BANCI | Stirea Zilei

BCR pierde procesul cu ANPC privind clauza abuziva a dobanzii variabile la credite (actualizat cu opinia bancii)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-24 16:48

Banca Comerciala Romana (BCR) a pierdut definitiv la Curtea de Apel Bucuresti un proces cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in care s-a stabilit ca dobanda de referinta variabila (DRV) la creditele acordate de banca inainte de 2008 este o clauza abuziva, intrucat nu a fost modificata in mod transparent, in functie de indici obiectivi ai pietei, precum ROBOR, cum este impus de lege in prezent, ci in functie de criterii subiective ale bancii.

In consecinta, BCR trebuie sa elimine respectiva dobanda variabila din contractele de credit si sa o inlocuiasca cu alta legala, formata dintr-o marja fixa a bancii, la care se adauga un indice de referinta al dobanzilor pietei interbancare: ROBOR in cazul creditelor in lei sau EURIBOR la imprumuturile in euro.

In 2015, ANPC a amendat BCR si i-a cerut sa elimine respectiva dobanda, considerata clauza abuziva, dupa ce clientii bancii s-au plans ca aceasta nu le-a scazut dobanzile la creditele in euro, dupa criza din 2008, cu toate ca indicele de referinta pentru dobazile la euro a scazut de la 4% la 0%.

BCR a contestat in instanta decizia ANPC, dar doi ani mai tarziu, in 2017, a pierdut primul proces, la Tribunalul Bucuresti, care a constatat ca atat dobanda DRV a bancii este o clauza abuziva, cat si comisionul de administrare a creditelor. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, insa, BCR a lansat, in septembrie 2015, dupa ce a fost amendata de ANPCP, o campanie de reducere cu 20% a dobanzilor la un numar de 50.000 de creditele cu dobanda variabila tip DRV, majoriatea in euro, precum si eliminarea comisionului de administrare.

“Peste 200.000 de clienti au beneficiat de costuri scazute ale creditelor. In plus, contractele in derulare nu mai contin clauzele care au fost supuse examinarii, astfel incat decizia instantei practic nu mai are relevanta actuala. Chiar si in aceasta situatie insa, exista argumente legale solide pentru ca instanta sa dea castig de cauza bancii in apel in ceea ce priveste corectitudinea contractelor”, a precizat BCR, dupa prima decizie a judecatorilor.

Decizia din apel, definitiva, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, a confirmat-o insa pe cea de fond, dar numai cu privire la caracterul abuziv al dobanzii variabile.

In privinta comisionului de administrare, judecatorii au dat dreptate bancii si au considerat ca acesta este legal, cu toate ca prima instanta l-a declarat abuziv, iar banca l-a eliminat ulterior din contracte.

Instanta de apel a respins si cererea ANPC ca BCR sa restituie clientilor ratele la credite calculate conform dobanzii variabile DRV, declarata clauza abuziva.

ACTUALIZARE

Articol actualizat in 27.11.2018, cu punctul de vedere al BCR:

"De peste 5 ani am introdus creditarea exclusiv in lei, dobanzi fixe si un mod cat mai transparent si mai predictibil de calcul al dobanzii, pentru toti clientii nostri. In acest context, cand au existat probleme din trecut, am gasit solutii, cu un efort semnificativ din partea bancii, atat din punct de vedere financiar, cat si operational.

Am oferit solutii de scadere a ratelor pentru peste 200.000 de clienti, cu o reducere medie de peste 20% din rata lunara de plata. Am demonstrat prin fapte concrete ca tratam cu responsabilitate problemele pe care clientii le-au semnalat, din punct de vedere al costurilor sau al dobanzilor.

In speta de fata, instanta a dat dreptate bancii privind necesitatea aplicarii dobanzii la contractul de credit (in conditiile in care au fost lansate in spatiul public promisiuni false referitoare la ramanerea fara dobanda a contractelor de credit) si a decis inlocuirea mecanismului de calcul al ratei dobanzii.

Cererea ANPC de restituire a ratelor calculate conform dobanzii variabile a fost respinsa, iar modalitatea de calcul si percepere a comisioanelor lunare a fost validate ca fiind corecta.

Vom continua sa avem o politica transparenta si predictibila de creditare, utilizand instrumente comerciale de risc si statistice care pot sustine in continuare credite cu rate fixe pe perioade lungi in moneda nationala, insotite de polite de asigurari.

Clientii care aplica pentru creditare noua la BCR au sustinerea adecvata pentru indeplinirea planurilor si plata fara probleme a imprumuturilor. Acest efort financiar sustinut de BCR prin dobanzi fixe, intr-o noua perioada de volatilitate a ratelor de dobanda, este completat cu un efort sustinut de educatie financiara. Peste 100.000 de adulti au participat la orele gratuite de educatie financiara desfasurate nu numai in unitatile BCR, dar si in cadrul institutiilor, companiilor si universitatilor din toata tara.

Am investit semnificativ pentru a ne asigura nu numai ca produsele noastre asigura predictibilitate, dar si ca toti clientii au o intelegere foarte buna despre imprumuturi."

Comentarii

cosming
Cam asa fac bancile bani in Romania..
Asta e "prima" veste buna pentru clientii inselati de BCR timp de ani de zile!!! De acum incolo pot cere sumele platite in plus inapoi cu titlu de dobanda! Bancherule, ai uitat sa mentionezi ca toti clientii pagubiti de BCR se pot adresa instantelor de judecata pentru a recupera sumele platite in plus, precum si dobanzile legale si actualizarea cu rata de inflatie ! Clientii BCR sa fie atenti la ce propuneri vor primi de la banca! Sunt altii patiti pe care banca i-a fentat si NU le-a dat dat de buna voie toata suma inapoi!!! Informati-va, contactati un avocat si apoi mergeti sa discutati cu banca cea mai hrapareata din Romania!!!

cosming
Cam asa fac bancile bani in Romania.. (actualizare)
"Evident" ca in acest dosar BCR a "castigat" - instanta a dat dreptate bancii ca trebuie aplicata o dobanda - de aceea BCR a si platit o amenda... de bunavoie. Dupa cum mentionam - este liber la procese pentru recuperarea de sume incasate prin clauza abuziva in care dobanda curenta este calculata cu "dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediul bancii". Instanta a respins din motive tehnice solicitarea ANPC de a obliga banca la stornarea sumelor incasate abuziv!! Clientii informati trebuie sa stie ca BCR i-a furat ani de zile si ca au dreptul si obligatia de a recupera sumele incasate ilegal de BCR, precum si dobanzi legale la aceste sume! In aceeasi situatie sunt si clientii care au fost furati pana in 2010 si care au fost inselati in 2010 cu acte aditionale cu dobanzi mai mult decat uriase! Sa nu fim naivi, BCR a furat si fura in continuare banii munciti de romani!

Bulibasa Sulica
WCR minte de rupe!
Decizia este clara. BCR este obligata sa inceteze perceperea Dobanzii de Referinta Variabila. Contractele care au o astfel de clauza se deruleaza in continuarea doar cu marja care s-a adaugat la aceasta clauza anulata. Sumele nu au fost restituite, fiecare consumator poate merge in instanta si sa ceara restituirea. Pe langa DRV pot cere dobanda legala si actualizarea cu rata de inflatie. Afirmatiile BCR sunt minciuni ordinare. Intr-adevar si-au curatat contractele pentru ca stiau ca o sa vina bomba atomica. Numai ca daca nu au prevazut si inainte de curatare clauze sa-i protejeze este liber la recuperarea dinainte de semnarea actelor aditionale. BCR s-a dovedit ca a furat in 200.000 contracte. A provocat o drama nationala acest jeg de banca imputati.

Monica Vianu
Dobanda de referinta variabila trebuie restituita!
Din analiza deciziei, reiese fara echivoc ca a fost constat caracterul abuziv al componentei variabile din dobanda. Banca a fost obligata sa elimine aceasta clauza. Nu s-a dispus nicio renegociere a dobanzii. Prin urmare, contractele cu aceasta clauza se deruleaza doar cu marja fixa daca aceasta este diferita de zero. In situatia in care este zero, atunci banca si consumatorul pot cere rezilierea contractului aceasta ramanand fara pret. Intr-adevar, nu putea fi restituite sumele incasate nedatorat printr-un astfel de proces. Dar asta nu impiedica fiecare imprumutat sa actioneze banca pe cale separata. Faptul ca au incheiat tranzactii de reducere a costurilor, nu rezolva situatia bancii. Noile procese vizeaza strict perioada in care a operat clauza privind dobanda de referinta variabila in contracte. Este de neimaginat cat a putut fura aceasta banca cu acel indicator care a fost si 10% in 200.000 contracte. D-asta avem 1 milion de restantieri la plata ratelor, oameni lasati pe drumuri. Totul sub obladuirea BNR care a permis vanzarea in piata a acestor contracte



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii