BANCI | Cariera

Bogdan Plesuvescu va conduce Victoriabank, subsidiara Bancii Transilvania din Republica Moldova

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-05 20:37

Bogdan Plesuvescu

Bogdan Plesuvescu, directorul juridic al Bancii Transilvania (BT), a fost numit la conducerea Victoriabank din Republica Moldova, banca preluata de BT la finalul anului trecut de la un controversat oligarh rus, despre care s-a spus ca a fost implicat in “jaful secolului” din urma cu trei ani, cand trei mari banci moldovene au fost devalizate de 1 miliard de dolari.

De asemenea, functia de vicepresedinte al Victoriabank a fost preluata de Vasile Donica, care anterior a condus BT Leasing Moldova, se arata intr-un comunicat al bancii moldovene. 

Victoria Bank are un sistem dual de conducere, format din conducerea executiva (Comitet de directie) si o structura de supraveghere (Consiliu de Administratie).

Comitetul de Direcție are urmatoarea componenta: Bogdan Pleșuvescu - Președinte, Vasile Donica - Vicepreședinte, Ludmila Vangheli - Vicepreședinte, Elena Goncear -  Vicepreședinte.

Consiliul de Administrație este format din: Victor Țurcan (fondatorul Victoriabank) -  Președinte, Ion Prisăcaru - Vicepreședinte, Gavin Nicholas Ryan - Membru, Ionuț-Octavian Pătrăhău - Membru, Igor Spoială - Membru, Igor Balan - Membru.

BT a cumparat 39% din capitalul VictoriaBank de la mogulul rus (vezi aici detalii) iar impreuna cu BERD detine doua treimi din totalul actiunilor bancii, restul fiind in proprietatea fondatorului bancii, Victor Turcan. 

Extinderea BT in Moldova a fost facilitata de prezenta BERD, vechiul partener al BT, in actionariatul Victoriabank, cu 27,5% din capitalul acesteia. BERD si-a majorat participatia la Victoriabank anul trecut, cand a preluat si cota de 12,5% detinuta pana atunci de o alta banca romaneasca, Alpha Bank, subsidiara bancii grecesti omonime.

BT a facut recent o oferta de preluare si a actiunilor detinute de minoritari, cea mai mare participatie fiind a fondatorului bancii, Victor Turcan, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al bancii. (vezi aici anuntul)

Vasile Donica
Vasile Donica

Membri noi în managementul BC Victoriabank SA

(Comunicat de presă, 5 martie 2018)

Managementul BC Victoriabank SA, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, are – începând cu 5 martie a.c., doi membri noi, Bogdan Pleşuvescu – Preşedinte al Comitetului de Direcție şi Vasile Donica – Vicepreşedinte al Comitetului de Direcție, care au primit aprobarea Băncii Naționale a Moldovei pentru exercitarea funcției.

Bogdan Pleşuvescu are peste 17 ani de experiență în management şi o vastă expertiză în domeniul comercial şi al afacerilor. În ultimii 7 ani şi-a extins aria de competență în domeniile: remediere credite, workout, reglementare, fuziuni şi achiziții de instituții financiar-bancare din România. A făcut parte din echipele restrânse de negociatori ale Băncii Transilvania (BT) în tranzacțiile majore din ultimii ani, şi anume achiziția Volksbank şi Bancpost de BT. Este Preşedintele Comisiei Juridice a Asociației Române a Băncilor din România, membru al Turnaround Management Association România şi membru al Consiliului Director al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România. În 2017 a fost nominalizat de prestigiosul portal de specialitate The Legal 500 în clasamentul GC Powerlist Central and Eastern Europe, care cuprinde cei mai influenți General Counsel din Europa Centrală şi de Est. Vasile Donica este economist de aproape 20 de ani, cu experiență în domenii precum audit, banking, workout şi leasing. A coordonat timp de 5 ani BT Leasing MD, companie devenită lider de piață în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Echipa BC Victoriabank SA mulțumeşte domnului Corneliu Ghimpu, Prim-vicepreședinte al Comitetului de Direcție al BC Victoriabank SA, pentru efortul depus și rezultatele remarcabile obținute sub coordonarea sa de către BC Victoriabank SA.

După finalizarea tranzacției în luna ianuarie a.c., Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au devenit acționari majoritari, având 66,77% din capitalul social al BC Victoriabank SA. BT va replica modelul său de business la BC Victoriabank SA. Având în vedere această strategie, acționarii băncii din Republica Moldova, împreună cu Corneliu Ghimpu, Prim–vicepreședinte, au considerat oportună completarea top managementului cu reprezentanți ai Grupului Financiar Banca Transilvania.

Banca Transilvania şi BERD, ca parteneri strategici şi acționari la BC Victoriabank SA, şi-au propus să continue creșterea băncii şi să contribuie la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.

Taguri: BT  Banca Transilvania  European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data de 6 martie 2023, sub rezerva aprobării Băncii Naționale a României, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Ea îl va înlocui detalii

Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru, anunta ARB intr-un comunicat, in care adauga: Conducerea detalii

Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania

Mihaela Ioniță se alătură echipei ING Bank România începând cu data de 1 ianuarie 2023, urmând să preia poziția de Director de Resurse Umane și membru în Comitetul Executiv al băncii, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii