BANCI | Analiza

BNR dezvaluie datele statistice privind volumul de credite noi acordate de banci; imprumuturile noi in lei au facut un salt spectaculos in martie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-05 00:38

Dupa ce mai intai a raspuns, la cererea Bancherul.ro, ca datele privind creditele noi acordate de banci nu sunt publice, BNR a decis, in cele din urma, sa insereze in baza sa de date interactiva de pe site si volumele de credite noi acordate de banci, nu doar stocul detinut de acestea, in continua scadere, cu toate ca imprumuturile noi sunt in crestere.

Informatiile privind valoarea creditelor noi acordate de banci reflecta activitatea reala de creditare a bancilor, nu doar evolutia stocului total de imprumuturi, afectat de masurile de restructurare luate de o serie de banci, precum vanzarea de credite neperformante sau scoaterea acestora in afara bilantului, precum si de diminuarea volumului de finantari in valuta, inlocuite treptat cu cele in lei, dar de valori mai mici.

Sa vedem acum ce arata noile stratistici privind creditele noi.

Creditele noi in lei pentru populatie si firme s-au ridicat la 4 miliarde lei in martie

In luna martie, volumul de noi imprumuturi in lei acordate de banci populatiei a crescut spectaculos fata de luna precedenta, de la 1,1 la 2 miliade lei, cum de altfel s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, care au avansat de la 1,3 la aproape 2 miliarde lei.

In total, asadar, bancile au acordat in martie un volum de credite noi pentru firme si populatie in valoare de 4 miliarde lei.

Volumul de noi credite in lei din martie 2015 este mai ridicat atat fata de luna martie a anului trecut cat si fata de martie 2013, cand creditele in lei pentru populatie se ridicau la doar 600 milioane lei, in conditiile in care Programul Prima casa se derula cu preponderenta in euro.

Comparatia cu soldul de credite

Daca ne uitam la soldul creditelor in lei pentru populatie, acesta a avansat in martie cu doar 1 miliard de lei, la 41,5 miliarde lei, desi bancile au acordat credite noi de 2 miliarde. Diferenta este reprezentata de creditele ajunse la scadenta si rambursate de clienti, precum si creditele neperformante scoase de banci din bilanturi.

In privinta stocului de credite bancare pentru firme, acesta a crescut in martie cu 1,3 miliarde lei, la un total de 51,3 miliarde lei, diferenta de 700 de milioane fata de creditele noi de 2 miliarde acordate de banci fiind explicata la fel ca in cazul stocului pentru populatie: imprumuturi rambursate si neperformante iesite din bilanturi.

Mai multe credite noi de consum decat imobiliare

Daca ne uitam la tipurile de noi credite acordate de banci, vedem ca acestea acorda mai multe credite de consum decat pentru locuinte: in martie, creditele noi de consum au depasit valoarea de 1 miliard de lei, pe cand imprumuturile imobiliare s-au ridicat la 891 milioane lei.

Creditele imobiliare au avut o crestere spectaculoasa in martie, atat raportat la luna precedenta, cand s-au acordat credite de doar 376 milioane lei, dar si fata de martie 2014, cand erau de numai 442 milioane lei.

Cate credite noi in valuta obtin firmele

In ceea ce priveste creditele noi in valuta, volumul acestora este mult mai redus decat la imprumuturile in lei, in special in cazul populatiei, din cauza restrictiilor impuse de BNR pentru creditarea in valuta dupa izbucnirea crizei din 2008, dar mai ales dupa ce programul Prima Casa a fost schimbat din euro in lei, de la finalul lui 2013.

Astfel, creditele noi in valuta, in principal in euro, obtinute de populatie s-au ridicat in martie la 11 milioane de euro (50 de milioane de lei), in scadere de la 13 milioane euro in februarie si 19 milioane euro in martie 2014. In martie 2013, cand Prima Casa inca era in euro, creditele in euro pentru populatie se ridicau la 116 milioane euro.

In privinta imprumuturilor in valuta obtinute de firme, volumul acestora este mult mai mare, in lipsa restrictiilor BNR si in conditiile in care unele firme incaseaza valuta din exporturi.

Astfel, volumul creditelor noi in valuta obtinute de firme s-a ridicat la 215 milioane euro in martie, in crestere fata de 180 milioane euro in februarie, dar usor mai redus decat cele 251 milioane euro din luna martie a anului trecut.

Daca ne uitam insa la soldul creditelor in valuta pentru firme, acesta a scazut in martie cu peste 200 de milioane de euro, fata de volumul de credite noi de o valoare apropiata, ceea ce inseamna ca din bilanturile bancilor au iesit credite in valuta de aproximativ 400 de milioane de euro.

In privinta soldului de credite in valuta ale populatiei, acesta a scazut tot cu aproape 200 milioane euro, fata de credite noi acordate de doar 11 milioane de euro, ceea ce inseamna ca bancile isi reduc rapid din bilanturi stocul de credite in valuta.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii