BANCI | Stirea Zilei

Bancile au platit anul trecut statului impozit pe profit de 1,7 miliarde lei, reprezentand 20% din castigul brut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-20 22:25

Bancile au platit in 2018 impozite pe profit de 1,7 miliarde lei, echivalentul a 20% din castigul brut obtinut, de 8,6 miliarde lei, peste cota standard de 16%, conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In acest an insa este posibil ca statul sa incaseze de la banci impozite mult mai mici sau deloc, daca ramane in vigoare taxa pe banci in actuala forma, care potrivit estimarilor BNR va provoca pierderi sistemului bancar.

Profitul net al bancilor a crescut anul trecut cu 27%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la un nivel record de 6,8 miliarde lei, datorita reducerii costurilor cu riscul, precum si a cresterii profitului operational.

Astfel, riscul de credit, masurat prin valoarea provizioanelor pentru credite neperformante (ajustarile pentru pierderi asteptate), au scazut cu 19%, echivalentul a 2 miliarde lei.

In acelasi timp, profitul operational a avansat cu 13%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, datorita in principal unui volum mai mare de venituri din dobanzi incasate de banci pentru creditele acordate.

In ciuda profitului record inregistrat la nivelul sistemului bancar si a situatiei bune a economiei, inca exista un numar de 8 banci, cu una mai mult decat anul trecut, care inregistreaza pierderi.

Activele nete ale sistemului bancar au crescut anul trecut cu 5,5%, echivalentul a 23,7 miliarde lei, la 451 miliarde lei.

Soldul creditelor la valoare bruta a urcat cu 1,6%, echivalentul a 4 miliarde lei, la 249 miliarde lei.

Depozitele atrase de la populatie si firme au crescut mult mai mult decat creditele, cu 8,6%, echivalentul a 28,2 miliarde lei, la 356 miliarde lei.

In consecinta, raportul credite/depozite a scazut la 73%, de la 74% in anul precedent.

Indicatorul de solvabilitate s-a imbunatatit, ajungand la 19,66%, de la 18,86% in anul precedent.

Rata creditelor neperformante a scazut la 4,95%, de la 6,40% in 2017.

Reteaua teritoriala a bancilor s-a diminuat in 2018 cu 214 unitati, ajungand la un total de 4.341 unitati.

Numarul salariatilor a scazut, de asemenea, cu 1307 persoane, la un total de 53.737.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii