BANCI | Interviu

Bancile ar putea fi scutite de provizioane pentru creditele din programul Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-31 11:04

Băncile au solicitat BNR să accepte toată garanţia emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM în programul "Prima Casă" la constituirea provizioanelor aferente creditelor acordate şi vor fi de acord cu o perioadă de executare a Fondului de până la 90 de zile.

"Discuţiile merg spre extinderea valorii luate în calcul din garanţia Fondului de Garantare pentru IMM-uri de la 50% cum este în prezent la 100%, astfel încât băncile nu vor mai fi obligate să facă provizioane pentru creditele de până în 60.000 de euro. Dacă nu fac provizioane, probabil că vor accepta o perioadă de executare de 90 de zile de la apariţia restanţei la reditul respectiv", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţii.

În discuţii a fost analizată şi posibilitatea unei contragaranţii din partea Ministerului Finanţelor Publice, care să întărească siguranţa privind capacitatea Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) de a acoperi garanţiile executate.

În condiţiile în care băncile vor avea, practic, provizioane zero la creditele ipotecare "Prima Casă" de până în 60.000 de euro, nu vor avea costuri semnificative în cazul întârzierilor la plată şi vor fi chiar interesate să sprijine clientul în a relua plata la zi a ratelor.

Sursele citate au respins speculaţiile referitoare la intenţia Guvernului de a utiliza programul "Prima Casă" în principal pentru vânzarea apartamentelor construite de Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL).

Programul "Prima Casă" a fost lansat la mai puţin de o lună după ce Guvernul a decis să vândă jumătate din locuinţele construite de ANL în perioada 2001 - 2004, adică aproximativ 3.500 de locuinţe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii