ASIGURARI | Interviu

ASF arunca in faliment a doua mare firma de asigurari din Romania, Astra Asigurari, desi era profitabila. Consecinta: 1,8 milioane de romani risca sa primeasca despagubirile cu intarziere; ce spun reprezentantii ASF; ies la iveala si interesele politice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-26 17:01

Astra Asigurari, a doua mare firma de asigurari din Romania, cu 1,8 milioane de clienti si 2,5 milioane polite de asigurare, urmeaza sa intre in faliment in urmatoarele zile, la cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care nu a reusit, timp de un an si jumatate, cu ajutorul administratorului special KPMG, sa recapitalizeze firma sau sa o vanda.

Falimentul Astra afecteaza 1,8 milioane de romani care detin 2,5 milioane de polite de asigurare la aceasta firma, valoarea despagubirilor fiind calculate de ASF la 700 milioane lei.

De vina pentru esecul redresarii firmei de asigurari pe parcursul ultimelor 18 luni de administrare speciala sub coordonarea KPMG sunt actionarii Astra, respectiv omul de afaceri Dan Adamescu, care s-au dovedit “extrem de lacomi”, acuza seful ASF, Misu Negritoiu.

Intrebat, de Bancherul.ro, daca a existat o oferta concreta de preluare a Astra si care a fost pretul oferit, dar pe care actionarii nu l-au acceptat, Negritoiu a refuzat sa raspunda, invocand clauze de confidentialitate a unei tranzactii comerciale private.

El a dat numele unor firme de asigurari din strainatate cu care spune ca s-au purtat discutii pentru preluarea Astra: grupul german Ergo, prezent in Romania cu o firma de asiguari de viata, grupul polonez PZU si grupul chinez Fosun, intrat de anul trecut pe piata din Portugalia.

“Au fost 5 investitori in ultima faza, au fost discutii cu Ergo, PZU, Fosun grup din Portugalia, am ajuns la acord cu actionarii sa vanda la pachet, dar au fost extrem de lacomi, astfel ca au esuat”, a spus Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la ASF.

Astra este a doua mare firma de asigurari din Romania, cu o cota de piata de 10,14% la finalul lunii iunie 2015, totalul primelor subscrise (asigurari generale si de viata) ridicandu-se la 403 milioane lei in prima parte a acestui an.

Astra intra in faliment desi este profitabila

Paradoxal este faptul ca Astra este trimisa in faliment in ciuda faptului ca in 2014 a obtinut un profit consistent, de 115 milioane lei, dupa ce in 2013 a inregistrat pierderi uriase de 700 milioane lei care au aruncat-o in situatia din prezent. 

Seful ASF a motivat trimiterea Astra in faliment prin faptul ca "sunt intrunite toate cele 3 conditii legale privind insolventa:

1. incapacitatea vadita de plata a datoriilor; 2. scaderea solvabilitatii sub jumatate din limita minima si 3. imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a Astra in cadrul procedurii de redresare financiara.

Negritoiu a precizat ca la finalul lunii iunie Astra avea o solvabilitate negativa, de 871 milioane lei, o lichiditate de 0,03 si necesarul de capital era de aproape 1 miliarde de lei (968 milioane lei).

"Astra nu a avut pierderi in 2014, dar problemele structurale nu au mai putut fi corectate, iar indicatorii de solvabilitate nu au putut fi adusi in marjele necesare, in absenta majorarii capitalului. Si asta in ciuda interesului investitorilor, care nu s-a concretizat din cauza absentei colaborarii din din partea actionarilor societatii", a spus Misu Negritoiu.

Astra avea nevoie de o majorare de capital de 425 milioane lei, conform planului de redresare al KPMG, insa Misu Negritoiu a spus ca in realitate firma de asigurari ar avea nevoie de aproape 1 miliard de lei pentru a ajunge la un indicator de solvabilitate adecvat.

Astra avea active nete de 528 milioane lei la finalul lui 2014, intimp ce datoriile erau de aproape trei ori mai mari, respectiv 1,4 miliarde lei.

ASF isi asuma vreo vina?

Intrebat daca isi reproseaza ceva pentru esecul salvarii Astra, seful ASF spune ca institutia si-a facut datoria pe deplin.

"Eu nu-mi reprosez nimic, pentru ca am venit aici cand regimul de supraveghere si planul de redresare a Astra era aprobat si in derulare", a spus Negritoiu.

"Singura mea contributie a fost de natura sa construim ceva fezabil si sa salvam societatea, iar noi am aprobat tranzactia cu Axa ca fuziune cu Astra, care insa nu a fost acceptata", a adaugat el.

"ASF si-a facut datoria pe deplin, ne pare rau ca nu am reusit sa salvam Astra", a adaugat Negritoiu.

De ce nu s-a adoptat mai repede legea salvarii firmelor de asigurari?

ASF a cerut falimentul Astra in conditiile in care din legislatia romaneasca lipseste o lege prin care firmele de asigurari sa poata fi salvate de la faliment, prin asa-zisa procedura de rezolutie, existenta in cazul bancilor.

O astfel de lege ar avea, in primul rand, avantajul de a proteja clientii firmei de asigurari aflata in procesul de salvare, astfel incat acestia sa-si poata primi la timp despagubirile.

Proiectul de lege privind salvarea firmelor de asigurari de la faliment de catre ASF a fost adoptat de guvern la finalul lunii mai din acest an. Guvernul a ales insa calea mai lunga de intrare a legii in vigoare, adica aprobare acesteia si de catre Parlament, nu printr-o ordonanta de urgenta, consecinta fiind ca nici pana acum legea nu a fost adoptata de alesii nostri.

Premierul Victor Ponta se bucura de falimentul Astra

Intarzierea adoptarii acestei legi poate fi pusa si in contextul intereselor politice din jurul falimentului Astra Asigurari, dupa cum rezulta si din postarea pe Facebook a premierului Victor Ponta, la cateva ore dupa ce ASF a anuntat cererea de faliment a Astra:

"După mai mulți ani (prea mulți după părerea mea), ASF a spart buboiul de corupție și fraude de la ASTRA ASIGURĂRI.

Încă din 2013 Guvernul, ASF și BNR am sesizat organele penale și am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri făcute de Dan Adamescu (paguba este estimată la cel puțin 500 milioane lei), dar protecția politică și mediatică pe care acesta a cumpărat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficientă (din banii deturnați de la asigurați, 120 milioane de lei au fost folosiți pentru finanțarea "deontologilor" de la "România Liberă" care și azi dau lecții de morală tuturor în timp ce încasează bani furați, iar politicienii PDL/PNL stimulați generos au luptat cu toate armele ca să-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care și acum se plimbă liniștit prin străinătate și sfidează opinia publică!).

Vreau să spun foarte clar că niciun asigurat (persoană fizică sau juridică) nu este în pericol, măsurile luate de ASF în baza legislației acopera orice risc - dar refuz să accept că pentru 500 milioane fraudă și după ce a fost falimentată intenționat cea mai mare societate de asigurări din România vom rămâne iar fără vreun vinovat!"

Cum vor fi afectati cei care au asigurari la Astra de intrarea firmei in faliment?

Intrarea Astra Asigurari in faliment ar putea provoca mari probleme celor care au polite de asigurare la aceasta firma, marea majoritate asigurari auto RCA si Casco.

Mai exact, acestia ar putea primi cu intarziere despagubirile cuvenite in cazul producerii daunelor.

Negritoiu a precizat ca Astare are 1,8 milioane asigurati cu 2,5 polite.

Intrebat de Bancherul.ro care este valoarea acestor asigurari, seful ASF a raspuns ca 650 milioane lei este valoarea rezervelor de despagubire, iar ASF a estimat impactul potentialelor despagubiri la 700 milioane lei.

O suma ce va putea fi acoperita fara problema de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), institutie la a carei conducere a fost numita, saptamana trecuta, Carmen Radu (foto).

Fondul dispune de rezerve in valoare de aproape 1 miliard de lei, a precizat Negritoiu.

Ce se intampla insa cu cei care au asigurari la Astra iar maine sau zilele urmatoare vor cere sa fie despagubiti in cazul unor accidente.

Carmen Radu spune ca pana la emiterea deciziei instantei de intrare in faliment, "Astra gestioneaza dosare de dauna in continuare, doar ca nu are voie sa mai vanda asigurari".

Asadar, in urmatoarele zile, pana la pronuntarea falimentului, clientii trbuie sa trimita dosarele de dauna tot la Astra.

Intrebat cu ce bani va plati Astra despagubirile, daca se afla in aceasta situatie de faliment, Misu Negritoiu a raspuns ca firma de asigurari mai dispune de rezerve de bani, iar aceasta va avea in continuare o conducere executiva pana la decizia judecatoreasca de intrare in faliment.

Ce se intampla ulterior, dupa decizia de intrare in faliment a Astra?

"In 30 de zile de la declararea falimentului, dosarele clientilor Astra se tansfera la Fondul de Garantare a Asiguratilor, dupa care aceasta institutie va incepe plata despagubirilor", spune Carmen Radu.

Misu Negritoiu a mai precizat ca nu poate estima momentul in care Astra ar putea fi declarata in faliment, procedura putand dura de la 10 zile pana la o luna sau chiar mai mult. In privinta valorii despagubirilor ce le poate acorda Fondul pentru fiecare client, plafonul este de 450.000 lei, a adaugat el.

Decizia Consiliului ASF în cazul Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA (comunicat de presa)

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat în ședința de astăzi situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară și opțiunile existente în urma eșuării procesului de majorare a capitalului social.

Potrivit concluziilor raportului, sunt întrunite toate cele trei condiții legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolvență:

- Incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilitățile bănești;
- Scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranță;
- Imposibilitatea restabilirii situației financiare a societății de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară.

La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei.

În urma analizei și pe baza concluziilor raportului KPMG, Consiliul ASF a adoptat următoarele decizii:

- Închiderea procedurii de redresare financiară a societății Astra;

- Revocarea și încetarea atribuțiilor de administrator special ale KPMG Advisory;

- Retragerea autorizației de funcționare a societății Astra;

- Constatarea stării de insolvență a societății Astra și solicitarea intrării în procedura de faliment.

Consiliul ASF a constatat că planul de redresare financiară nu și-a atins obiectivul central de evitare a intrării în procedura falimentului.

Parametrii financiari au fost ținuți sub control pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul anului 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea - nu au putut fi readuși în marjele de conformitate în absența unei majorări de capital pe măsura necesarului determinat de auditori.

Eșuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputație internațională, a fost cauzată în principal de absența colaborării din partea acționarilor principali.

Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF în perioada următoare va fi protejarea intereselor clienților societății Astra, în strânsă cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), și menținerea stabilității sistemului de asigurări.

FGA este, începând din 27.07.2015, persoană juridică de drept public și are drept misiune protejarea asiguraților în cazul în care o societate de asigurare intră în stare de insolvabilitate.

Pe baza evaluării mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat că Fondul are capacitatea de a acoperi potențialele cereri de despăgubire din partea asiguraților, în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislației în vigoare.

18 luni de eforturi pentru redresarea Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA (comunicat ASF):

Pe tot parcursul perioadei de un an și jumătate care s-a scurs de la instituirea regimului de administrare specială la Astra, obiectivul ASF a fost menținerea stabilității companiei și a capacității acesteia de a-și onora obligațiile, până la capătul planului de redresare propus de administratorul special KPMG Advisory și aprobat de Consiliul ASF, în încercarea de a fructifica toate șansele posibile de remediere.

Premisele de ordin financiar ale intrării în administrare specială și parcursul procedurilor de redresare

1. Deteriorarea lichidității și a solvabilității societății Astra Asigurări până sub nivelurile minime cerute de lege au fost determinate de trei categorii de cauze:

- Managementul defectuos al activității companiei;
- Servirea anumitor interese personale sau ale grupului de firme la care Astra este afiliată, prin utilizarea activelor companiei;
- Raportarea distorsionată atât a poziției și a performanței financiare, cât și a indicatorilor de prudențialitate, având ca efect crearea aparenței de conformitate cu regulile în vigoare.

(a) Conform datelor financiare proprii, Astra Asigurări a raportat la 31.12.2013 o marjă de solvabilitate de 188 mil. lei (valoare pozitivă), un coeficient de lichiditate de 0,81 și un ”surplus” de capital de 43 mil. lei.

(b) La o primă verificare/analiză diagnostic realizată de KPMG în martie 2014, a rezultat însă că Astra Asigurări avea o marjă de solvabilitate disponibilă de -779 mil. lei (valoare negativă) și înregistra un necesar de capital* de 924 mil. lei.

(c) Datele financiare ajustate în urma analizei KPMG au fost verificate ulterior de Deloitte și confirmate, auditul pentru 31.12.2013 identificând o marjă de solvabilitate de -928 mil. lei (valoare negativă), un coeficient de lichiditate de 0,12 și un necesar de capital de 939 mil. lei.

(d) Exercițiul de evaluare bilanțieră BSR realizat de ASF în colaborare cu Comisia Europeană și EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale) pe cifrele de la 30.06.2014, a reconfirmat situația financiară necorespunzătoare: marjă de solvabilitate de -1.029 mil. lei (valoare negativă) și un necesar de capital de 1.174 mil. lei – conform Raportului Mazars.

(e) Un nou audit realizat de Deloitte pentru situația de la 31.12.2014 a întărit constatarea situației financiare dificile a Astra: marjă de solvabilitate negativă de 908 mil. lei, coeficient de lichiditate de 0,08 și un necesar de capital de peste un miliard de lei.

*calculat în baza valorii activului net și a cerințelor minime de capital - pentru asigurări generale și asigurări de viață.

2.    Majorarea capitalului social – condiție indispensabilă pentru refacerea situației financiare și ieșirea societății din administrarea specială
 
(a) Aprobarea majorării capitalului Astra de către AGEA

Pe 12 mai 2014, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Astra a aprobat delegarea Administratorului Special pentru majorarea capitalului social cu până la 490 mil. lei. Pe lângă injecția de capital, planul de redresare a prevăzut măsuri fără impact la nivelul lichidității (non-cash) precum:
- extinderea programului de reasigurare pentru riscul de catasfrofă: retenția netă a Astra fost redusă de la 10 mil. euro la 3 mil. Euro;
- garantarea/darea în plată a împrumuturilor intra-grup (peste 119 mil. lei, inclusiv dobânda datorată); demersurile în acest sens nu au putut fi finalizate; Astra a înaintat o cerere de deschidere a procedurii de insolvență a debitoarei Medien Holding, controlată tot de acționarii principali ai societății;
- stingerea amiabilă a litigiilor aferente contractelor de asigurare încheiate cu compania Romstrade în favoarea CNADNR: pe 29 septembrie este programat următorul termen în litigiul dintre Astra și CNADNR, care vizează o potențială obligație de plată de 95 mil. lei.

(b) Prima etapă de majorare a capitalului social

Pe 18 februarie 2015, ASF a validat majorarea de capital social realizată prin aportul acționarilor existenți, în sumă de 65 mil. lei – total insuficientă în raport cu nevoile societății.

(c) A doua etapă – și ultima măsură din planul de redresare

Pe 27 mai 2015, ASF a aprobat prospectul pentru a doua etapă a majorării de capital prin care se urmărea mobilizarea a 425 mil. lei prin aport în numerar. La încheierea ultimei faze destinate investitorilor calificați, pe 19 august 2015, a fost constatată absența unei subscrieri semnificative, procesul de majorare a capitalului social al Astra fiind considerat eșuat. Întreaga etapă le-a fost deschisă și acționarilor existenți, care însă nu au mai făcut nicio subscriere.

(d) Acțiunile KPMG de identificare de investitori potențiali
Pentru a maximiza șansele încheierii cu succes a majorării capitalului social, administratorul special a fost mandatat de AGEA, în aprilie 2014, să demareze și să coordoneze procesul de identificare a unui investitor strategic, în vederea ducerii la îndeplinire a măsurilor de redresare financiară. Întregul demers a avut sprijinul constant al ASF.

KPMG a mobilizat resurse din echipa locală, dar și din rețeaua globală a grupului, respectiv din Germania, Polonia, Marea Britanie, Franța sau SUA, a organizat inclusiv o cameră de date virtuală și a susținut o corespondență de business intensă cu peste 30 de potențiali investitori strategici, instituționali și/sau intermediari (bănci de investiții, buticuri de fuziuni și achiziții, firme de consultanță), în încercarea de promova cât mai eficient oportunitatea de investiție în Astra.

 3.    Atitudinea necooperantă a acționarilor în procesul de redresare financiară

(a) Contestarea în instanță a Deciziei ASF de instituire a administrării speciale

Pe 21 februarie 2014, acționarii și conducerea Astra au inițiat o acțiune în instanță de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială. Nu a fost singura intervenție în justiție împotriva planului de redresare, fiind contestată și Decizia ASF nr. 999/25 mai 2015 privind restricționarea activității de subscriere și încercându-se stoparea ultimei etape a majorării de capital.

(b)   Lipsa de cooperare în rezolvarea operațiunilor financiare intra-grup

Administratorul Special al Astra a solicitat în repetate rânduri sprijinul acționarilor majoritari existenți în vederea recuperării creanței de peste 119 mil. lei de la societatea Medien – Holding controlată de către aceștia. În ciuda inițierii unor negocieri în vederea stingerii amiabile a creanței, Medien nu a mai furnizat un răspuns clar la propunerile KPMG.

(c)    Boicotarea acțiunii de vânzare și salvare a societății
În ciuda interesului real manifestat de anumiți investitori potențiali, acționarii majoritari existenți au ridicat pretenții de preț care au fost considerate exagerate prin prisma injecțiilor de capital necesare în viitor, evaluarea propusă a acțiunilor fiind percepută ca nerealistă. Subscrierea integrală de către un investitor a sumei de 425 mil. lei prevăzute pentru a doua etapă a majorării de capital ar fi asigurat o deținere de maximum 62% din acțiunile Astra, însă investitorii interesați de companie își doreau cotrolul absolut, invocând inclusiv reputația vechilor acționari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublată de o tranzacție de vânzare a acțiunilor existente, tranzacție care nu a putut avea loc din cauza prețului prea mare din punctul de vedere al potențialilor investitori.

4.     Închiderea procedurii de redresare financiară
 
a) Eșuarea demersului de majorare a capitalului, prevăzut prin planul de redresare financiară, dar blocat de acționari prin atitudinea neconstructivă manifestată la negocierile cu potențialii investitori, a marcat etapa finală a planului și implicit încheierea acestuia după aproximativ 18 luni de eforturi pentru gestionarea unor simptome cu tendință de agravare pe parcursul mai multor ani și care în final s-au generalizat la nivelul societății. Pe lângă majorarea capitalului, readucerea Astra în zona de conformitate a indicatorilor de prudențialitate era condiționată de succesul în implementarea măsurilor operaționale din planul de redresare sau de o injecție de capital suplimentară. Parametrii financiari au fost stabilizați pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul lui 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea - nu au putut fi readuși în marjele de conformitate fără aportul de capital necesar.

b) Imposibilitatea aplicării unui plan alternativ de redresare
În absența majorării de capital, experții nu au putut identifica alte posibilități de restabilire a indicatorilor financiari ai Astra, în condițiile în care societatea se confrunta deja de la o lună la alta cu dificultăți evidente de susținere a obligațiilor de plată. Fără implicarea unui investitor, procedura de redresare financiară prin administrare specială ajunge practic la final, orice altă formă de redresare devenind imposibil de imaginat prin raportare la datele financiare ale societății

c) Situația financiară a societății Astra la 30 iunie 2015

- Marja de solvabilitate disponibilă:  - 870,9 mil. lei (valoare negativă)
- Coeficientul de lichiditate: 0,03
- Necesarul de capital*: 967,8 mil. lei

*calculat în baza valorii activului net și a cerințelor minime de capital - pentru asigurari generale și asigurări de viață.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii