BANCI | Profil

BNR elimina restrictiile privind restructurarea creditelor si relaxeaza conditiile de provizionare pentru banci, pentru sustinerea conversiei creditelor in franci si implementarea programului "Scade rata"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-30 08:25

BNR a decis sa elimine restrictiile impuse in prezent in cazul restructurarii creditelor si a conversiei acestora din valuta in lei si sa relaxeze conditiile in care bancile trebuie sa provizioneze respectivele imprumuturi, pentru a facilita derularea programului "scade rata", vechea "electorata" pregatit de guvern, precum si a masurilor oferite de banci pentru a-i ajuta pe cei cu credite in franci elvetieni.

Adoptarea acestor masuri de catre BNR, dupa 2 saptamani de la izbucnirea scandalului francilor elvetieni si la o jumatate de an de la intrarea in vigoare a fostului program "electorata", demonstreaza lentoarea cu care banca centrala reactioneaza la fenomenele care afecteaza industria bancara si lipsa unei strategii proactive.

Iata cum motiveaza BNR noile norme de creditare:

"În vederea creării premiselor stimulării consumului și, implicit, a creșterii economice și având în vedere nivelul ridicat al îndatorării rezultate din credite contractate de persoane fizice cu venituri reduse, Guvernul a promovat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal implementarea unui mecanism care să conducă la majorarea venitului lunar disponibil pentru această categorie de persoane.

În paralel, atât la nivelul instituţiilor de credit cât şi la nivelul legislației Uniunii Europene, sunt avute în vedere diverse mecanisme care să le permită debitorilor conversia creditelor din valută în monedă națională sau în moneda în care consumatorul își primește venitul sau deține activele care finanțează rambursarea creditului."

In acest sens, BNR va modifica doua regulamente.

In primul rand, este vorba de un Regulament de modificare a Regulamentului BNR nr.17/2012 privind unele condiţii de creditare.

BNR: "În prezent, conform prevederilor art. 4 alin.(1) lit.c) din Regulamentul nr.17/2012, operațiunile de restructurare realizate din considerente legate de dificultăți financiare ale debitorului sunt exceptate de la aplicarea restricțiilor privind gradul de îndatorare, termenul maxim pe care poate fi acordat un credit de consum, garantarea, etc..

Având în vedere că, în conformitate cu criteriile de eligibilitate, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2014, operațiunile de rescadențare se adresează debitorilor buni platnici, a căror solicitare nu trebuie legată automat de criteriul dificultăților financiare, este necesară instituirea aceluiași regim derogatoriu și pentru operațiuni ce decurg din aprobarea solicitărilor adresate creditorilor în temeiul Ordonanţei de urgenţă nr. 46/2014. Același raționament de exceptare se susține și în cazul solicitărilor de conversie a unui credit în valută în moneda națională sau în moneda în care sunt denominate sau indexate sursele debitorului pentru rambursarea creditului.

In acelasi scop, BNR a pregatit si un Regulament pentru completarea Regulamentului BNR nr.16/2012 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare.

BNR: "Din perspectiva Regulamentului BNR nr.16/2012 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare, regimul mai strict aplicabil operațiunilor de restructurare la calculul filtrelor prudențiale a fost instituit în scopul contracarării practicilor tot mai răspândite prin care operațiunile de restructurare erau realizate în scopul eludării cerințelor prudențiale.

Având în vedere faptul că acest regim ar putea crea impedimente în implementarea unor programe guvernamentale/ inițiative de natura celor amintite anterior, întrucât regimul respectiv impune o încadrare a performanței financiare a debitorului mai strictă decât cea anterioară restructurării și nu recunoaște efectele pozitive asupra performanței financiare rezultate în unor măsuri de genul celor amintite este necesară acordarea de exceptări pentru operațiunile pentru care, potrivit legii, sunt acordate facilități fiscale sau alte avantaje debitorilor, persoane fizice, precum și operațiunile în cazul cărora valuta de exprimare a creditului acordat unui debitor, persoană fizică, expus la riscul valutar, se înlocuiește cu moneda în care debitorul generează fluxuri de numerar nete pozitive, în vederea eliminării acestui risc."

Vezi detalii pe site-ul BNR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii