BANCI | Profil

BCR castiga la Inalta Curte de Casatie si Justitie al doilea proces colectiv cu clientii reprezentati de avocatul Piperea, dupa ce l-a pierdut pe primul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-24 14:38

BCR a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) un proces colectiv cu un grup de 120 de clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, care au cerut sa fie declarata abuziva vechea dobanda din contractele de credit ale BCR (Dobanda de Referinta Variabila – DRV), intrucat a fost majorata dupa bunul plac al bancii si nu in functie de indicele transparent pentru euro (EURIBOR), care a scazut spre 0% dupa izbucnirea crizei din 2008.

Este vorba de dosarul colectiv botezat G2 de clientii BCR. (vezi aici decizia ICCJ)

Decizia este surprinzatoare, intrucat aceeasi instanta suprema a decis, la finalul anului trecut, ca DRV este o clauza abuziva, in cadrul celui de-al doilea proces colectiv dintre BCR si un alt grup de 200 de clienti reprezentati tot de Piperea, si a dispus modificarea dobanzii, in urma unor negocieri cu clientii.

"Constată caracterul abuziv al clauzei privind dobânda de referinţă variabilă. Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări", se arata in decizia irevocabila emisa de instanta suprema in dosarul G1. (vezi aici detalii)

Deciziile instantei supreme sunt, asadar, diferite, in ciuda faptului ca obiectul procesului este identic, acea dobanda variabila din contractele BCR. Ceea ce este foarte surprinzator, mai ales ca vorbim de cea mai inalta instanta din tara, care are si raspunderea unei practici unitare in deciziile judecatoresti.

BCR a transmis un comunicat de presa, in care spune ca desi a castigat procesul, nu-i va pune pe cei 120 de clienti sa achite cheltuielile de judecata, cum a decis instanta, si le va scadea dobanzile la nivelul pietei.

In privinta dobanzilor pe care le vor plati de acum inainte clientii din celalalt grup, care au castigat procesul cu banca, reprezentantii BCR au precizat, pentru Bancherul.ro: "Negocierile sunt individuale, iar dobanda depinde de perioada in care clientul a accesat creditul."

Dupa castigarea primului proces, Piperea a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca ICCJ a dispus ca noua dobanda sa fie compusa din EURIBOR si marja fixa de 1%, pe cand BCR a sustinut ca instanta a dispus renegocierea dobanzilor cu clientii. (vezi aici detalii)

Ulterior, in motivarea deciziei judecatorii au aratat ca dobanzile DRV sunt clauze abuzive si trebuie inlocuite cu noi dobanzi, negociate intre banci si clienti, dar nu pot fi eliminate sau schimbate de catre judecatori cu alte niveluri de dobanda, precum 0% sau 1%, cum au incercat sa obtina pana acum avocatii. (vezi aici detalii)

Comunicatul BCR:

"În cadrul procesului colectiv iniţiat de un grup de clienţi, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă ale BCR.

Sentinţa este identică cu alte 6 decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că, nu există clauze abuzive în contractele BCR, motivând următoarele:

- Este incorectă echivalarea "dobânzii de referinţă variabile” cu rata EURIBOR;
- Instanțele nu pot ignora termenii contractului dintre clienți și bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor;
- Clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile;

Deși instanța a stabilit ca cei 120 de clienți angrenați în proces să plătească cheltuieli de judecată, BCR nu va solicita recuperarea acestora și va face clienților oferte comerciale la nivelul actual al pieței, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia. Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură. 

Abordarea face parte din strategia BCR de a soluţiona prin parteneriat şi reconciliere amiabilă orice diferend comercial cu clienţii săi. O abordare echilibrată între interesul de afaceri al băncii și interesul clienților este soluția constructivă pe termen lung, iar banca urmărește cu prioritate întelegerea situației financiare a clienților și identificarea soluțiilor comerciale adecvate. 

160.000 de clienți ai BCR sunt deja beneficiari ai soluțiilor comerciale oferite de bancă pentru a depăși problemele financiare și provocările contextului economic:

- 100.000 de clienți sunt beneficiari ai refinanţărilor oferite de bancă între anii 2010 - 2015;
- 30.000 de clienţi ai băncii au primit sprijin și soluții de restructurare a creditelor (extinderea maturității, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor)
- 30.000 de clienţi, aflaţi in imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanţiilor şi a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata.

BCR a făcut pași decisivi și va continua construcția unei afaceri responsabile, bazată pe respectarea reglementărilor de protecție a consumatorilor, pe integrarea solicitărilor clienților în procesele de bază ale băncii, precum și pe inițiative solide de educație financiară a clienților, cu privire la îndatorare și administrarea finanțelor personale.

Într-un mediu legislativ stabil și modern, soluțiile comerciale și economice raționale pot rezolva problemele financiare și sociale. Abordarea comercială a BCR se concentrează pe servicii bancare pe termen lung și preocupare față de oameni în primul rând."

BCR a decis in vara anului trecut sa reduca ratele la creditele clientilor intr-un efort de a-si dezvalui latura umana, dupa cum au recunoscut reprezentantii bancii, in contextul in care BCR este supusa unor critici acerbe din partea unor clienti si a fost data in judecata pentru faptul ca le-a majorat dobanzile si le-a perceput comisioane considerate abuzive. (vezi aici detalii)

Comentarii

alex
nu cred ma
Si domnu Chiperea ce zice? sau e doar o lupta pierduta ca de fapt are victoria in mana, da nu stie in care mana, in aia care ia bani de la fraieri sau in aia cu care o luat credit de la banca si vrea sa dea in plata :))

Camatarul Sef
BCR nu a demonstrat nimic. O decizie cumparata.
Multa dezinformare in acest articol. Realitatea este cu totul alta. Oricat a platit BCR pentru a obtine intr-un final o sentinta opusa celei de anul trecut, tot Camatarul Suprem al Romaniei ramane. Niciodata nenorocita asta de banca nu va pute sa demonstreze acestor oameni, legal, cu probe, de ce cand Euribor este -0.134 dobanda este 9%, iar cand Euribor este 5.6 dobanda este 10.4%. Este prea pe fata manipularea acestui indicator obscur numit Dobanda de Referinta Variabila care se afiseaza la sediile BCR. Ce este cel mai trist, in procesul pierdut de Piperea sunt peste 15 oameni care aveau deja irevocabile pe tema DRV prin ANPC. Onorata instanta a ignorat autoritatea de lucru judecat condamnand la plata acesti oameni deosebiti care nu s-au lasat furati si au indurat cele mai mari mizerii timp de 5 ani in instanta. Partea din ICCJ este o rusine nationala, cand un camatar este protejat in asemenea hal. O astfel de sentinta demonstreaza inca o data ca traim intr-o tara departe de normalitate, o tara bolnava incurabil.

clientAAA
bcr=camtar
se vede treaba ca nu traim viata noastra ci pe a lor, traim intr o romanie furata, aici te fura toti

Ionut
BCR a fortat ICCJ SA stea in genunchi
Completul 6 de la iccj a acceptat de buna voie sau nu SA SE prostitueze si SA-i satisfaca pentru moment nevoile primare ale bcr prin nestor. C6, cat merge? SE poate direct sau doar prin pesti? Astept raspuns urgent. Multumesc.

Catalin
Frauda Marca BCR
Intrebare de baraj: de unde stie BCR cum arata motivarea? Mentionez ca motivarea Devine publica peste 2 luni. Eu zic ca BCR via Nestor au dus decizia in plic.

Nestor
Catuse
Curand vine clipa cand cerem catuse la marea casa de avocati NESTOR.

Ileana
D-zeu nu doarme!
BCR minte in acest articol. Piperea nu a cerut sa se constate ca DRV este Euribor, ci a cerut sa se constate ca DRV este abuziva. In alt petit a cerut ca formula sa ramana variabila si evident ca respectand legislatia la acest moment, acolo nu poate fi in locul DRV decat Euribor. Dar evidnet ca banca induce in eroare. Stiti dumneavoastra cat ne-a jignit in instanta Ana Diculescu-Sova? Femeia asta nu o sa sfarseasca bine, exista un D-zeu pentru toate!

Marin
Minciuna grosolana
Sper ca DNA-ul , in urma sesizarilor noastre , sa studieze ce s-a intamplat in aceste dosare. Este , clar, o mare nedreptate ce s-a intamplat in acest dosar. BCR-ul crede ca a castigat, ca va reusi sa ne inchida gura...dar ca de fiecare data va avea parte de mari surprize...nu ne vom lasa ingenunchiati, vom arata pe toate canalele media cum isi inseala clientii, cum ii denigreaza si ii taraste prin instante ani si ani , cum incearca prin intimidare si pozitii de forta sa nu respecte deciziile celei mai inalte instante de judecata din Romania in conditiile in care in alt prices a pierdut definitiv si ievocabil pe aceeasi speta, vom arata in continuare cine este de fapt BCR si cum intelege ea sa-si respecte clientii. Vom continua lupta pana la capat , pana in momentul in care vor plati pentru toate nenorocirile pe care le-au facut. Daca numai unul dintre noi va ajunge pana la capat atunci eforturile noastre nu au fost in zadar iar opinia publica va afla adevarul si principiile pentru care o mana de oameni s-a luat la lupta cu cea mai influenta si lacoma banca din tara asta.

inselat de bcr
Bataie de joc
Adica ICCJ caseaza sentinta CAB si o trimite spre rejudecare, CAb nu ia in considerare deloc amendamentele ICCJ si apoi un alt complet de la ICCj cimenteaza aceasi sentinta data aiurea de CAb. Nu vi se pare ca pute? CEDO, venim!

alex
@inselat de bcr
Inselat de BCR - tu ai impresia ca la CEDO curge lapte si miere? in primul rand nu cred ca ti se accepta plangerea iar in al doilea rand daca printr-o minune cereasca castigi oalele sparte le plateste statul roman nu BCR deci oricum nu te razbuni pe BCR. Tara asta e prea corupta ca omul de rand sa aiba parte de dreptate nu ne ramane decat sa incrcam sa ne ferim ca dracu de tamaie de tepe si sa nu mai punem botu la tot pe ce scrie 'oferta'.

bcr - camatarul romaniei
dna si inspectia judiciara trebuie sa anchezete relatia stapan-vasal, bcr-iccj
Un singur lucru trebuie retinut si comentat, dincolo de ce spun lingaii wcr-isti pe aici, exact ce este si bolduit in articol: cum mama dracului, doua actiuni-clone, primesc din partea pretinsei celei mai inalte instante din tara noastra prea-minunata, cu stat de drept, DECIZII EXACT CONTRARE???!!!!.... Cum mai poate iccj deschide vreodata subiectul practicii unitare, catre instantele inferioare si ultra inferioare??... Explicatiile se pot gasi numai prin DNA.

Goe
Mita, bacsis, pesches, ciubuc. Cum vreati sa-i spunem?
O astfel de decizie nu poate avea decat o singura explicatie. Cat merge masa domnilor judecatori de la Inalta Poarta? Nu va este rusine nemernicilor?

Jenel
Blestemati sa fiti in veci
Nenorocitilor care va autointitulati judecatori, va doresc un singur lucru: sa va ajunga necazul acestor oameni furati de BCR de peste 5 ani, acum inselati de cea mai inalta instanta din Romania. Sa nu aveti parte nenorocitilor nici de pamant sa puna pe voi, sa va putrezeasca carnea pe marginea drumului, sa va fie hoitul atat de puturos incat nici cainii sa nu se poata apropia.

Dorinel
Formula DRV este mai secreta decat Zona 51
Cum poate sa nu fie abuziva formula DRV cand este stabilita dupa bunul plac al camatarului nenorocit. Este doar o faza iluzorie pentru BCR, faptul ca au ingropat abuzul. L-au ingropat sub un strat subtire de tarana, cand bate vantul se dezgroapa cadavrul DRV incat i se vad oasele. Ca sa nu mai zic ca pute! In constiinta clientilor BCR va ramane vesnic Banca de Cacat a Romaniei.

Cristi
Pentru domnii si doamnele judecator de la ICCJ
De ani şi ani cădeţi în hău, Nimic nu vă mai merge. Ruşine să vă fie-n veac, Că v-aţi trădat străbunii, De parcă n-aţi fi pui de dac, Ci rude-aţi fi cu hunii! Lasaţi pe-ai voştri guvernanţi Să vă înece-n smoală, Să fiţi doar simpli figuranţi În ţara voastră goală…

Valentin
Sa va fereasca Dumnezeu de mania celor inselati, dar sa va judece El
Dupa ce BCR a inselat ani la rand oamenii, mai vine ICCJ si le-o mai trage odata. Sa nu dea Dumnezeu sa puna oamenii mana pe ciomege sa va sminteasca in bataie, asa cum au executat minerii in 1990??? Pai sa dea, ca asa e drept! Lui Mugurel Ismanescu merita sa-i dea numai in cap, caci el este tartorul sef, nemernicul ce tine laba grea pe frana, cel care nu vrea sa iasa adevarul la lumina. Dar noaptea si ziua nu poti s-o ascunzi sub pat, asa ca vorba lu Iohannis, GHINION! Epoca voastra este pe cale sa apuna. Sa va fie rusine, judecatorilor vanduti pentru arginti, iar pamantul sa nu va mai rabde mult, caci ii faceti umbra degeaba!

Lache
Sa dea Domnu\'
...Sa nu v-apuce ziua de maine, sa crapati, asa cum i-ati chinuit oamenii astia de 10 ani. Huo, imputitilor!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii