BANCI | Analiza

BCR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru 2012 la 3,7% si nu exclude o noua scadere a dobanzii BNR, la 5,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-19 14:28

Analistii BCR au revizuit în scădere prognoza de inflatie pentru 2012 la 3,7%, de la o valoare anterioară de 4,1%. In acelasi timp, desi apreciaza nivelul de 5,5% al dobânzii de politică monetară ca adecvat pentru conjunctura internă si externă, nu exclud o nouă reducere a dobânzii până la 5,25% în trimestrul I 2012.

"Inflatia a produs o surpriză plăcută în ianuarie, asteptările noastre si ale celorlalti analisti fiind mai mari decât cifra efectivă (0,4% lunar), astfel inflatia anuală coborând la un nou minim al ultimilor 20 de ani de 2,7%", se arata in cel mai recent raport de cercetare al BCR.

"Unul din factorii care au plasat estimarea noastră cu 0,3 puncte procentuale peste cifra efectivă a fost pretul combustibililor ce a crescut în mod ciudat cu numai 1,2% în conditiile în care preturile afisate la pompă au avansat cu aproape 3% în medie.

Impactul pretului semnificativ mai mic al combustibililor a fost important, în conditiile în care ponderea acestui produs în cosul de consum este de 8%. Altă alarmă falsă ce a pornit chiar de la Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei a fost o presupusă crestere a pretului electricitătii cu 2,5%.

Aceasta nu s-a materializat, sau cel putin cresterea nu a fost inclusă în indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistică.

Pretul celorlalte grupe de bunuri a fost, în mare, conform asteptărilor noastre. Din grupa alimentelor, fructele si legumele au cunoscut cele mai mari rate de crestere (1% si respectiv 0,9%), în timp ce produsele din tutun au avansat cu 1,2% lunar.

Pretul serviciilor s-a majorat cu 0,4% lunar, cu serviciile de apă, canal, salubritate avansând din nou mult mai rapid decât celelalte servicii (cu 1% lunar).

Inflatia CORE neajustată (IPC minus preturi volatile si administrate) s-a redus la 2,7%, de la 2,8% în luna decembrie 2011, iar sansele de atingere a unui minim al acestei măsuri a inflatiei în viitorul apropiat au crescut.

Având în vedere cele mai recente date referitoare la inflatie, am revizuit în scădere prognoza de inflatie pentru 2012 la 3,7% de la o valoare anterioară de 4,1%, mentinând în acelasi timp ipoteza că efectul de bază favorabil va fi cel mai important factor dezinflationist în semestrul I 2012.

Pe măsură ce efectul de bază se va estompa în a doua parte a anului, iar recolta agricolă nu va egala performanta din 2011, presiunile inflationiste ar putea reizbucni din luna iunie.

Desi privim nivelul de 5,5% al dobânzii de politică monetară ca adecvat pentru conjunctura internă si externă, nu excludem o nouă reducere a dobânzii până la 5,25% în trimestrul I 2012", considera analistii BCR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii