BANCI | Stirea Zilei

Banca Romaneasca, a sasea banca impotriva careia s-a emis o decizie definitiva privind inghetarea cursului CHF/RON la data acordarii unui credit in franci elvetieni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-17 22:48

Banca Romaneasca, detinuta de banca greceasca National Bank of Greece (NBG) este a sasea banca impotriva careia o instanta de judecata a emis o decizie definitiva prin care este obligata sa inghete cursul de schimb al francului elvetian (CHF) la nivelul din data acordarii unui credit in CHF, inainte de criza din 2008, cand cursul era in jur de 2 lei, la jumatate fata de cel din prezent.

Banca Romaneasca a fost data in judecata de catre o clienta, Aczberger Elena Dalida, mai intai la Judecatoria Targu Jiu, unde banca a castigat, insa a pierdut in faza de apel, la Tribunalul Gorj, care a emis urmatoarea decizie definitiva:

“Constată nulitatea absolută a clauzei prev. la art. 9 pct.1 din contact. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia urmând ca pârâtele să restituie reclamantei sumele plătite în plus de acesta.” (vezi aici decizia)

Alte decizii definitive prin care instantele de judecata au stabilit inghetarea cursului la data acordarii creditului au mai fost pronuntate impotriva Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Bancpost si Raiffeisen Bank (vezi aici detalii).

Asadar, exista decizii definitive privind inghetarea cursului CHF/RON impotriva tuturor bancilor care au acordat credite importante in franci elvetieni, cu exceptia OTP Bank.

In acelasi timp, in Parlament se discuta o lege care vrea sa oblige bancile sa efectueze conversia in lei a creditelor in CHF la cursul din data acordarii, dupa cum a declarat recent seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, Nicoale Cinteza. (vezi aici detalii)

Banca Romaneasca, spre deosebire de alte banci, precum Volksbank, OTP Bank, Bancpost sau Raiffeisen Bank, nu a anuntat nicio masura de conversie in lei a creditelor in CHF.

Banca Romaneasca are credite in CHF echivalentul unui miliard de lei.

Conform datelor BNR, la finalul lui 2015 bancile romanesti aveau credite in franci elvetieni in valoare de 7,32 miliarde de lei, reprezentand 10% din totalul creditelor.

Comentarii

Husanu Bogdan
intrebare despre banca romineasca
Buna . Am rugamintea daca aveti info despre avocatul ce a castigat impotriva bancii romineasca . Un raspuns pe mail daca se poate .Va multumesc !



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii