BANCI | Interviu

Andreas Treichl, seful Erste Bank, banca-mama a BCR, despre pericolul aparitiei unor noi riscuri: e ca atunci cand nevasta te inseala de mai multe ori

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-08 20:55

Dupa ce anul trecut BCR si-a facut curatenie in bilant, recunoscand un volum urias de credite neperformante, in valoare de aproape 1 miliard de euro (4 miliarde de lei), care i-au provocat o pierdere de 2,4 miliarde lei si un rezultat negativ de 1,4 miliarde euro pentru banca-mama Erste Bank, ambele banci au revenit in acest an pe profit: 203 milioane euro la BCR si 764 milioane euro pentru Erste Bank, dupa primele noua luni.

Cu toate acestea, riscurile nu au disparut pentru banca austriaca, iar acestea sunt imprevizibile, mai cu seama cand sunt de natura politica, spune seful Erste Bank, Andreas Treichl (foto).

S-a intamplat recent in Croatia, unde s-a decis conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in euro, la cursul din data in care au fost acordate, substantial mai mic decat in prezent, in urma careia Erste Bank a inregistrat o paguba importanta, de 145 milioane euro.

Banca austriaca a suferit pierderi si mai mari anul trecut, in Ungaria, tot din cauza creditelor in franci elvetieni, fiind nevoita ca in acest an, cu ajutorul BERD, sa incheie un acord de pace cu guvernul Orban, caruia i-a promis un pachet minoritar in cadrul subsidiarei locale.

Din aceste motive, reprezentantii Erste Bank spun ca nu este exclus ca astfel de evenimente neprevazute sa se intample in viitor si in alte tari, motiv pentru care si-au luat masuri de siguranta, abordand o estimate prudenta in ceea ce priveste potentialele castiguri.

„Nu putem sa stim acum daca se mai poate intampla ceva neasteptat, dar cand nevasta te inseala de trei ori, prima data te gandesti ca nu te-a mai inselat niciodata”, a spus Treichl, in cadrul unei conferinte cu analistii.

Dupa cum se stie, BCR nu are credite in franci elvetieni, insa are o alta problema bine-cunoscuta, cea a proceselor privind clauzele abuzive, cu care se lupta in prezent din rasputeri.

Si mai are de rezolvat problema pachetului imens de credite neperformante, pe care a vrut sa-l vanda in aceasta vara, insa nu a mai incheiat tranzactia negociata cu o serie de fonduri de investitii, se pare din cauza pretului prea mic obtinut.

Oricum dupa cum a spus Andreas Gottschling, seful riscului la Erste Bank, procesul de reducere a volumului de neperformante la BCR continua: atat prin vanzarea acestora, in pachete mai mici, cati si prin recuperarea lor direct de catre BCR, prin intermediul diviziei specializate infiintate in 2013.

Dupa cum se vede si din prezentarea Erste Bank, in trimestrul trei s-au vandut credite neperformante ale BCR in valoare de 17,3 milioane lei, stocul acestora scazand la un total de 1,786 miliarde euro.

Si rata creditelor neperformante a coborat de la 21,1% in iunie la 20,2% in septembrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii