BANCI | Stirea Zilei

BNR analizeaza „calitatea si soliditatea financiara” a OTP Bank, inainte de a-i da autorizarea pentru a prelua Banca Romaneasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-11 21:57

„Calitatea si soliditatea financiara” a OTP Bank sunt elementele pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le analizeaza inainte de a-i acorda avizul pentru a prelua Banca Romaneasca, la sapte luni dupa ce banca maghiara si cea greceasca au anuntat incheierea tranzactiei.

Seful grupului OTP Bank a declarat recent intr-o conferinta la Budapesta ca are „presimtiri sumbre” cu privire la primirea acordului BNR, dat fiind ca acesta intarzie.

„Documentația privind evaluarea calităţii achizitorului potențial – OTP Bank Romania S.A., precum și a solidității financiare a acestuia în raport cu achiziționarea pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românești S.A. Membră a Grupului National Bank of Greece este în curs de analiză, în termenul legal stipulat de cadrul juridic în materie”, a precizat BNR, la solicitarea Bancherul.ro.

BNR a refuzat sa ne precizeze care este termenul legal pentru aprobarea/respingerea tranzactiei, invocand secretul profesional bancar, stipulat in Statutul Bancii Nationale.

“Potrivit dispozitiilor art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, spune BNR.

Articolul 52 privind secretul profesional din Statutul Bancii Nationale prevede urmatoarele: “Membrii consiliului de administraţie şi salariaţii Băncii Naţionale a României sunt obligaţi să păstreze secretul profesional asupra oricărei informaţii nedestinate publicării, de care au luat cunoştinţă în cursul exercitării funcţiilor lor, şi nu vor folosi aceste informaţii pentru obţinerea de avantaje personale, orice abatere fiind sancţionată conform legii.“

Legea bancara nr. 58 din 1998 nu prevede niciun termen pentru acordarea autorizatiei BNR in cazul fuziunii a doua banci. Conform art.20 din respectiva lege, “fuziunea a două sau mai multe bănci sau divizarea unei bănci se decide de fiecare bancă, conform statutului propriu. Înaintea începerii activităţii, banca sau băncile rezultate ca urmare a fuziunii sau a divizării sunt obligate să obţină autorizaţia Băncii Naţionale a României.”

Sa vedem insa care ar putea fi problemele OTP Bank in privinta calitatii si soliditatii financiare.

Soliditatea OTP Bank, comparativ cu Banca Transilvania si BCR

Calitatea se refera, in primul rand, la riscurile aferente bancii, cel mai important fiind riscul de credit.

OTP Bank este printre bancile cu cele mai multe credite neperformante. Banca a anuntat ca „rata creditelor neperformante a scăzut la 13,5% la sfârșitul lui 2017 (-3,9 puncte procentuale de la an la an).”

OTP nu a precizat gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante.

Comparativ, Banca Transilvania, care asteapta si ea aprobarea BNR pentru preluarea Bancpost, avea o rata a creditelor neperformante de numai 3,05%. Acelasi indicator, conform definitiei EBA, era de 6%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante de 70%.

BCR a terminat anul trecut cu o rata a creditelor neperformante de 8,1%, in scadere de la 11,8% fata de 2016, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 92,7% în decembrie 2017.

La nivelul sistemului bancar, media ratei creditelor neperformante, conform definitiei EBA, a coborat la 6,40% in 2017, de la 9,46%.

OTP Bank are o problema delicata cu creditele neperformante, din cauza imprumuturilor in franci elvetieni, atat cele proprii, cat si ale clientilor Bancii Romanesti, in jur de 7.000. (vezi aici detalii)

In aceste conditii, probabil ca BNR are pretentii mai mari de la OTP Bank in privinta soliditatii sale financiare, care se masoara prin rata de solvabilitate, adica ponderea capitalului din totalul activelor.

Solvabilitatea OTP Bank a fost de 14,6% la finalul anului trecut, nivel apropiat de cel al anului precedent, desi banca-mamă a majorat capitalul sucursalei din România cu 125 milioane de lei (27 milioane euro) in ultimul trimestru.

Comparativ, solvabilitatea Bancii Transilvania era de 17,49%, fără a include rezultatul anului 2017 si 21,16% cu profitul anului 2017 inclus.

BCR avea o solvabilitate de 21,3% la finalul anului trecut, iar media sistemului bancar era de 18,86%.

Asadar, OTP Bank sta mult mai slab la indicatorii de calitate si soliditate financiara comparativ cu cele doua banci, precum si cu media sistemului bancar.

Asa incat cel mai probabil banca maghiara va fi nevoita sa-si mai majoreze capitalul social pentru a obtine unda verde de la "incapatanatii" de la BNR, care tin stacheta destul de sus, si bine fac.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Banca Transilvania  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii