BANCI | Analiza

Analiza FMI: Cresterea creditarii pe termen scurt va ramane apropiata de zero sau negativa in Romania, Bulgaria, Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-10-10 14:40

"Retragerea graduală a băncilor zonei euro din Europa Centrală şi de Est va genera, probabil, probleme o perioadă. Chiar dacă măsurile semnificative luate de BCE au asigurat un răgaz foarte necesar, băncile-mamă ţintesc încă rapoarte mai reduse între împrumuturi şi depopzite, precum şi diminuarea finanţării transfrontaliere. Astfel, creşterea creditării pe termen scurt va rămâne probabil apropiată de zero sau negativă în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, mai ales în Bulgaria, Ungaria şi România", se arată în raportul Global Financial Stability al FMI.

Mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est prezintă unele dintre vulnerabilităţile financiare care au ţinut prim-planul crizei din zona euro. Alimentată de creditul uşor accesibil şi explozia preţurilor activelor, îndatorarea externă a urcat puternic la începutul anilor 2000, cu o rată depăşită doar de ţările de la periferia zonei euro, arată FMI.

Unele state din Europa de Est au cursuri de schimb flexibile, care facilitează ajustarea economică necesară, însă, în unele cazuri, această funcţie este limitată de procentajul ridicat al îndatorării în valută.

Rezervele modeste limitează şi mai mult capacitatea statelor din regiune de a face faţă şocurilor externe. La aceste provocări se adaugă expunerea directă către zona euro prin canale comerciale şi bancare, semnificativ mai mare decât cea a altor regiuni emergente.

Calitatea activelor bancare a continuat să se înrăutăţească în multe dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, reflectând o deteriorare a capacităţii de plată a împrumutaţilor, dar şi recunoaşterea unor credite neperformante din timpul crizei din 2008-2009.

Există în prezent un risc clar privind o continuare a intensificării problemelor legate de calitatea activelor, notează FMI. Dezintermedierea financiară de către bănci continuă, activitatea economică rămâne lentă, iar deprecierea monedei ar putea afecta populaţia şi companiile cu împrumuturi în valută.

Orice intensificare a crizei din zona euro ar exacerba aceste probleme, se arată în raport.

FMI estimează că băncile europene ar putea fi nevoite să vândă active de până la 4.500 de miliarde de dolari până în 2013, dacă liderii europeni nu-şi respectă angajamentele privind combaterea crizei datoriilor. Estimarea privind vânzările de active în cel mai pesimist scenariu este cu 18% peste nivelul de 3.800 de miliarde de dolari anticipat în aprilie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii