BANCI | Profil

BCR va redeveni o banca profitabila in 2015, spune Andreas Treichl, seful bancii-mama din Austria, Erste Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-02 09:19

Dupa ce in 2014 a suferit pierderi record de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), peste jumatate din volumul total de pierderi al sistemului bancar, de 4,4 miliarde lei, BCR va renaste din cenusa in acest an si va redeveni profitabila "cu siguranta", spune Andreas Treichl, seful bancii-mama din Austria, Erste Bank.

“Cu siguranta BCR va reveni pe profit in 2015, in timp ce subsidiara Erste din Ungaria va produce din nou castiguri abia in 2016”, a spus Treichl, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare anuale.

Subsidiara Erte din Ungaria a raportat pierderi de 328 milioane euro anul trecut, din cauza legilor adoptate de guvernul maghiar pentru a-i ajuta pe clientii bancilor, care au primit despagubiri pentru majorarile unilaterale de dobanzi si comisioane si pentru diferenta dintre cursul de cumparare si vanzare la rambursarea creditelor in valuta, precum si in urma conversiei creditelor din franci elvetieni in forinti. Ungaria impune bancilor si doua taxe: una pe volumul de afaceri si alta pe tranzactiile financiare.

In cazul BCR, pierderile duble fata de sora din Ungaria au fost cauzate in principal de un volum urias de credite neperformante pe care banca a fost nevoita sa le recunoasca in acest an prin provizionare, scoaterea lor in afara bilantului si vanzarea catre recuperatori.

Conform datelor prezentate de grupul Erste, subsidiara sa din Romania, BCR, a facut in 2014 provizioane de 814 milioane euro pentru creditele neperformante, dintre care majoritatea, 618 milioane euro, in trimestrul 3. In ultimul trimestru, provizioanele au scazut la 88 milioane euro. Stocul total de provizioane s-a diminuat de la 2,043 miliarde euro in 2013 la 1,758 miliarde euro in 2014.

Dupa ce le-a recunoscut drept pierderi si le-a provizionat, BCR a scos in afara bilantului si a vandut o buna parte, respectiv 914 milioane euro, din stocul total de creditele neperformante, care s-a redus de la 3,052 miliarde euro in decembrie 2013 la 2,138 miliarde euro in decembrie 2014.

In consecinta, rata creditelor neperformante a coborat de la 29,2% in decembrie 2013 la 23,7% in decembrie 2014. De asemenea, gradul de acoperire cu provizioane a neperformantelor a crescut de la 66,9% in 2013 la 82,2% in 2014.

Cea mai mare parte a neperformantelor, respectiv 750 milioane euro, au fost vandute in a doua parte a anului trecut, iar vanzarile vor continua in acelasi ritm, in functie de cat de deschisa si prietenoasa va fi piata”, a spus directorul de risc al Erste Group, Andreas Gottschling.

In ultimul trimestru din 2014 au fost vandute credite neperformante ale BCR in valoare de 446 milioane euro.

De ce depinde revenirea BCR pe profit

Revenirea pe profit a BCR depinde, asadar, in mare masura de cheltuielile pe care le va inregistra banca in urmatoarea perioada cu creditele neperformante, care raman in continuare la un nivel mare. Nivelul de provizionare a acestora este insa unul ridicat, ceea ce inseamna ca BCR nu va mai inregistra multe provizioane in urmatoarele trimestre.

Ramane de vazut, in acelasi timp, cum va reusi BCR sa-si majoreze veniturile din dobanzi si comisioane aferente creditelor noi acordate si operatiunilor realizate pentru clienti, care sa echilibreze pierderile aferente creditelor neperformante.

BCR a acordat in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, dintre care 4,7 miliarde lei pentru populatie: volumul creditelor ipotecare s-a triplat iar creditele de consum au avansat cu 61%.

Adiţional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat. (Vezi aici detalii)

Comentarii

Gabi
BCR=CAMATAR
Banca Camatarilor din Romania sa faca bine sa elimine clauzele abuzive din contracte, dupa aceea sa se gandeasca la profit. Profitul bancii rezulta doar din furt si inselaciune. Andreas doar viseaza la profit, sa respecte legile si sa faca profit cinstit nu cu japca, nu cu clauze abuzive, nu cu dobanda ce doar creste dupa propria vointa. Eu prevad ca in 2015 Andreas si-o cam ia la ochi. Si chiar merita.

gigi
cine te mai crede
Si in 2013 revenise pe prrofit, gata, se terminase restructurarea, iar dupa trei luni au iesit cu profit warning stai sa vezi ca mai trebuie sa facem provizioane si s-au intors iar pe pierdere in 2014. Te-ai lacomit Andreas, ai dat mai mult decat facea pe banca asta, ai jucat poker cu banii actionarilor si ai pierdut, retrage-te baiatule pe iahtul tau....



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii