BANCI | Stirea Zilei

BNR va aproba si managementul din esalonul doi al bancilor comerciale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-03 09:58

Managerii din eşalonul doi al băncilor comerciale, cum ar fi directorii direcţiilor de trezorerie şi arbitraj sau managementul riscului, vor fi aprobaţi de Banca Naţională a României (BNR), la fel cum se întâmplă în prezent cu administratorii şi conducerea operativă a instituţiilor de credit.

Banca centrală doreşte modificarea legii privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, iar posturile pentru care se va solicita aprobarea vor fi cele de directori la departamentele sau direcţiile de trezorerie şi arbitraj, audit intern, creditare, retail şi corporate, managementul riscului, precum şi contabilitate, potrivit unor surse bancare.

"Probabil că se va reveni la un sistem care a mai fost în România. Asociaţia Română a Băncilor va discuta vineri la nivelul Consiliului de Administraţie şi va transmite un punct de vedere oficial faţă de aceaste propuneri", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele asociaţiei, Radu Gheţea.

Propunerea legislativă vine după ce, în octombrie, mai mulţi oficiali ai BNR au vorbit de o încercare de manipulare a pieţei din partea dealerilor băncilor, pe fondul atacului asupra leului declanşat atunci de investitorii străini.

În urma acestui scandal, şeful trezoreriei Unicredit Ţiriac, Bogdan Mihoc, a părăsit banca. Până în prezent, nu au fost confirmate oficial motivele înlocuirii accestuia.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare având ca obiect o posibilă înţelegere între anumite instituţii de credit.

În cadrul investigaţiei, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspecţii inopinate la sediile principalilor actori din piaţă.

Conducerea BNR a criticat atunci şi faptul că mai mulţi dealeri şi şefi de trezorerie îşi exprimă public părerile faţă de politica monetară dusă de banca centrală şi evoluţiile din piaţă, în condiţiile în care sunt şi juăctori direct implicaţi pe pieţele monetare şi valutare, ceea ce ar reprezenta conflict de interese.

Legea bancară prevede că persoanele desemnate să exercite responsabilităţi de administrare şi de conducere operativă a unei instituţii de credit trebuie să dispună de reputaţie şi experienţă adecvate naturii, extinderii şi complexităţii activităţii instituţiei de credit şi responsabilităţilor încredinţate. Fiecare dintre persoane trebuie să fie aprobată de Banca Naţională a României înainte de începerea exercitării responsabilităţilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii