BANCI | Analiza

BERD: Inflatia este cea mai mare problema pentru statele din estul Europei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-18 18:32

Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a urcat estimările privind cresterea economică din 2008 pentru statele din estul Europei si din fostul bloc sovietic, la aproximativ 6%, relatează Reuters.

Motivul revizuirii estimărilor a fost rezistenta de care au dat dovadă aceste state în fata problemelor economice globale. BERD a avertizat, însă, asupra riscurilor inflationiste.

"Inflatia care a ajuns acum la un procent de două cifre în multe state, este problema care la ora actuală aduce cele mai mari presiuni", arată raportul previziunilor economice publicat de BERD la întrunirea anuală care a avut loc în capitala Ucrainei.

"Dacă nu se va lua nici o măsură, inflatia ar putea crea spirale riscante pret-salariu, dezechilibre ale cursului de schimb sau ar putea genera un răspuns dur din partea responsabililor de politică monetară", se arată în raportul care evidentiază o performantă solidă economică, în ciuda deteriorărilor aduse economiei globale de turbulentele de pe pietele internationale ale creditelor.

Banca, fondată în 1991 pentru a ajuta statele din fostul bloc sovietic să devină economii de piată complet functionale, a anuntat în ianuarie că si-a redus previziunile pentru cresterea anuală în regiune la 5-5,5%, fată de estimarea anterioară de 6,1%.

Desi creditorul multilateral si-a urcat previziunile de crestere economică la "aproximativ 6% în acest an", acest lucru marchează, încă, o încetinire fată de cresterea de 7,3% înregistrată anul trecut de regiunea bogată în mărfuri, odată cu dezvoltarea spectaculoasă a economiei globale.

BERD a atribuit această încetinire mai multor factori, iar primul dintre acestia a fost cresterea preturilor.

"Încetinirea anticipată reflectă o crestere foarte rapidă a preturilor de consum, care vor afecta cel mai probabil veniturile populatiei si consumul, în special în fostele state sovietice", se arată în raport, care atrage atentia că regiunea ar putea începe să fie marcată de criza globală a creditelor.

"Un mediu international de finantare mai restrictiv, dublat de cresterea dobânzilor cu scopul combaterii inflatiei, ar putea reduce cresterea creditării interne si ar putea limita sporirea investitiilor interne. În plus, potrivit asteptărilor, încetinirea cresterii economice va reduce cererea de importuri de la parteneri comerciali cheie, precum statele din zona euro", se arată în raportul BERD.

Institutia consideră că această criză internatională a creditelor a avut doar un impact limitat asupra regiunii, pentru că băncile au avut expuneri reduse pe activele structurate din piata ipotecară a Statelor Unite - ale căror preturi în scădere au condus la o blocare a lichiditătii de pe pietele financiare.

Însă, unele state precum Kazahstanul au avut de suferit pentru că băncile au avut dificultăti în a asigura fondurile necesare pe pietele globale de obligatiuni.

"Previziunile privind cresterea economică s-au deteriorat puternic în Kazahstan, unde creditele din sectorul privat ar putea stagna în termeni reali în acest an", arată raportul BERD. Zona baltică si sud-estul Europei ar putea suferi la rândul lor de pe urma fluxurilor reduse de capital, pe fondul nevoii semnificative de finantare externă.

Între timp, restrictionarea politicii monetare si reglementările prudentiale de combatere a inflatiei în zona batică si Europa Centrală au determinat BERD să îsi revizuiască în scădere previziunile privind cresterea economică din aceste state, la 4,7%, cu jumătate de punct procentual mai putin decât estimase în noiembrie.

Cresterea estimată de BERD pentru sud-estul Europei este de 5% în acest an, fată de asteptările din noiembrie, de 6%. În contrast, previziunile de cresteri pentru fostele state sovietice au fost mentinute la 7%, cât estimase BERD în noiembrie.

BERD a cerut măsuri suplimentare de stimulare a ofertei, care să fie adoptate împreună cu cele macroeconomice de politică monetară, pentru mentinerea preturilor.

Banca a mai insistat asupra investitiilor mai mari în proiecte legate de eficienta energetică, pentru a atenua impactul preturilor din ce în ce mai mari la energie si a mentionat că ar trebui păstrată atentia asupra pietelor agricole.

"Aceasta ar putea include reforme ale pietelor terenurilor, investitii în facilităti de stocare si infrastructură folosite de companiile agricole si liberalizarea vânzărilor interne cu ridicata sau cu amănuntul. În contrast, controlul preturilor ar putea fi ineficiente", au spus oficialii BERD.

"Mentinerea comertului de mărfuri agricole departe de restrictii este în interesul comun al consumatorilor si al producătorilor din toate statele aflate în tranzitie", arată raportul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii