BANCI | Opinie

Ar fi o impietate ca Eximbank sa devina banca universala, crede un deputat PNL

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-15 08:07

Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor a anulat posibilitatea ca Eximbank sa se transforme intr-o banca universala si sa furnizeze si servicii pentru persoanele fizice preluate de la Banca Romaneasca, nu doar pentru firme, ca in prezent.

Intr-o Ordonanta de Urgenta adoptata anul trecut de fostul Guvern PSD, legea de functionare a Eximbank a fost modificata, pentru ca baca sa poata realiza "administrarea si derularea activitatilor specifice de banca cu vocatie universala, menite sa creasca gradul de intermediere financiara si accesul persoanelor fizice la produse financiar-bancare specializate", dupa ce a preluat Banca Romaneasca, ai carei clienti sunt in majoritate persoane fizice.

Comisia Camerei Deputatilor a abrogat insa acest articol, la propunerea deputatului PNL, Lucian Heius, cu urmatoarea motivatie: "Instituirea activitatii de intermediere financiara si accesul persoanelor fizice la produsele financiar-bancare ar impieta asupra scopului si rolului Eximbank in sistemul economic national". (vezi aici amendamentul)

Legea Eximbank modificata urmeaza sa ajunga in plenul Parlamentului, pentru a fi adoptata sau respinsa. Daca va fi adoptata, Eximbank nu va mai putea prelua clientii persoane fizice de la Banca Romaneasca.

Opinia deputatului PNL o reflecta pe cea a ministrului Finantelor, Florin Citu, care nu este de acord cu fuziunea Eximbank cu Banca Romaneasca. El ar vrea ca CEC Bank sa preia clientii persoane fizice din Banca Romaneasca, urmand ca la Eximbank sa mearga doar firmele.

Abordarea ministrului Finantelor pare sa fie motivata de ratiuni politice, dat fiind ca tranzactia privind preluarea Bancii Romanesti de Eximbank a fost orchestrata de fostul guvern PSD.

Citu a declarat ca la finalul lunii ianuarie isi va exprima public strategia privind bancile de stat, ceea ce nu s-a intamplat.

In schimb, in presa au aparut un sir de informatii "pe surse", potrivit carora se intentioneaza schimbarea conducerilor celor doua banci de stat, Eximbank si CEC Bank, in paralel cu diminuarea salariilor acestora, precum si modificarea structurilor de conducere.

PNL nu ar trebui insa sa faca greseala predecesorului sau, PSD, care a vrut sa politizeze cele doua banci, uitand ca in sistemul bancar cea care decide este Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia abilitata de lege sa asigure stabilitatea bancilor, inclusiv prin aprobarea conducerilor acestora.

Cu atat mai mult cu cat cele doua banci de stat sunt administrate dupa principiile guvernantei corporative si sunt jucatori competitivi si importanti pe o piata bancara dominata de banci private.

Opinia Bancherul.ro este ca cel mai bine ar fi ca Banca Romaneasca sa nu fuzioneze cu Eximbank, ci sa ramana o banca de sine statatoare, care astfel ar aduce o contributie mai mare la intensificarea competitiei pe piata bancara si implicit la cresterea gradului de intermediere financiara.

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Ciupciuc Anastasia Georghi
Pentru aminare creditului
Rog sa mise amine plata creditului ..nu am stiut ca trebuie cerere de completat.ms

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate credite Eximbank
Stimata doamna Ciupciuc, Eximabank nu a anuntat inca procedura de amanare a ratelor la credite, conform OUG 37/2020. De aceea, va sfatuiesc sa trimiteti cererea de amanare a ratelor prin telefon, la numarul: +40 21 405 30 96, prin e-mail, la: informatii@eximbank.ro sauu prin posta, la adresa: Strada Barbu Delavrancea nr. 6A, sector 1, Bucuresti. Va rog sa-mi spuneti daca aveti nevoie de ajutorul meu: 0723292899, vasile.coman@bancherul.ro Fax: +40 21 405 34 06



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii