BANCI | Revista presei

Banca elvetiana Credit Suisse, acuzata de Senatul Statelor Unite ca a ajutat clientii americani sa ascunda de fisc 10 miliarde de dolari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-27 08:46

Senatul Statelor Unite acuză Credit Suisse că a ajutat clienţii americani să ascundă de fisc 10 miliarde de dolari, dar conducerea băncii elveţiene dă vina pe un număr mic de angajaţi şi susţine că nu a ştiut nimic.

"Unii bancheri din Elveţia au făcut mari eforturi să ascundă comportamentul incorect de conducerea executivă a Credit Suisse. Comportamentul incorect al angajaţilor a încalcat politica băncii şi nu a fost cunoscut de conducerea executivă, dar acceptăm responsabilitatea şi regretăm profund acţiunile acestor angajaţi", a declarat directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, într-o declaraţie susţinută în timpul audierii într-un comitet al Senatului american, relatează Bloomberg.

Presiunile asupra lui Dougan sunt în creştere. Congresul SUA cere Departamentului de Justiţie să face progrese în investigaţia veche de trei ani referitoare la evaziunea fiscală susţinută de banca elveţiană în SUA, în timp ce autorităţile de reglementare cercetează posibile artificii contabile pentru mascarea declinului operaţiunilor de private banking.

Într-un raport al Senatului american se arată că 1.800 de angajaţi ai Credit Suisse au ajutat clienţii americani să ascundă 10 miliarde de dolari de autoritatea fiscală (Internal Revenue Service), în timp ce o investigaţie penală nu a reuşit să obţină numele deţinărilor de conturi.

"Adevărul trist este că epoca secretului bancar nu s-a încheiat. Secretul bancar a fost discreditat şi condamnat, dar nu a dispărut", a spus senatorul Carl Levin, democrat din Michigan, care prezidează comitetul în care a avut loc audierea.

Comitetul a criticat faptul că banca nu a luat măsuri disciplinare împotriva angajaţilor vinovaţi. Din cei 1.800 de angajaţi ai Credit Suisse care au servit clienţi americani, numai 10 au fost sancţionaţi şi niciunul nu a fost concediat.

Potrivit raportului, Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a ajutat clienţii să înşele fiscul prin înfiinţarea de conturi pe nume false şi evitarea comunicării prin email, la livrarea extraselor de cont. Unul dintre clienţi ar fi primit un extras de cont ascuns în revista Sports Illustrated.

Bancherii Credit Suisse au atras clienţi americani bogaţi la evenimente organizate de bancă, precum balul elveţian anual din New York sau turnee de golf din Florida şi Nassau, Bahamas.

Aproape 10.000 de clienţi americani au vizitat o sucursală a Credit Suisse situată în aeroportul din Zurich, folosind un cod cu numele SIOA5.

Dougan a explicat la audiere că sucursala din aeroport a fost necesară pentru că mulţi clienţi americani au călătorit în Elveţia pentru a schia şi nu pentru a merge la Zurich.

Unul din clienţi, cu un cont de 2,6 milioane de dolari, a povestit despre întâlnirea anuală cu un bancher al Credit Suisse. La sosirea la bancă a luat un lift fără butoane, controlat prin telecomandă. S-a întâlnit cu bancherul respectiv într-o cameră cu pereţi albi, fără elemente distinctive. După întâlnire, clientul a semnat un ordin pentru distrugerea extraselor de cont vizualizate şi a respins ofertele de a retrage bani, potrivit raportului.

Senatorul John McCain, republican din Arizona, membru al comisiei senatoriale, a spus că nu este plauzibil faptul că membrii conducerii Credit Suisse nu au fost implicaţi, el considerând că acest comportament incorect este sistemic.

Comisia a conchis că marea majoritate a celor 22.000 de conturi deschise de clienţi americani la Credit Suisse, respectiv 85%-95%, ar putea să fi fost ascunse de IRS.

În perioada de vârf 2001-2008, banca avea active ale unor clienţi americani în valoare de 12 miliarde de dolari, astfel încât evaziunea s-a ridicat la 10 miliarde de dolari, conform raportului.

Într-un proces intentat de Departamentul de Justiţie împotriva a şapte bancheri ai Credit Suisse, în 2011, suma ascunsă de fisc era evaluată la 4 miliarde de dolari.

Credit Suisse consideră că metodele utilizate în raportul Senatului pentru estimarea activelor nedeclaratice sunt problematice şi dau rezultate nesigure întrucât includ conturi care ar fi fost raportate corect la IRS.

Banca elveţiană susţine că a descoperit dovezi că circa 15-20 de bancheri s-au concentrat pe conturile mari ale unor cetăţeni americani şi au încălcat politica instituţiei.

"Majoritatea activităţilor incorecte sunt concentrate la unii bancheri care au călătorit în SUA o dată sau de două ori pe an. În rest, investigaţia a găsit puţine dovezi de comportament incorect", potrivit Credit Suisse.

Eforturile autorităţilor SUA de combatere a evaziunii fiscale în străinătate s-au accelerat în 2009, când UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a evitat punerea sub acuzare prin plata a 780 de milioane de dolari, admiţând că a favorizat eludarea fiscului. Banca a predat numele a 4.700 de proprietari americani de conturi.

Procuratura a inculpat peste 70 de contribuabili şi 36 de bancheri, avuzaţi şi consultanţi. Peste 43.000 de americani au evitat inculparea prin dezvăluirea voluntară a conturilor, la fisc, şi colaborarea în cadrul investigaţiei.

Credit Suisse susţine că a furnizat informaţii autorităţilor americane în măsura în care legislaţia elveţiană permite acest lucru şi a cerut Senatului să ratifice noul tratat cu Elveţia referitor la dubla impozitare.

Peste 100 de instituţii financiare elveţiene s-au înscris recent într-un program în care vor dezvălui toate activităţile ilegale, vor coopera cu autorităţile americane şi vor plăti penalizări. Programul va ajuta Departamentul de Justiţie să elimine evaziunea fiscală a cetăţenilor americani, în întreaga lume, consideră reprezentanţii instituţiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii