BANCI | Cariera

BRD mentine in functii doi directori generali adjuncti, desi sunt cercetati penal de DIICOT pentru abuz in serviciu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-22 14:19

BRD mentine in functii doi directori generali adjuncti, Claudiu Cercel si Gabriela Gavrilescu, desi acestia sunt cercetati penal de DIICOT pentru constituirea de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani, fiind acuzati de acordarea de credite in mod fraudulos.

„Cei doi directori generali adjuncti raman in functie?”, a intrebat Bancherul.ro reprezentantii BRD. Banca a raspuns: „Cu siguranta da. Amandoi beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si de increderea institutiei. Toti colaboratorii care au pierdut increderea BRD in legatura cu aceste dosare au trebuit sa paraseasca banca in 2012 si 2013.”

Cel mai important „colaborator in care a pierdut increderea BRD” a fost chiar directorul general delegat al bancii, Sorin Popa, despre care banca anunta Bursa, in iulie 2012, ca a renuntat la functie, dupa ce fusese numit director de dezvoltare comercială şi marketing în cadrul Banque de Detail Hors France Metropolitaine (BHFM), structură care coordonează activitatea filialelor Societe Generale din afara Franţei. BRD preciza ca Sorin Popa ramane membru al Consiliului de Administraţie al BRD, functie pe care a pastrat-o inca un an.

Anuntul privind renuntarea lui Popa la functia de director general al BRD a venit cu trei luni inainte de izbucnirea, in noiembrie 2012, a celui mai mare caz de fraude bancare din ultimii ani, in care directorul adjunct al BRD, Claudiu Cercel, si directorul general al FNGCIMM, Aurel Saramet, au fost invinuiti de DIICOT pentru fraude bancare de 22 milioane euro.

Ulterior, Cercel a fost retinut pentru scurt timp de procurori, dupa care a fost eliberat, ca in momentul in care dosarul a fost trimis la Curtea de Apel pentru a fi judecat, acesta sa nu se mai regaseasca printre cei trimisi in judeata. In schimb, in dosarul trimis judecatorilor a aparut un alt director adjunct al BRD, Lucian Cojocaru, transferat intre timp la Volksbank.

Asadar, este destul de ciudat ca BRD s-a despartit de fostul „colaborator” director general Sorin Popa inca dinainte de izbucnirea scandalului fraudelor, cu toate ca acesta nu este urmarit penal de catre DIICOT si nici nu a fost trimis in judecata in dosarul bancherilor, in timp ce Claudiu Cercel, desi a fost acuzat oficial in doua dosare, prima data in 2012, precum si in cel mai recent, de zilele trecute, este mentinut in continuare in functie.

Am intrebat BRD „Ce prevad normele si regulamentele cu privire la astfel de cazuri?”, adica posibilitatea ca un director adjunct al bancii sa fie mentinut in functie desi este cercetat penal. Raspunsul bancii a fost urmatorul: „Vedeti raspunsul la prima intrebare.” Cu alte cuvinte, nu conteaza ce prevad normele si regulamentele, ci faptul ca banca isi mentine incredea in cei doi directori ajuncti.

Am mai intrebat BRD daca au fost modificate normele de creditare si supraveghere ale bancii dupa descoperirea fraudelor.

BRD: „Da. In 2012 si 2013, toate procesele de analiza si control au fost revazute si consolidate, banca fiind in acelasi timp preocupata sa asigure un nivel ridicat de calitate a serviciilor."

Ceea ce inseamna ca fraudele din BRD au fost posibile si din cauza proceselor de analiza si control deficitare ale bancii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data de 6 martie 2023, sub rezerva aprobării Băncii Naționale a României, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Ea îl va înlocui detalii

Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru, anunta ARB intr-un comunicat, in care adauga: Conducerea detalii

Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania

Mihaela Ioniță se alătură echipei ING Bank România începând cu data de 1 ianuarie 2023, urmând să preia poziția de Director de Resurse Umane și membru în Comitetul Executiv al băncii, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii