BANCI | Interviu

Andreas Treichl, Erste Bank: Unul dintre principalele avantaje ale noastre este independenta fata de finantarea interbancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-04 11:05

Andreas Treichl, Erste Bank, a declarat recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor aferente primului trimestru din 2011, ca unul dintre principalele avantaje ale bancii este independenta fata de finantarea interbancara. In consecinta, banca dispune de o lichiditate confortabila, dar si de o capitalizare adecvata, ce o vor ajuta sa creasca in urmatoarea perioada.

"Ne-am imbunatatit in continuare lichiditatea, raportul credite/depozite a crescut la 111,4% si vom continua sa ne reducem dependenta de finantarea interbancara", a spus Treichl.

Pe de alta parte, gradul de acoperire cu colateral a finantarilor pe termen scurt este de 11,5%, fata de 116,3% la finalul lui 2010 si 72,9% in decembrie 2008.

"Suntem in intregime asigurati cu colateral in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt de la banca centrala, astfel ca suntem complet independenti de finantarea en-gros", a precizat seful Erste Bank.

El considera ca acesta este unul dintre punctele forte ale grupului, ce va fi consolidat si pe parcursul lui 2011.

Pe de alta parte, Treichl a tinut sa sublinieze un aspect pe care-l considera important in ceea ce priveste capitalizarea bancii: "Daca ne uitam la suma dintre valoarea depozitelor clientilor si cea a capitalului bancii, acestea acopera nu doar activele riscante ci toate activele. Se acopera 70% din toate activele cu capitalul si cu depozitele clientilor. Daca vom compara acest indicator cu alte institutii europene, veti vedea ca avem o pozitie foarte solida".

In aceste conditii, a precizat Treichl, banca si-a majorat rata Core tier 1 (rata de adecvare a capitalului de rang I, principalul instrument de masura a puterii financiare a unei banci, din punctul de vedere al autoritatilor de reglementare) fara capitalul atras de la investitorii privati, de la 7,7% la 8%.

Erste Bank a atras in perioada crizei capital de la investitorii privati (participation capital) in valoare de 540 milioane euro, suma ce nu va putea fi luata in calcul la noile teste de stres din acest an, conform deciziei Autoritatii Pietelor Financiare din Austria.

Testele de stres impun un nivel minim al ratei Core Tier 1 de 5% in cazul simularii unor conditii dificile ale pietei.

In schimb, capitalul primit de Erste de la statul austriac in perioada de criza, in valoare de 1,2 miliarde euro, este inclus in calcului indicatorului Core tier 1, reglementatorii considerand ca statul ar putea prezenta o mai mare siguranta decat un investitor privat in a-si mentine investitiile intr-o banca ce ar putea avea probleme.

Si alte banci austriece au fost nevoite sa apeleze la ajutorul statului sau investitorilor privati pentru a-si majora capitalul in perioada crizei: Raiffeisen a primit ajutor de la stat de 1,75 miliarde euro iar de investitori privati 750 milioane, iar Volksbank a fost ajutata de statul austriac cu un miliard de euro, reusind sa atraga de pe piata 500 milioane euro. Doar Bank Austria, detinuta de UniCredit, nu a fost nevoita sa apeleze la suplimentari de capital.

"Consideram ca veniturile ce vor fi retinute in capitalul bancii sunt absolut suficiente pentru a ne intari acesti indicatori (de capitalizare). Daca luam in considerare si baza de depozite foarte solida, ce continua sa creasca in timpul crizei, atunci este absolut clar ca nu avem nevoie de orice altfel de capital suplimentar altul decat din veniturile retinute", a spus Treichl.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii