BANCI | Profil

BRD este suspectata de finantarea ilegala a Galei Bute, la interventia Elenei Udrea. BNR verifica daca banca a respectat normele de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-07 13:13

BRD este suspectata ca a finantat ilegal “Gala Bute”, caz in care sunt anchetati Elena Udrea si Rudel Obreja, prin acordarea unui credit de 10 milioane de lei cu incalcarea normelor de creditare. BNR verifica daca banca a respectat legea atunci cand a aprobat creditul, in 2011.

Astfel, Elena Udrea, fost ministru al Turismului in 2011 si o apropiata a fostului presedinte Traian Basescu, ar fi intervenit la conducerea BRD, unde aceasta avea un credit pentru constructia unui bloc de locuinte, pentru ca banca sa acorde, in 2011, firmei Europlus Computers, reprezentata de Obreja, presedinte al Federatiei Romane de Box, un credit de 10,1 milioane lei pentru organizarea Galei Bute, conform informatiilor din surse judiciare citate de televiziunea Romania TV.

Udrea a fost denuntata de fostul secretar de stat in ministerul pe care-l conducea, Gheorghe Nastasia, care a declarat anchetatorilor ca fosta sa sefa a facut presiuni asupra sa pentru a semna in numele ministerului garantiile necesare pentru acordarea imprumutului.

Asta in conditiile in care firma lui Obreja se pare ca nu dispunea de suficiente garantii pentru obtinerea unui imprumut atat de ridicat, mai exact de 200 de ori mai mare decat cifra de afaceri.

“Lipsa garantiilor palpabile pentru un credit acordat unui client nou, care nu avusese anterior niciun fel de relatii cu banca si care avusese in anii anteriori cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decat suma imprumutata arata ca banca si-a asumat un risc disproportionat in cazul in care contractul de prestari servicii nu ar fi fost executat”, potrivit informatiilor judiciare publicate de sursa citata.

Aceasta mai precizeaza ca BRD “a acceptat garanţii diferite de cele prevăzute în norme, respectiv sumele existente în conturile societăţii (deşi societatea nu deţinea lichidităţi semnificative la momentul încheierii contractului), un bilet la ordin (cu valoarea unei promisiuni de plată) şi o garanţie reală mobiliară asupra sumelor ce urmau a fi încasate din contractul cu MDRT (care depindeau de modul de executare a serviciilor asumate de S.C. Europlus Computers S.R.L.).”

Mugur Isarescu, guvenatorul BNR, a fost intrebat miercuri, in cadrul briefingului cu presa, daca banca centrala a verificat modul in care BRD a acordat respectivul credit si daca nu cumva a descoperit ca au fost incalcate normele de creditare.

Guvernatorul a raspuns ca nu cunoaste acest caz, insa se va informa la Directia de Supraveghere a bancilor din cadrul BNR si va reveni luni cu un raspuns.

BRD nu a raspuns la intrebarile trimise prin e-mail de Bancherul.ro cu privire la acest caz.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii