BANCI | Analiza

Bancile au inchis 176 de unitati si au concediat 1.800 de angajati pe parcursul ultimului an. 13.600 de oameni au iesit din sectorul bancar si 1.200 de unitati s-au inchis din 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-09 11:18

Bancile continua sa-si ajusteze reteaua de unitati teritoriale, in conditiile mentinerii unor volume de afaceri la niveluri reduse, astfel ca in prima jumatate a acestui an au mai fost inchise 139 de sucursale si agentii bancare, numarul total al acestora ajungand la 5.353 la finalul lunii iunie 2014, conform datelor BNR.

In urma cu un an, in iunie 2013, in Romania existau 5.529 de unitati bancare, asadar cu 176 de unitati mai putine, ceea ce inseamna ca ritmul inchiderii de unitati a fost mult mai dinamic in prima jumatate a acestui an decat in a doua parte din 2013.

Fata de iunie 2012, cand existau 5839 de unitati, reteaua bancara s-a restrans cu 486 de unitati. In decembrie 2008 existau 6552 de unitati bancare, ceea ce inseamna ca procesul de restructurare a retelei a presupus inchiderea unui numar de 1199 de sucursale si agentii bancare.

Mai putin cu 1800 de bancheri in ultimul an

In acelasi timp, numarul angajatilor din banci s-a redus cu 200 de persoane in prima parte din 2014, la un total de 58.009 salariati. In urma cu un an, in iunie 2013, existau 59.823 de salariati, ceea ce inseamna ca 1.814 persoane au parasit sistemul bancar pe parcursul ultimului an, marea majoritate in a doua parte a anului precedent.

La finalul anului 2008, in momentul debutului crizei financiare, in sistemul bancar existau 71.622 salariati, ceea ce inseama ca volumul restructurarilor s-a ridicat pana in prezent la 13.613 angajati din banci.

Restructurarea bancilor se pare ca va continua si in urmatorii ani, dupa cum apreciaza consultantii financiari, intrucat in Romania sunt prea multe banci.

Bancile au facut profit de 200 milioane lei

Profitul net al sistemului bancar a fost de 200 milioane lei la finalul primului semestru al acestui an, conform datelor prezentate de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Castigul bancilor s-a diminuat incepand din luna mai, cand s-a ridicat la 700 milioane lei, dupa ce BNR a inceput sa aplice masurile de scoatere a creditelor neperformante din bilanturile bancilor, obligandu-le sa-si recunoasca pierderile rezultate din diferenta dintre valoarea creditelor si sumele rezultate din vanzarea garantiilor si a provizioanelor aferente respectivului credit.

Odata ce creditele neperformante au fost scoase in afara bilantului si pierderea a fost marcata in bilanturile bancilor, provizioanele constituite initial pentru respectivele credite au fost anulate, astfel ca volumul total al acestora a scazut semnificativ: de la 36,4 miliarde lei in aprilie la 33,6 miliarde lei in iunie, conform standardelor IFRS si de la 44,8 la 41 miliarde lei conform standardelor romanesti.

Masurile impunse de BNR, care vizeaza curatarea bilanturilor bancilor de creditele neperformante, urmeaza sa produca efecte si in urmatoarele luni, astfel ca sistemul bancar va incheia cel mai probabil cu pierderi in acest an, dupa cum a declarat seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, pentru Bancherul.ro.

Ca efect al masurilor BNR, rata creditelor neperformante a scazut de la 22% la doar 17,7% la finalul lunii iulie. (Vezi aici detalii)

Masurile BNR au avut ca efect si o crestere a ratei solvabilitatii sistemului bancar de la 15,5% la finalul lui 2013 la 17% in iunie, pe fondul majorarilor de capital de aproape 700 milioane lei.

In acelasi timp, procesul de deleveraging derulat de bancile-mama din strainatate continua, acestea reducandu-si liniile de finantare ale subsidiarelor locale cu 9,1 miliarde euro in prima parte a acestui an.

Comentarii

Daniel
nu este chiar asa
sunt banci care inca masluiesc bilanturile si raporteaza profit, de exemplu RIB. De ce se admite acest lucru?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii