BANCI | Stirea Zilei

BNR a publicat raportul de stabilitate financiara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-08-24 17:59

Banca Naţională a României lansează cel de-al cincilea Raport asupra stabilităţii financiare, document care evaluează soliditatea şi capacitatea sistemului financiar românesc de a face faţă provocărilor semnificative din ultima perioadă, factorii care influenţează performanţa sistemului financiar, precum şi interacţiunea acestuia cu economia reală şi mediul extern.

Raportul subliniază că, în cursul anului 2009 şi prima parte a anului 2010, sistemul financiar românesc s-a confruntat cu provocări semnificative într-un context marcat de persistenţa contracţiei economice şi continuarea ajustărilor structurale. Cu toate acestea, în perioada analizată stabilitatea financiară a rămas robustă, în condiţiile majorării capitalizării băncilor la niveluri confortabile, ale menţinerii lichidităţii la valori corespunzătoare şi ale continuării eforturilor de provizionare.

Robusteţea sectorului bancar şi capacitatea sa de a face faţă şocurilor sunt atestate şi de rezultatele exerciţiului de testare a rezistenţei băncilor la şocuri economice, exerciţiu derulat de BNR.

Raportul evidenţiază faptul că evoluţiile macroeconomice internaţionale şi continuarea ajustărilor pe plan intern constituie factori importanţi de presiune pe termen scurt asupra stabilităţii financiare.

Riscul de credit rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar. Capacitatea companiilor şi populaţiei de a onora în bune condiţii serviciul datoriei este constrânsă de durata prelungită şi adâncimea contracţiei economice, precum şi de gradul semnificativ de îndatorare, în general, şi îndatorarea mare în valută, în special, în cazul unor categorii de debitori.

În aceste condiţii, BNR şi-a continuat şi diversificat abordarea prudenţială anunţată în Raportul anterior, prin asigurarea punctuală de lichiditate, supravegherea atentă a băncilor şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare prudenţială.

Supravegherea permanentă a BNR, precum şi acordul de finanţare semnat de autorităţi cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, alături de angajamentele asumate în cadrul Iniţiativei Europene de Coordonare Bancară de către principalele nouă bănci străine cu activitate în România, au contribuit la asigurarea menţinerii indicatorilor de stabilitate financiară în limite corespunzătoare.

Celelalte componente ale sistemului financiar au resimţit într-o măsură importantă efectele crizei, dar riscul sistemic s-a menţinut la un nivel scăzut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii