BANCI | Revista presei

Bancherii din Italia fac greva, nemultumiti de restructurarea bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-01 22:43

În timp ce economia Italiei s-a împotmolit în cea mai lungă recesiune de la Al Doilea Război Mondial, băncile ţării îşi reduc personalul şi închid filiale, provocând furia sindicatelor, dar reducerile sunt mult prea modeste pentru atât de necesara majorare a profitabilităţii, se arată într-o analiză a Reuters.

Până acum, băncile, inclusiv Banca Monte dei Paschi di Siena, IntesaSanpaolo şi UBI Banca, au anunţat că vor închide sau vor uni aproape 3.000 de filiale şi vor concedia 19.000 de angajaţi până în 2015, determinând sindicatele să anunţe, joi, prima grevă naţională în sectorul bancar din ultimii 13 ani.

Dar reducerile anunţate reprezintă mai puţin de 10% din reţeaua de filiale şi aproximativ 6% din numărul de angajaţi înregistraţi la sfârşitul lui 2011, o modificare modestă într-un sector care oferă unul dintre cele mai scăzute niveluri de profitabilitate din industria bancară europeană.

'Pentru a recâştiga o profitabilitate satisfăcătoare, sistemul bancar italian ar trebui să-şi reducă reţeaua de filiale cu cel puţin 30% şi să-şi raţionalizeze costurile, personalul şi mărimea filialelor care rămân', a declarat analistul Roberta Berlinghieri, de la Bain & Company.

Chiar cu actualele planuri, costurile operaţionale în Italia sunt o povară mult prea mare în sector care de-abia a oferit profitabilitate anul trecut, susţin analiştii, faţă de un profit de 7% la principalele 30 de bănci europene în primul semestru din 2013, conform datelor Reuters.

În condiţiile în care băncile sunt sub presiune să-şi întărească bilanţurile, pe fondul creşterii creditelor neperformante şi a testelor cuprinzătoare de stres de anul viitor, Banca Centrală a Italiei a cerut săptămâna aceasta mai multe măsuri pentru reducerea costurilor.
'Pentru a-şi recâştiga profitabilitatea pe termen scurt, băncile trebuie să acţioneze decisiv asupra costurilor, inclusiv costurile cu forţa de muncă care reprezintă mai mult de jumătate din totalul costurilor', a declarat guvernatorul Băncii Italiei Ignazio Visco.

Analiştii susţin că problemele băncile italiene sunt cauzate de incapacitatea lor de a-şi adapta modelul lor bancar de retail la revoluţia provocată de Internet.

Chiar dacă recenta criză din 2008 a afectat şi băncile italiene, ele au continuat să facă angajări şi să deschidă noi filiale. Numărul filialelor creditorilor italieni s-a dublat în ultimele două decenii, deşi Germania a redus cu 6% numărul filialelor.

Din cele 19.000 de concedieri planificate, 8.000 vor fi la Banca Monte dei Paschi, afectând semnificativ oraşul Siena, unde banca este cel mai mare angajator.

Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a contestat ideea că băncile italiene au nevoie de o majorare substanţială a capitalului, în condiţiile în care bilanţurile creditorilor din zona euro urmează să fie supervizate de BCE.

'Opinia că sistemul bancar italian are în prezent nevoie de o recapitalizare substanţială este neîntemeiată', a afirmat Ignazio Visco, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE.

BCE intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a sistemului bancar, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încrederea în sectorul financiar.

După finalizarea verificării calităţii activelor, în 2014, BCE şi EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, când vor analiza şi deţinerile de obligaţiuni suverane. Autorităţile de reglementare naţionale vor exercita teste la nivelul fiecărei ţări, pe baza unei metodologii centralizate, a anunţat BCE.

Şeful BCE, Mario Draghi, a afirmat că băncile care nu îndeplinesc standardele nu vor trece testele de stres. Mario Draghi este fostul guvernator al Băncii Italiei.

UniCredit şi Intesa Sanpaolo, cele mai mari bănci italiene, şi rivalele lor mai mici au fost afectate de recesiunea îndelungată cu care s-a confruntat ţara. În ultimii ani Ignazio Visco a lăudat creditorii italieni pentru majorarea capitalului şi pentru modul în care au făcut faţă crizei financiare. Totuşi, a apreciat guvernatorul Băncii Italiei, costurile operaţionale sunt mai ridicate în Italia comparativ cu media europeană şi trebuie reduse.

Noile teste de stres ale Băncii Central Europene (BCE) vor indica, probabil, că cinci bănci italiene nu deţin suficient capital, sporind posibilitatea ca ele să solicite ajutor de stat, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's.

Printre băncile prezentate de Moody's ca fiind vulnerabile din cauza nivelului scăzut al capitalului sau a calităţii slabe a activelor se află Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano şi Credito Valtellinese.

BCE va aplica reglementări mai stricte, cerând băncilor din zona euro să aibă un nivel al fondurilor proprii de cel puţin 8%.

Moody's consideră că cele cinci bănci se vor confrunta cu dificultăţi în îndeplinirea acestor cerinţe stabilite de BCE pentru ca băncile din zona euro să treacă testele de stres.

''Va fi dificil pentru aceste bănci să-şi majoreze capitalul din surse private, sporind posibilitatea ca ele să solicite ajutor de stat, ceea ce va avea efecte negative asupra celor care deţin obligaţiuni la aceste bănci, care ar putea fi forţaţi să participe la recapitalizare'', se arată în raportul agenţiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii