BANCI | Interviu

BNR dezvaluie de ce nu poate tine in frau cursul: a intrat in joc toata piata internationala, de la Singapore la New York, investitorii vor sa scape de titlurile de stat ale Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-26 22:43

Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica de ce a lasat leul sa se deprecieze mai mult decat de regula in ultima perioada, dupa introducerea taxei pe banci, care ar putea afecta serios sistemul bancar si economia: investitorii internationali au intrat in panica si vor sa scape de titlurile de stat romanesti, astfel ca exista o cerere foarte mare valuta.

In aceste conditii, daca ar fi vrut sa tina cursul mai jos, BNR ar fi trebuit sa vanda atat de multa valuta, in schimbul leilor, incat ar fi scos din piata prea multi lei, iar dobanzile ROBOR ar fi crescut prea mult, chiar pana la 6-7%.

Oricum, dobanzile au ajuns si la 7% saptamana trecuta, pentru ca a fost perioada cand firmele au efectuat si multe plati de impozite trimestriale, care au scos din piata bancara mai multi lei decat de obicei, astfel ca dobanzile overnight au urcat cu 5 puncte, la peste 7%, dobanda medie avansand de la 1,83% la 3,55%, iar ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele cu dobanda variabila, a ajuns de la 3,03% la 3,11%.

Oricum, BNR este interesata sa mentina dobanzile la lei mai ridicate in aceasta perioada de presiune asupra leului, pentru a atenua deprecierea acestuia, descurajand speculatorii.

In acest scop, la inceputul saptamanii trecute, BNR a retras din piata bancara 4,3 miliarde lei prin instrumentul de atragere de depozite, drenajul de lichiditate determinand o crestere a dobanzilor.

Dupa cum era de asteptat, Ministerul Finantelor a cerut BNR sa intervina pe piata valutara in apararea leului, iar BNR a replicat ca este implicata in piata valutara, reprosand insa ca nu a fost consultata inainte de introducerea taxei care a bulversat piata valutara si Bursa. (vezi aici detalii)

Adrian Vasilescu, reprezentantul BNR, a declarat: “Ministerul Finantelor spune ca BNR este institutia care trebuie sa rezolve problema cursului. BNR se uita la aceasta recomandare, are 36 miliarde euro in rezervele sale valutare, cu aceste rezerve trebuie sa rezolve problema, asa suna recomandarea de la PSD. Haideti sa vedem ce s-ar putea intampla, cum poate sa foloseasca BNR rezerva intr-o asemenea situatie: scoate in piata valuta din aceasta rezerva, iar valuta trebuie sa se compenseze cumva, nu se arunca in piata, ci se schimba pe lei.

Deci in conditiile in care BNR scoate din rezerva valuta, ca sa apere leul, in aceste conditii in care a intrat in joc toata piata internationala, de la Singapore pana in America, pentru ca ce se intampla in aceste zile, cand s-a depreciat leul prea mult, nu a fost din cauze interne, ci pentru ca a intervenit piata internationala, unde sunt miliarde de lei in circulatie in care sunt denominate titlurile de stat ale Romaniei, care circula de la Singapore la New York.

In aceste conditii, cand trei zile la rand sunt explozii, pentru ca asa merge piata intenationala, dupa cum se invarte Pamantul in jurul Soarelui, cand se inchide la Singapoare se deschide la New York iar cand se inchide la New York se deschide la Bucuresti. Au fost nopti cand pe piata internationala cursul a ajuns la 4,77-4,78 lei, nu a sarit peste 4,79 lei, nici de 5 lei. Cand se inchide acolo cu 4,77 lei, asa se deschide piata la Bucuresti dimineata. Miercuri, 23 ianuarie, s-a deschis cu 4,77 lei, vineri, 25 ianuarie, s-a deschis cu 4,78 lei. Iar cand se deschide asa, piata s-a inchis la pranz, cand BNR anunta cursul, cu un ban mai putin (4,7648 lei), in conditiile in care intervine toata piata internationala.

Sa vedem ce s-ar intampla daca ar arunca BNR valuta in piata: venim cu valuta in piata, scoatem leii de la investitori pentru ca investitorii care au lei si-ar dori acum sa scape de lei, pentru ca asta se intampla si pe piata internationala: vor sa scape de titlurile romanesti, sa le schimbe in valuta. Sigur ca daca se vand, se si cumpara, ca nu poti sa vinzi daca nu se cumpara, iar daca nu se cumpara, trebuie sa le tii in buzunar si sa astepti vremuri mai bune.

Dar daca se vand si se cumpara acum, s-a creat o tevatura, iar deprecierea leului a devenit mare (din cauza cererii mari de valuta n.r.). Daca BNR ar scoate prea multa valuta in aceste zile, cand piata internationala face presiune pe piata interna, ce s-ar intampla? Valuta ar fi in exces, leii investitorilor din piata ar fi in deficit, dobanzile ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5% sau peste 6% sau peste 7%. Interventia pe piata valutara e ca o operatie pe creier. Nu poti sa operezi pe creier fara sa te gandesti la consecinte.”

Comentarii

??????
?
Ați zice și că domnul Vasilescu încearcă să indice băncilor ce cumpără lei de la BNR să cumpere și din piața internațională, unde investitorii ,,şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională" , cum zice dumnealui, domnul Vasilescu zicând că valuta de la BNR ar devaloriza leii din piața locală dacă i-ar cumpăra BNR în condițiile în care unii investitorii din alte piețe internaționale ar dori să vândă lei, deci find lei pentru necesarul băncilor în circulație, pe care BNR nu ar dori să îi cumpere , BNR preferând să păstreze valuta și neavând obligații de răscumpărare a titlurilor existente în piață ? Cum ați zice că susține CA al BNR politicile guvernamentale și relațiile cu băncile ? Ați zice că domnii Vasilescu și Isărescu , se manifestă "cocoșește", după cum anterior domnul consilier Vasilescu se mai exprima ? Dacă până și filosoful Mihail Șora demonstră că "îl ține", infirent de vârstă ? Cu ocazia îndeplinirii termenului de prezentare a execuției bugetare și a bugetului, domnii Tăriceanu și Liviu Dragnea par totuși să fi devenit ceva mai puțin "cocoși" ? Opinați că declarațiile domnului consilier Vasilescu ar trebui verificate de ASF , dacă nu au ca scop influențarea pieței valutare și a cursului de schimb ?

??????
?
Domnul Vasilescu zice că au fost dați mulți lei pe piață ? BNR sau titluri ale Trezoreriei ? Și unii și ceilalți așteaptă sau oferă dobânzi, pe care se pare că nu le oferă și "creșterea economică" ? Opinați că BNR încercă să "susțină" guvernul să restituie lei ceva mai devalorizați decât cei împrumutați ?

Radu
minciuni
cu alte cuvinte e razboi economic in toata regula prin marioneta strainilor isarescu ptr ca ai nostri au inceput si ei sa scoata capul din pozitie de sluga asa psd cum sunt si toata mass media iarasi cumparata de straini vorbesc la unison impotriva guvernului ar trebui sa ne dea de gandit daca mai traim cu adevarat intr-o tara libera sau neocolonialism prin capitaluri straine si camatarii straini ne pedepsesc pentru ca am indraznit sa taxam lacomia lor satanica si profiturile nesimtite de zeci de ani de cand ne mananca prin dobanzi si prostimea cumpara pe datorie BNR nu stabilizeaza cursul ptr ca e in "razboi" nedeclarat cu guvernul care nu mai raspunde la comenzile stapanilor din vest. bnr fiind evident nu de partea Romaniei ci de partea celor care ii dicteaza lui isarescu ce sa faca ptr interesele straine e clar ca buna ziua ce mai vreti? nu cred in coincidente inainte de taxa bancara cursul era cat de cat stabil si acum asta? e perfect logic si e act de razbunare



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii