BANCI | Stirea Zilei

BNR pastreaza tinta de inflatie din 2008, desi prognoza indica depasirea intervalului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-07 15:04

Banca Natională a României nu va modifica tinta de inflatie pentru acest an, desi prognoza arată că rata inflatiei va depăsi, până în primul trimestru din 2009, intervalul de variatie stabilit, dar va întări conditiile politicii monetare, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Chiar dacă proiectia ne arată că, în conditiile actuale, tinta de inflatie va fi depăsită, am ales să nu modificăm tinta, mai degrabă să întârim conditiile politicii monetare. Avem sansa să dăm inflatia în jos, cel putin ca tendintă", a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Banca centrală a revizuit în crestere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, în conditiile unei tinte pentru 2008 de 3,8 plus/minus un punct, adică un interval 2,8% - 4,8%. Noua prognoză a BNR înseamnă practic o depăsire cu mai multe de un punct a limitei superioare a intervalului tintit.

Anterior, guvernatorul BNR afirmase că estimarea băncii centrale indică o inflatie anuală de peste 8% la finele primului trimestru din acest an.

Isărescu a arătat că întărirea politicii monetare nu va însemna eliminarea oricăror riscuri inflationiste, referindu-se mai ales la influentele negative din pietele internationale.

"Trebuie să dăm un mesaj realist asupra a ceea ce poate face banca natională, dar în acelasi timp să fim hotărâti, să ne batem pentru tinte", a afirmat seful băncii centrale.

Isarescu: "Cocoasa inflatiei" are caracter temporar

"Cocoasa inflationistă" începută în vara anului trecut are caracter temporar, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Se pun în discutie cifrele, creste neîncrederea. Această umflătură, cocoasă a inflatiei are caracter temporar", a afirmat Isărescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a arătat că evolutia preturilor se poate transforma în spirală, însă în urma unei analize atente se va observa că înrăutătirea inflatiei începută în vara anului trecut are caracter temporar.

La finele anului trecut, rata anuală a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57% fată de 4,87% în decembrie 2006, plasându-se în afara intervalului de variatie de 3-5% asociat tintei de inflatie de 4%.

Devierea s-a produs în principal ca urmare a unor socuri exogene actionând asupra ofertei agregate - performanta nefavorabilă a sectorului agricol datorată secetei severe, dar si cresterea preturilor produselor alimentare si ale combustibililor la nivel mondial. Presiunile inflationiste astfel generate au fost amplificate de persistenta excesului de cerere agregată în conditiile majorării puternice a veniturilor si ale dinamicii înalte a creditului acordat sectorului privat, se spune într-un comunicat al BNR.

Pentru 2008, tinta de inflatie stabilită de Guvern si Banca Natională este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar prognoza prezentată de banca centrală este de 4,3%.

În raportul asupra inflatiei prezentat la începutul lunii noiembrie, banca centrală a revizuit în crestere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfârsitul anului trecut, la 5,7% pe an, fată de nivelul de 3,9% estimat în luna august.

Mai multi analisti intervievati, în luna ianuarie, de MEDIAFAX anticipează, însă, o crestere a preturilor de consum în decembrie 2007 situată între 0,5% si 1%, ceea ce presupune o inflatie anuală de 6,4%-6,9%, cu mult peste tinta Băncii Nationale.

Pentru 2008, BNR a urcat prognoza de inflatie cu 0,6 puncte, la 4,3% pe an, fată de rata de 3,7% estimată în cel de-al doilea raport trimestrial asupra inflatiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii