BANCI | Stirea Zilei

BCR nu dezvaluie comisioanele pentru un cont de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-29 23:08

Banca Comerciala Romana (BCR) a publicat astazi pe pagina sa de internet noua lista de comisioane aferente conturilor, cardurilor si altor servicii bancare pentru persoane fizice, valabile din 27 ianuarie, data la care a intrat in vigoare Legea nr. 258/2017 privind contul de baza, cu comisioane mai mici, destinat celor care nu mai au conturi bancare.

La data respectiva, doar cinci banci din totalul celor 21 care ofera servicii pentru persoanele fizice aveau publicate pe paginile lor de internet noile tarife aferente conturilor de baza, conform analizei realizata de Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Astazi, in prima zi lucratoare dupa data intrarii in vigoare a legii, unele banci au publicat noile tarife aferente conturilor de baza, printre ele fiind si BCR.

Insa spre deosebire de toate celelalte banci, care au publicat comisioanele pentru fiecare serviciu aferent unui cont de baza (administrare cont, retragere bani la bancomat, plati etc.), BCR mentioneaza in noua sa lista un singur comision, cel aferent administrarii unui cont de baza.

Astfel, exista un “Comision administrare Pachet Servicii Bancare pentru persoane vulnerabile din punct de vedere financiar”, care este 0 RON/luna, precum si un “Comision administrare Pachet Servicii Bancare pentru persoane care nu sunt vulnerabile din punct de vedere financiar”, care costa 7 RON/luna, fata de 4,5 lei cat costa un cont curent standard la BCR sau 5,5 lei cat este comisionul pentru pachetul ClasiCont BCR, care contine un cont, un card de debit, internet banking, mobile banking si phone banking, precum si alerte SMS la incasarea salariului, alocatiei sau indemnizatiei.

Costul unui cont de baza la BCR este, asadar, mai mare decat contul standard si decat un pachet de cont cu card si online banking, probabil pentru ca banca sa-si compenseze gratuitatile pentru unele servicii aferente contului de baza impuse de lege, si anume retragerile de bani de la toate bancomatele din Romania si din UE, precum si alinierea platilor in euro tip SEPA la cele in lei.

Numai ca in noua lista de tarife a BCR nu se regasesc serviciile aferente celor doua pachete de cont de baza mentionate la inceput.

Care sunt comisioanele pentru serviciile conturilor de baza, conform prevederilor legale? Cei care vor sa-si deschida un cont la BCR nu cunosc aceste informatii. BCR nu a raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

Daca am aplica actuala lista de tarife a BCR, rezulta un cont de baza este mai scump decat un cont standard: 128 de lei, fata de 121 de lei, BCR fiind printre cele mai scumpe banci, clasandu-se pe locul 17 din totalul celor 21 de banci in topul celor mai ieftine conturi. (vezi tabelul)

Comparativ, Unicredit, care tot astazi a publicat noua sa lista de tarife pentru conturile bancare, mentioneaza in aceasta comisioanele aferente fiecarui serviciu pentru conturile de baza: 4 lei comisionul de administrare lunara pentru clientii standard (0 pentru clientii cu venituri mici), putin mai mic decat comisionul standard de 5 lei, majorat insa de la 3 lei pana astazi, 0 pentru retragerile de bani de la bancomatele din Romania si strainatate, 0 pentru interogarea soldului pe card la toate bancomatele, 3,51 lei pentru un transfer prin online banking, la fel ca pentru clientii standard, si 0,1% minim 10 euro pentru o plata in euro, cu toate ca in lege scrie clar ca o plata in euro tip SEPA nu poate costa mai mult decat una in lei.

De altfel, nicio banca nu respecta, in prezent, aceasta noua prevedere legala.

Comentarii

anton paul
secret
Se pare ca nu ati auzit de secretul profesional. Dar puteti evolua: va pregateste directia de informare publica a BNR!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii