BANCI | Stirea Zilei

BNR reduce cu 5% nivelul comisioanelor percepute bancilor la platile de mare valoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-01 12:52

Banca Naţională a României reduce cu 5% nivelul comisioanelor percepute instituţiilor de credit pentru plăţile de mare valoare sau urgente în sistemul cu decontare pe bază brută în timp real (ReGIS), se arata intr-un comunicat al BNR.

Noul comision va fi aplicat începând cu data de 1 aprilie 2009, valoarea nominală a acestuia va fi de 6,87 lei pentru plăţile de mare valoare sau urgente efectuate de instituţiile de credit din România prin sistemul ReGIS (faţă de 7,23 lei în prezent).

Banca Naţională a României consideră că reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi va determina modificări la nivelul politicii de comisionare stabilită de către instituţiile de credit pentru serviciile de plăţi şi decontări oferite clienţilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiară contribuind la dezvoltarea activităţii de plăţi fără numerar în România.

Banca Naţională a României va acţiona, în continuare, în sensul reducerii comisioanelor percepute instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel încât acestea să se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale.

Sistemul ReGIS, cu decontare pe bază brută în timp real, reprezintă cea mai importantă componentă a sistemului electronic de plăţi din România, prin acest sistem fiind decontate plăţile de mare valoare (peste 50 000 lei) şi plăţile urgente ale clienţilor bancari, precum şi instrucţiunile de plată iniţiate de toate celelalte sisteme auxiliare (SENT- sistemul de plăţi de mică valoare din România, SaFIR- sistemul de depozitare şi decontare a titlurilor de stat, RoCLEAR- sistemul de decontare a tranzacţiilor de pe bursă, Mastercard, VISA).

De la operaţionalizarea sistemului ReGIS (2005) şi până în prezent, Banca Naţională a României, în calitate de administrator al sistemului, a procedat la reducerea în mod continuu a comisioanelor aferente procesării şi decontării plăţilor de mare valoare sau urgente, nivelul acestora fiind redus cu aproximativ 70% (de la 22,50 lei la 6,87 lei).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii