BANCI | Opinie

BNR: este regretabil cu ministrul de Finante pune in discutie statutul rezervei de aur a tarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-07 21:48

Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Comunicatul BNR

Banca Națională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toți cei care se pronunță în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii.

Cu toate acestea, într-o declarație recentă, Ministrul de Finanțe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găsește deja în documentele menționate sau în alte luări de poziție ale reprezentanților BNR. (Alina Constantinescu, „Despre risc și randament în administrarea rezervei de aur a țării”; Victor Andrei, „Despre administrarea rezervei de aur a României”).

Astfel, costurile de custodie a aurului din străinătate, precum și alte informații legate de rezerva de aur și valută sunt prezentate an de an în Raportul anual al BNR.

Ultimul raport le prezintă în Capitolul 16 Situațiile financiare ale BNR. Pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309 mii lei (Raport Anual 2017, pagina 275).

Toate aceste evoluții sunt auditate de firme de audit internațional, așa cum este specificat în raportul de audit atașat Raportului anual. Găsiți mai multe detalii aici: Publicații periodice.

Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, fără să țină cont de referințele respective, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare.

Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului.

Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode.

Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR informează lunar în legătură cu evoluția rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene.

BNR monitorizează atent contul de aur și a efectuat trei acțiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 și 2018). Următoarea acțiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an.

Comentarii

??????
?
@ Mihai Margineanu - Zavalaidanga ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii