BANCI | Opinie

BNR a scapat din mana piata creditelor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-02-26 13:54

O cifră soc privind cresterea exuberantă a creditelor acordate de bănci a fost anuntată ieri chiar de către Banca Natională a României.

În luna ianuarie, o lună în care teoretic nu se întâmplă prea multe nici pe piata bancară, ritmul de crestere al împrumuturilor acordate de bănci si alte institutii de creditare (IFN-uri) a urcat cu 4,1 procente fată de luna precedentă. Un ritm apropiat de cel din decembrie, de 5%, o lună în care însă multă lume apelează la un credit pentru a cumpăra cadouri.

Cifrele sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât în luna ianuarie a anului trecut, volumul de credite acordate de bănci si IFN-uri înregistra o scădere, nicidecum o crestere. Mai precis, în ianuarie 2007 datele BNR indicau o scădere a volumului de credite cu 0,3%, cauzată în principal de prăbusirea creditelor în lei, întrucât cele în valută începuseră deja să le surclaseze pe cele în lei.

În prima lună a acestui an, vedem aceeasi tendintă: creditul în lei a crescut cu numai 2,4 la sută, în timp ce creditul în valută a accelerat cu 5,5 la sută. E adevărat, din cauza devalorizării leului, volumul de credite în valută este mai mare în statistici decât în realitate, însă chiar si exprimat în euro, împrumuturile în valută le-au întrecut pe cele în lei.

Acesta a fost, dealtfel, si motivul pentru care BNR a introdus noi restrictii la împrumuturile în valută, prin majorarea provizioanelor constituite de bănci. Numai că, din declaratiile de până în prezent ale bancherilor, nici aceste măsuri, la fel cum s-a întâmplat si anul trecut, nu au efectele asteptate de banca centrală. Băncile găsesc multe subterfugii pentru a scăpa de restrictii, fapt care se vede în explozia volumului de credite. Iar planurile de viitor nu sunt nicidecum pesimiste, ci dimpotrivă.

Numai ieri, două institutii financiare nebancare (IFN-uri) care acordă credite de consum au anuntat rezultate exceptionale anul trecut iar pentru acest an si-au prevăzut, de asemenea, majorări ale volumului de credite între 40 si 80 de procente. Tot ieri s-a anuntat că în acest an vom avea si o bancă destinată creditelor ipotecare, înfiintată de BNP Paribas, prima bancă din Franta, în timp ce un alt actor important pe piata creditelor, Raiffeisen Bank, oferă conditii de creditare mai flexibile.

Este vorba de posibilitatea de a schimba în fiecare an dobânda la un credit, în functie de conditiile pietei. Alte bănci, precum BRD, pregătesc noi carduri si credite, într-un cuvânt piata creditelor îsi continuă viteza nebună, în timp ce BNR pare tot mai neputincioasă în a o controla. Iar în conditiile unui an electoral în care politica fiscală nu are sanse să fie prea restrictivă, nu este exclus să vedem noi măsuri de fortă luate de banca centrală pentru a stăpâni inflatia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii