BANCI | Interviu

BNR va majora din nou dobanda, la 9,5%, apreciaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 10:49

Inflatia anuală a depăsit 8% în februarie 2008, ca urmare a scumpirii gazelor si alimentelor, ceea ce ar putea împinge banca centrală să urce dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual, la 9,5% în martie, sustin analistii chestionati de NewsIn.

În plus, economistii avertizează că, în luna martie, inflatia ar putea depăsi 8,5%, acesta fiind nivelul maxim al acestui an, pentru ca apoi să se tempereze, posibil sub 6% spre sfârsitul anului.

Estimările analistilor asupra inflatiei în luna februarie sunt foarte apropiate. Astfel, acestia anticipează o crestere a preturilor de consum cu 0,7-0,8% fată de prima lună a anului si o accelerare a inflatiei anuale la 8-8,1% în februarie 2008.

"Majorarea pretului gazelor si scumpirea alimentelor sunt principalii factori care au alimentat inflatia luna trecută. În martie, inflatia ar putea depăsi 8,5%, în functie de scumpirea chiriilor pentru spatiile locative ale statului, care a fost deja aprobată si de cresterea accizelor pentru tutun", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru.

Pentru sfârsitul anului, el apreciază că inflatia s-ar putea tempera până la 5,5%, dar că acest lucru depinde de evolutia cursului de schimb si a agriculturii.

Ciprian Dascălu, trader la Millennium Bank România, consideră că scumpirea gazelor ar putea genera si un al doilea val de efecte, prin determinarea cresterii altor preturi, inclusiv la alimente. Dascălu apreciază că inflatia s-a accentuat cu 0,8% în februarie fată de ianuarie, ajungând la 8,1% raportat la a doua lună a anului trecut.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, spune că scumpirea gazelor cu 8,5% se va reflecta printr-o majorare cu 1% a ratei lunare la mărfurile nealimentare. El estimează o inflamare a indicelui preturilor de consum cu 0,8% în februarie fată de prima lună din an si cu 8,1% fată de a doua lună a anului 2007. De asemenea, Chidesciuc apreciază că inflatia s-ar putea accentua în luna martie până la 8,7%, dar ar putea să revină chiar până la 5,4% la finalul anului.

Economistul ABN Amro Bank România, Cătălina Constantinescu, spune că singurul factor atenuant în evolutia inflatiei din luna februarie îl constituie aprecierea leului, ca medie, fată de luna anterioară, care ar putea diminua avansul preturilor pe partea de servicii de telefonie. Ea a adăugat că presiunilor exercitate de scumpirea gazelor, alimentelor si transportului urban li se adaugă efectul de bază, determinat de faptul că, în februarie 2007, avansul preturilor de consum a fost de numai 0,04%.

BNR ar putea urca dobânda cheie la 9,5% în martie, stimulând însă creditul în valută

Ciprian Dascălu sustine că o nouă majorare a dobânzii de politică monetară "ar spori si mai mult înclinatia către creditarea în valută", pe care banca centrală încearcă să o descurajeze, în special pe segmentul populatiei, din cauza vulnerabilitătii la oscilatiile de curs valutar. În aceste conditii, traderul de la Millennium Bank spune că BNR ar putea decide să mentină dobânda cheie la 9% în cadrul sedintei de politică monetară din 26 martie.

Pe de altă parte, Chidesciuc sustine că avansul puternic al produsului intern brut (PIB), cu 6% anul trecut, care sugerează o crestere sustinută a consumului si datele despre productia industrială, cărora li se adaugă incertitudinea din contextul international, vor determina BNR să opereze o nouă majorare a dobânzii de politică monetară.

Cătălina Constantinescu, analistul ABN Amro, spune că banca centrală va majora probabil, dobânda cheie cu câte 0,5 puncte procentuale în următoarele două sedinte ale consiliului de administratie al BNR.

"Cresterea dobânzii de politică monetară la 10% în mai ar putea fi deja târzie, consider că ar fi de preferat să atingem acest nivel în martie, desi este posibil ca BNR să nu crească dobânda cheie cu mai mult de jumătate de punct procentual luna aceasta", a spus Constantinescu, argumentând că efectele majore ale cresterii dobânzii cheie asupra consumului se fac simtite după mai multe luni de la luarea măsurii propriu-zise si că impactul pe termen mai scurt, prin ancorarea anticipatiilor inflationiste sau asupra cursului de schimb, nu este neapărat cel scontat.

În prima lună a acestui an, inflatia anuală a ajuns la 7,26%. Inflatia lunară din ianuarie, de 0,86%, a fost influentată de scumpirea mărfurilor alimentare în medie cu 0,80%, a celor nealimentare cu 0,37% si de cresterea tarifelor la servicii cu 2,12%.

În ianuarie, cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (cu 10,87% fată de decembrie), transportul aerian (4,43%), facturile la telefon (4,38%), laptele de vacă (3,77%) si autoturismele si piesele de schimb (cu 2,37%). Legumele si fructele s-au scumpit, în medie, cu circa 2% în ianuarie, potrivit datelor INS. Singurele produse care s-au ieftinit în ianuarie au fost ouăle (cu 0,87%), zahărul (cu 0,25%) si medicamentele (cu 0,01%).

Institutul National de Statistică (INS) va publica marti datele asupra inflatiei din februarie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii