BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti au ajuns mai performante decat inaintea crizei din 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-28 22:39

Sectorul bancar romanesc a obtinut la jumatatea acestui an un profit net de 2,410 miliarde lei, dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita reducerii volumului de provizioane pentru credite neperformante, dar si a cresterii veniturilor din dobanzi, pe fondul intensificarii creditarii populatiei.

Creditele in lei de consum si pentru locuinte au avansat cu 30% in prima jumatate a acestui an, fata de o crestere de doar 4% in cazul finantarilor pentru firme, in contextul unei cresteri economice puternice, de 6%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, care a determinat majorarea salariilor si a consumului, stimulat substantial se de reducerea taxelor, in special a TVA.

Comparativ, in prima jumatate a anului 2008, cand economia era supraincalzita, creditele in lei pentru populatie cresteau cu 36% iar cele pentru firme si mai mult, cu 43%, in timp ce creditele in valuta, in prezent restrictionate, avansau cu 131% in cazul populatiei si cu 60% pentru firme.

Chiar si cu volume de credite substantial sub nivelurile din anii dinaintea crizei, indicatorii de profitabilitate ai bancilor romanesti au ajuns aproape de nivelurile record inregistrate in anii 2007 si 2008, ba chiar i-au depasit in unele privinte.

Asta pentru ca bancile romanesti au in prezent cheltuieli operationale substantial mai reduse decat in perioada de expansiune, cand numarul unitatilor si a salariatilor era mult mai mare iar costurile de functionare mai ridicate.

Astfel, rentabilitatea activelor sistemului bancar, ROA (Return on Assets), a ajuns 1,27% la finalul lunii iunie 2016, dublu comparativ cu iunie 2015 (0,66%) si aproape de nivelul din iunie 2008 (1,44%).

Indicatorul privind rentabilitatea capitalului (ROE – Return on Equity) a crescut la 12,8% la jumatatea acestui an, de la doar 6,44% in iunie 2015 si aproape de nivelul din iunie 2008, de 15,82%.

Insa indicatorul care arata rata rentabilitatii activitatii de baza a bancilor, respectiv raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, excluzand provizioanele pentru credite neperformante si alte cheltuieli sau venituri extraordinare, a atins nivelul record de 197%, fata de numai 164% in iunie 2008.

Ceea ce inseamna ca bancile romanesti sunt in prezent mai performante decat erau inainte de criza, in ciuda riscului de credit mult mai ridicat.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR indicatorii sistemului bancar la jumatatea anului 2016

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  credite firme  statistici BNR  aplicatie plati cu telefonul mobil  credite neperformante  Viva Credit  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii