BANCI | Stirea Zilei

Bancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:30

Băncile greceşti pot face faţă problemelor cu care se confruntă economiile din Europa de Sud-Est, în contextul în care sunt mai puţin expuse decât rivalele vest-europene şi au îndeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare, a spus guvernatorul băncii centrale, scrie Reuters.

”În Europa de Sud-Est activitatea economică este în scădere. Este vorba despre o scădere semnificativă şi bineînţeles că noi urmărim situaţia îndeaproape,” a spus guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos.

Băncile greceşti sunt prezente în Bulgaria, România, Serbia, Albania, Turcia, Polonia şi Ucraina. Instituţii financiare precum National Bank of Greece, Alpha, Eurobank şi Piraeus Bank au contribuit la creşterea puternică a creditării din ultimii ani, în Europa de Sud-Est.

Creditarea nouă din aceste economii emergente a scăzut drastic. Extinderea creditării din România, de exemplu, care anterior avansa într-un ritm de 70%, s-a temperat la sfârşitul lui 2008, iar anul acesta ar putea încetini şi mai mult.

”Băncile greceşti s-au extins în regiune, însă nu aşa de puternic precum băncile din alte ţări, precum Austria. Împrumuturile acordate de băncile greceşti se ridică la aproximativ 55 miliarde euro, sau 16-17% din PIB-ul ţării, în timp ce în Austria acestea sunt de 70% din PIB”, a spus Provopoulos.

Investiţiile pe care băncile greceşti le-au făcut în economiile emergente din Europa de Sud-Est au fost un vot de încredere pentru ţările respective, iar dificultăţile temporare nu vor schimba acest lucru, a spus Provopoulos.

"Nu sunt atât de îngrijorat în ceea ce priveşte creditele neperformante, pe cât sunt reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară Moody's. Băncile greceşti sunt bine capitalizate şi pot absorbi şocurile", a mai declarat şeful băncii centrale a Greciei.

"Totuşi, nu ma declar foarte mulţumit. Trebuie să monitorizăm îndeaproape situaţia, dar în acelaşi timp nu sunt nici foarte îngrijorat", a mai spus acesta.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii