BANCI | Interviu

Atmosfera plina de optimism pe piata locuintelor: agentii imobiliari se asteapta la cresterea vanzarilor de case si apartamente cu pana la 15%, iar bancile rapoteaza vanzari de credite ipotecare mai mari cu 40%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-11 15:57

Atmosfera de pe piata tranzactiilor imobiliare rezidentiale si a creditelor ipotecare este plina de optimism, de parca am fi depasit de mult criza si am inceput o noua perioada de crestere euforica, de doua cifre.

Reprezentantii BCR, cea mai mare banca locala, spun ca agentii imobiliari nu se mai plang deloc de lipsa clientilor pentru cumpararea de locuinte vechi sau noi in ansambluri rezidentiale, in timp ce banca a raportat cresteri de peste 40% a vanzarilor de credite ipotecare in primul trimestru din acest an, comparativ cu anul precedent.

“Dupa o serie de intalniri pe care le-am avut cu agentii imobiliare si dezvoltatori din toata tara, reprezentantii acestora nu se plang de lipsa tranzactiilor, fiind optimisti ca vor avea in acest an o crestere a tranzactiilor cu 5-10-15%”, a spus Teodor Mincu (foto dreapta), seful biroului parteneri din cadrul BCR, chestionat de Bancherul.ro, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii, cu privire la perspectivele pietei imobiliare rezidentiale din acest an.

El precizeaza ca aceasta estimare privind evolutia tranzactiilor imobiliare este la nivelul celei din anul precedent, cand piata a inregistat o dezvoltare asemanatoare.

Cresterea pietei imobiliare rezidentiale este sustinuta si de evolutia volumelor de credite ipotecare acordate de BCR in primele trei luni din acest an, mult mai ridicate decat anul trecut, precizeaza Marian Ignat (foto stanga), Director Executiv Directia Managementul Canalelor Retail din BCR.

BCR a anuntat recent ca volumele noi de credite ipotecare standard au crescut substantial, cu aproape 50%, in timp ce creditele Prima Casa s-au majorat cu 43% in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi pierioada din 2014.

Creditarea ipotecara este sustinuta de programul Prima Casa, care a avut rezultate “impresionante” in prima part a cestui an, dupa cum a anuntat recent FNGCIMM: de la inceputul anului 2015 au fost acordate 6.800 de garantii, adica o medie de 1700 de garantii pe luna, ceea ce a cam sufocat activitatea fondului, garantiile acordandu-se tot mai greu.

De asemenea, cresterea creditarii este stimulata si de dobanzile tot mai mici practicate de banci, si care inca mai au loc de scadere, dupa cum a anuntat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dupa decizia de reducere la 1,75% a dobanzii de politica monetara.

In aceeasi zi, BCR a redus sub 5% pe an dobanda la creditele imobiliare cu rata fixa in primii 10 ani.

Avansul tranzactiilor imobiliare determina si o crestere a pretului locuintelor?

O intrebare care a ramas fara raspuns din partea celor doi reprezentanti ai BCR, acestia explicand ca e greu de estimat, din perspectiva bancii, cum evolueaza preturile pietei imobiliare rezidentiale.

Un indicator ce poate fi luat in calcul este valoarea medie a unui credit imobiliar, care la BCR a fost de 163.000 de lei (37.000 de euro) in 2014, foarte apropiat de valoarea anului precedent, potrivit reprezentantilor bancii.

Valoarea medie a unui credit reflecta evolutia pretului locuintelor, daca ne uitam la statisticile oficiale.

Conform statisticilor Institutului de Statistica, pretul locuintelor a stagnat in 2014, inregistrand o crestere anuala nominala de doar 0,2%, insa in ultimul trimestru s-a inregistrat un avans de 1,8%, dupa doua trimestre de scadere cumulata de 2,2%. La nivelul Uniunii Europene, pretul mediu al locuintelor a crescut cu 2,6% in 2014.

Economistii se asteapta la o accelerare graduala a pretului caselor pe termen scurt si mediu, intr-un ritm anual de 3%, atat in 2015 cat si 2016, adica in jurul nivelului preconizat de crestere a PIB-ului si peste nivelul inflatiei.

45% dintre credite, acordate pentru achizitia de apartamente cu 2 camere

BCR arata urmatoarele, intr-un comunicat:

"La nivel national, 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 10% pentru garsoniere. Peste 13% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

In Bucuresti, 47% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. Peste 10% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case. 

Preferintele cumparatorului pentru ultimul etaj

La nivel national, in 2014, 19.4% dintre cumparatori au preferat sa achizitioneze o locuinta situata la ultimul etaj.

“Daca pentru 2013 BCR a analizat impreuna cu partenerii sai din piata imobiliara cati si cine se muta la parter, pentru 2014 ne-am uitat catre preferintele romanilor pentru ultimul etaj. Daca la nivel national media a fost de 19.4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati. Printre factorii care au influentat decizia cumparatorilor de a achizitiona o locuinta situata la ultimul etaj s-au identificat: structura fondului locativ existent, oferte interesante pentru clienti in proiecte rezidentiale noi, dorinta de a avea intimitate si priveliste placuta, dar si pretul atractiv in multe din cazuri” a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

Profilul clientului

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25 - 40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

“De peste 9 ani colaborăm cu partenerii din piaţa imobiliară astfel încât împreună să facilităm familiilor să-şi găsească casa de poveste pe care şi-o doresc cu soluţiile financiare BCR. În ultimii ani BCR s-a concentrat pe eliminarea riscurilor asociate creditelor, respectiv fluctuaţia cursului valutar şi fluctuaţia dobânzii. În măsura în care oferim clienţilor dobânzi fixe atractive aceştia vor prefera să se protejeze împotriva riscului de dobândă pe perioade cât mai lungi de timp. BCR a introdus mai întâi dobânda fixă pe 3 ani, apoi pe 5 ani şi am facut un pas major şi am introdus dobânda fixă pe 10 ani. Peste 80% dintre clienţii noştri au ales în 2014 creditul ipotecar Casa Mea cu dobânda fixă pe 5 ani. Având în vedere perioada mare de acordare a creditelor ipotecare de până la 30 ani, ne dorim să oferim clienţilor noştri predictibilitate pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Parteneri, BCR.

BCR a extins la 10 ani perioada de dobândă fixă pentru creditele ipotecare Casa Mea, dobânda fiind de numai 5.95% pentru clienţii care au sau vor avea cont de salariu/pensie la BCR, comisionul de analiză fiind ZERO. Pentru clienţii care nu au cont de salariu la BCR dobânda creşte cu doar 0.2%.

BCR este prima bancă din România care a luat decizia ca, începând din luna octombrie 2012, să acorde credite numai în moneda în care clienţii realizează venitul.

“Le mulţumim agenţiilor şi dezvoltatorilor imobiliari parteneri BCR care au participat la ediţia cu numărul 5 a BCR Real Estate Road Show. Faţă de evenimentul organizat în 2011 (prima ediţie a evenimentului) unde vorbeam aproape exclusiv de creditare în Euro şi programul Prima Casă, astăzi vorbim de creditarea locuinţelor în monedă natională, precum şi de familii care sunt la a doua achiziţie de locuinţe (peste 25% din clienţii în 2014)”, a adăugat Teodor Mincu.

EXEMPLU DE CALCUL

Exemplu de calcul valabil în luna mai 2015 pentru clienţii care încasează salariul la BCR, pentru un credit Casa Mea în valoare totală de 160.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 5,31%; dobândă fixă 10 ani 5.45% ulterior variabilă: 4,65%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiză ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totală plătibilă: 311,593.27lei, cost total credit: 151,593.27 lei."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii