BANCI | Interviu

Bancherii spun ca decizia BNR a fost anticipata de piata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-31 16:35

Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a menţine dobânda cheie la 10% pe an şi de a reduce la zero rata dobânzii la pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani nu a mişcat cursul valutar şi nici dobânzile interbancare, în condiţiile în care măsurile erau anticipate.

"Decizia băncii centrale era anticipată de piaţă, aşa că nu avea de ce să producă schimbări semnificative, nici în piaţa valutară şi nici în cea monetară. Personal consider că dacă ar îngusta ecartul de 4 puncte procentuale ce încadrează dobânda cheie, ar aduce stabilitate în piaţa monetară şi ar înlătura fluctuaţiile dobânzilor interbancare la sfârşitul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Băncii Transilvania Florin Bota.

Leul era cotat la 4,22 lei/euro în debutul şedinţei valutare de marţi, după care s-a apreciat la 4,2085 lei/euro. După 10:30 au apărut operaţiuni de marcare a profitului, aşa că moneda naţională s-a depreciat până la 4,2380 lei/euro. La 15:30, leul a început să se deprecieze uşor, la 4,24 lei/euro.

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2348 lei/euro, ce reflectă o apreciere a leului cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat marţi de BNR marchează o apreciere a monedei naţionale cu peste 3 bani (1,06%) până la 3,1857 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de marţi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,56% pe an, în scădere faţă de cel din şedinţa anterioară, de 9,63% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a scăzut la 10,06% pe an, de la nivelul de luni, de 10,13% pe an.

Dobânzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la 9-10,5% pe an, încadrând dobânda de politică monetară, de 10% pe an.

În ultimele zile de constituire a rezervelor minime obligatorii, dobânzile interbancare la depozitele overnight cresc în apropierea nivelului dobânzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard) - 14% pe an în prezent - sau scad până în apropiere de dobânda acordată de banca centrală la facilitatea de depozit - 6% pe an - în funcţie de gradul de constituire a rezervelor şi implicit de nevoia de lei a băncilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii