BANCI | Educatie financiara

Au voie banca si executorul judecatoresc sa puna penalitati atat de mari pentru un credit restant?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-19 09:04

"De la suma 8300 Ron cat am avut pe contractul de credit de la Bancpost ni s-a trimis poprirea cu suma de 16000 Ron. Din care ni s-a tras pana acuma 13000 de Ron. Am vorbit cu executorul sa vedem cat mai avem de platit si ne-a comunicat ca inca mai avem 8100 Ron, ca se adauga penalitati in fiecare luna pana la terminarea sumei de achitat. La servici ni-o calculat contabilu si mie si la sotu si ar mai fi ramas numai 3300 ron, dar ei tot baga penalitati, si asa nu se mai poate. Va rog sa-mi spunet daca au voie sa bage atatea penalitati. Ce sa fac? Dar asa nu se mai poate, sa tot platesti si tot penalitati! Asa nu mai termini de platit", se plange un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora.

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:

Stimata doamna,

Am intrebat Bancpost care sunt dobanzile penalizatoare aplicate in cazul unui credit executat silit, iar raspunsul a fost urmatorul:

“In timpul procesului de executare sunt aplicate dobanzi si penalitati conform contractului de credit. Acestea sunt mai ridicate comparative cu perioada de dinainte de inceperea executarii pentru ca se calculeaza la soldul accelerat al creditului, si nu doar la ratele restante. In plus, la sumele de mai sus se adauga onorariul executorului care contine cheltuieli de executare plus comisionul aferent, calculat ca procent din creanta.”

Am intrebat si Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cum se aplica dobanda penalizatoare, iar raspunsul institutiei a fost urmatorul:

“In cazul in care se ajunge in situatia de aplicare a dobanzilor penalizatoare, aceasta se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.
In cazul in care se ajungere la incuviintarea Hotararii Judecatoresti de executare silita, precizam faptul ca Instanta are putere de lucru judecat, prin urmare consumatorul trebuie sa se adreseze Instantei.
In cazul in care se constata posibile practici abuzive din partea executorilor judecatoresti, consumatorii trebuie sa se adreseze Corpului Executorilor Judecatoresti care reglementeaza si supervizeaza activitatea acestora.”

Pe de alta parte, In OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori exista limitari legale in privinta dobanzii penalizatoare, dar numai pentru cazurile sociale.

Conform OUG 50, “dobânda penalizatoare se aplică la suma ce reprezintă credit restant şi, după caz, la sumele restante prevăzute în contract, altele decât cele aferente creditului.”

“Rata dobânzii aplicabilă în cazul creditelor restante nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobânzii aplicată atunci când creditul nu înregistrează restanţă, în cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în una din următoarele situaţii: şomaj, suferă o reducere drastică a salariului, concediu de boală prelungit, divorţ, deces. Prin reducere drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia.”

Daca ne uitam in Legea privind clauzele abuzive din contractele de credit aflam ca “sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care obliga consumatorul la plata unor sume disproportionat de mari in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre acesta, comparativ cu pagubele suferite de profesionist;”

Citeste articolul integral

Probleme cu banca? Scrie-ne aici si-ti raspundem!

Comentarii

ciuban doina
penalitate mare la suma datorata
buna ziua,in 2014 tribunalul din Arad a aprobat urmarirea cotei de 5/16 partea mea din imobil de catre KRUK pentru suma de 49812 din care 30390 fiind debit principal 16973 dobinda aferenta debitului,2449 comision bancar restant si 6610 onorar cheltuieli exexcutor.Acum 2017 am propus un plan de achitare a datoriei la care astept un raspun scris dar am aflat ca toata suma de plata a crescut la 64868 inca nu am primit in scris suma dar asa am fost anuntata ca sau adaugat penalizari iar reducere beneficiez doar daca achit tot odata .Ce sa fac ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii