BANCI | Analiza

Banca Transilvania cumpara creditele performante retail ale Bank of Cyprus, cea care a scos-o din criza in 2009 si pentru care Horia Ciorcila a fost trimis in judecata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-29 08:34

Banca Transilvania a anuntat ca a semnat documentele de preluare a creditelor performante retail din patrimoniul Bank of Cyprus, sucursala Romania, detaliile tranzactiei urmand a fi anuntate dupa perfectarea acesteia, estimata a ava loc la finalul lunii februarie.

Bank of Cyprus detinea, la finalul anului 2014, active in valoare de 1,6 miliarde lei, fiind pe locul 25 in topul bancilor din Romania.

Bank of Cyprus a fost cea care a scos Banca Transilvania din criza de lichiditati prin care a trecut dupa izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, cand a fost nevoita sa obtina un credit de urgenta de la BNR.

Dar cum imprumutul bancii centrale a fost pe termen scurt, BT avea nevoie de capital suplimentar, asa incat a anuntat public ca este in cautarea unui investitor strategic care sa injecteze capital in banca.

In acest scop, BT a angajat banca americana Merrill Lynch, care a gasit sase potetiali investitori, printre care si Bank of Cyprus.

In data de 16 decembrie 2009, Bank of Cyprus a anuntat achizitia a 9,7% din actiunile BT, pentru suma de 58 de milioane de euro, banca platind 2,38 lei pentru o actiune BT.

Autoritatile cipriote si romanesti au descoperit ulterior ca tranzactia s-a incheiat in conditii suspecte, cu implicarea firmelor off-shore din Cipru ale presedintelui BT, Horia Ciorcila, care a fost trimis in judecata de catre procurori in acest caz, insa a fost gasit nevinovat de catre judecatori. (Vezi aici detalii)

Banca Transilvania si-a deschis si o sucursala in Cipru, dar pe care a inchis-o dupa criza din 2013.

Criza din Cipru din 2013

In 2013 a izbucnit criza din Cipru, care a aruncat Bank of Cyprus pe marginea prapastiei, autoritatile fiind nevoite sa lanseze in premiera ideea nationalizarii depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro pentru salvarea bancii.

Criza s-a repercutat si in Romania. Intrucat Bank of Cyprus Romania avea statut de sucursala a bancii-mama, nu subsidiara persoana juridica romana, decizia de nationalizare a depozitelor negarantate urma sa se aplice si deponentilor romani, printre care Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Motiv pentru care BNR s-a batut timp de 3 saptamani pentru a ajunge la un acord cu autoritatile pentru transferul depozitelor de la Bank of Cyprus la cealalta banca cipriota din Romania, cu statut de persoana juridica romana, deponentii fiind astfel salvati.

Un volum de depozite de 77 milioane euro si active de 82 milioane euro au fost transferate de la Bank of Cyprus la Marfin. Banca a suferit pierderi de 4,4 milioane euro in urma transferului. (Vezi aici detalii)

Ulterior, in 2014, secata de lichiditati, Bank of Cyprus si-a vandut actiunile de la Banca Transilvania, in total 220,4 de milioane de actiuni, in cadrul a trei tranzactii speciale pe piata deals, la un pret de 1,67 lei/actiune, sub pretul de referinta de 1,81 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 368,1 milioane lei, respectiv 82,5 milioane euro, fata de 58 milioane euro cu cat le cumparase in 2009. (vezi aici detalii)

Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara

Bank of Cyprus a fost o banca-agentie imobiliara in Romania: si-a facut 16 firme imobiliare cu care a investit in hoteluri si proprietati imobiliare, carora le-a acordat apoi credite. Peste jumatate din portofoliul de credite al bancii, de aproape o jumatate de miliard de euro, este destinat sectorului imobiliar!

Cipriotii s-au dedat si la afaceri specifice magnatilor romani care s-au imbogatit peste noapte prin preluarea pe nimic a activelor fostului stat comunist, pentru a revinde apoi scump terenurile pe care se aflau fabrici si uzine falimentate.

Astfel, Bank of Cyprus a cumparat pe nimic, in 2010, fosta agentie de turism al statului roman, ONT Carpati, cu o istorie de 77 de ani, pentru ca in 2013 sa o falimenteze pentru a intra in posesia hotelurilor Marriott si New Montana din Sinaia, aflate in patrimoniul ONT Carpati, cu valori de zeci de ori mai mari. (Vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii