

Mai exact, comisioanele platite de romani pentru transferuri bancare si operatiuni cu carduri la bancile si bancomatele din Romania sunt identice cu cele aferente platilor si utilizarii cardurilor in orice alta tara din UE.

De exemplu, detinatorul unui card de debit emis de BRD plateste pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor banci din Romania un comision de 1% din suma retrasa, plus 7 lei, acelasi comision fiind valabil si daca retrage bani, in euro, din orice alta tara UE, de exemplu din Franta sau Anglia.

Numai ca, din 2021, dat fiind ca Anglia nu mai face parte din UE, comisionul pentru retragerile de bani din aceasta tara, cu un card de debit BRD, va fi mai mari, respectiv 1,5% plus 10 lei.

Comisionul pentru retrageri de numerar de pe card in Anglia sau alte tari din afara UE poate fi si mai mare, de exemplu 2% plus 10 lei, cu un card Libra Bank.

Unele banci, precum Banca Transilvania, ING sau Raiffeisen au acelasi comision si pentru tarile extra-comunicare ca si pentru cele din spatiul UE. (vezi tabelul)

Comisioane mai mari pentru transferuri de bani in Anglia

Comisioanele pentru platile in lire catre Marea Britanie vor fi, din 2021, mult mai costisitoare decat pana acum.

De exemplu, daca un client al Libra Bank nu platea pana acum niciun comision pentru un transfer catre Marea Britanie, din 1 ianuarie 2021 comisionul de achitat va fi 0,12% din suma transferata, plus 5 euro.

Iar acesta este unul dintre cele mai mici comisioane. In general, o plata catre Anglia este tarifata de bancile romanesti cu minim 10 euro, procentul mediu al comisionului fiind de 0,15% din suma transferata.

Unele banci, precum BRD, au anuntat ca nu majoreaza comisioanele pentru platile catre Marea Britanie.

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  First Bank  Patria Bank  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  SEPA  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii