BANCI | Interviu

Andrew Colquhoun, director la Fitch Ratings: Cresterea salariilor profesorilor va destabiliza economia Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-26 16:39

Creşterea cu 50% a salariilor profesorilor va avea un rol destabilizator în economie, provocând presiuni inflaţioniste şi un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar acestea vor fi ştiri negative pentru profilul ratingului creditului suveran, consideră Andrew Colquhoun, director la Fitch Ratings.

"Cred că impactul creşterii cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice va fi unul destabilizator. Mă aşteptam deja la un deficit de peste 3% din PIB pentru anul următor înainte ca această masură să fie introdusă, iar dacă măsura va fi aplicată, deficitul bugetar din 2009 cu siguranţă va depăşi 3% din PIB", a spus Colquhoun pentru MEDIAFAX.

Oficialul Fitch a explicat că o astfel de măsură va avea un impact direct asupra presiunilor inflaţioniste şi va transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali.

"Această creştere va provoca presiuni inflaţioniste în economie şi va transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali. Ar putea conduce, de asemenea, la solicitări similare de creşteri din alte sectoare bugetare, ceea ce ar pune presiune şi mai mare pe inflaţie. Nici unul dintre aceste efecte nu ar fi pozitive pentru prospectul României de a adopta euro în 2014, deşi mai este destul timp până atunci. Toate acestea sunt semnale negative pentru profilul ratingului creditului suveran," a afirmat Colquhoun.

România este cotată de Fitch cu calificativul "BBB"pentru datoriile pe termen lung în valută, iar perspectiva a fost înrăutăţită, în luna ianuarie, de la "stabilă" la "negativă", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind creşterea deficitului de cont curent.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că a promulgat legea prin care salariile cadrelor didactice vor creşte cu 50%, de la 1 octombrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii